בחירות 2019
הטלטלה הפוליטית והבורסה: רק זה היה חסר למשקיעים
בימים כתיקונם הליכה לבחירות לבדה לא היתה מטלטלת את הבורסה בת"א. אבל כשחשש מקומי קל פוגש את הפאניקה הגדולה בשווקים, גם לשחקנים המנוסים קשה לשלוט בפחד
אם למשקיעים ההמומים בתל אביב לא הספיק בית המשוגעים בוושינגטון שחילחל לבורסות העולם, היום (ב') נפלה על צווארם משקולת נוספת של חוסר יציבות. ההחלטה ללכת לבחירות בישראל לא יכלה להגיע בעיתוי גרוע יותר מבחינת הבורסה המקומית. במחצית הראשונה של היום, המדדים עוד גימגמו בהמתנה לפתיחת יום המסחר המקוצר בניו יורק, רגע לפני היציאה לחופש חג המולד, אך עם היוודע פיזור הכנסת, המסכים נצבעו שוב באדום אלים.
- היזמים מעריכים: "אחרי הבחירות הרוכשים יירדו מהגדר"
- ההודעה על הקדמת הבחירות הפילה את בורסת ת"א ביותר מ-2%
- כחלון בתגובה על הקדמת הבחירות: לא ניתן לפגוע בתוכנית "מחיר למשתכן"
אחרי שנים ארוכות של גן עדן עם תנודתיות נמוכה ועליות בכל מה שרק נגעו, השחקנים בשוק ההון המקומי מוצאים את עצמם בגיהינום. מצד אחד חוסר ודאות פוליטי שמלווה כל מערכת בחירות ומאידך שינוי עמוק ופונדמנטלי בתמחור נכסים שעוברת המערכת הכלכלית הגלובלית עם התרחקות הריבית בארה"ב מהאפס שאפיין אותה לאורך העשור האחרון.
בימים כתיקונם הליכה לבחירות לבדה לא היתה מטלטלת את הבורסה בת"א. כבר מזמן אירועים לוקאליים, החל ממלחמות ועד בחירות הפסיקו לרגש באמת את המשקיע המקומי. מה גם שהבחירות היו באוויר חודשים ארוכים ולא דיגדגו לאיש. אלא שכשחשש מקומי קל פוגש את הפאניקה הגדולה בשווקים, גם לשחקנים המנוסים קשה לשלוט בפחד.
ודווקא שר האוצר האמריקאי סטיב מנושין, שמצטייר כמעט כמבוגר האחראי האחרון בכלכלה הגדולה בעולם, ניסה לשגר אתמול והיום מסרים מרגיעים לשווקים. תחילה אמר שלא באמת אפשר לפטר את יו"ר הפד כפי שהנשיא דונלד טראמפ אולי היה רוצה ובהמשך, הלך לתחמושת הכבדה יותר ופירסם הודעה על כך שפנה למנכ"לי הבנקים הגדולים בארה"ב כדי לשוחח איתם על נזילות ולוודא שלא קיימת בעיה בגזרה זו. מנושין התכוון לטוב, אבל כשהדובים מסתובבים בוול סטריט הם דורכים גם על אזני המשקיעים. להם זה צילצל דומה מדי למפגשי החירום בין בכירי המערכת הפיננסית לקודקודים מוושינגטון בלילות הקשים של ספטמבר 2008 לאחר קריסת ליהמן ברדרס וכך אפילו רגע לפני חג המולד המגמה השלילית לא התמתנה.
קצת בדומה למנושין שכל העיניים נשואות אליו, בהיעדר מנהיגות משמעותית בפד לצד מנהיגות יתר בבית הלבן, גם בישראל נותר הנגיד הטרי לבד במערכה. אמיר ירון, שרבים בשוק ההון עוד לא ממש זוכרים את שמו, יהיה זה שיצטרך לנווט את המערכת הכלכלית בתקופה הסוערת שתאפיין את השווקים בתקופה הקרובה, בעוד ששר האוצר ורה"מ יהיו שקועים בקמפיין בחירות. אם יעבור את טבילת האש הזו בהצלחה, לא רק בשוק ההון הישראלי יזכרו היטב את שמו, אלא יתחילו לגלגל אותו על הלשון גם בוושינגטון.