"אינך יכול לקבל מתנות כדי להתגונן מהאשמה בקבלתן"
בדיון שהתקיים אתמול בוועדה לביקורת המדינה על דחיית בקשתו של נתניהו לממן את הגנתו המשפטית באמצעות תרומות מבעלי הון, חברי האופוזיציה תקפו את עצם הבקשה של ראש הממשלה ואת חוות הדעת המתחמקת והחלקית של מנדלבליט
- יועמ"ש הוועדה לביקורת המדינה על מנדלבליט: ההחלטה בעניין מימון הגנת נתניהו "מעלה שאלות"
- נתניהו צריך לפתוח את הכיס
- הקמצן: האיסור לקבל מימון - היא מהבשורות הקשות שקיבל נתניהו
לדיון הוזמנו בכירי משרד מבקר המדינה: היועץ המשפטי פרופ' יורם רבין, היועץ לעניינים מיוחדים עמיחי שי והדובר שלמה רז. הופיעו גם היועצת המשפטי של משרד רה"מ עו"ד שלומית ברנע־פרגו ועו"ד דני חורין, סגנה של המשנה ליועמ"ש דינה זילבר, שהפעם היתה לה סיבה טובה לא להגיע לכנסת - לשמוע ערעור של עוד "קורבן" ניגוד עניינים, פרופ' ירון זליכה.
ברקע מרחפת, בינתיים בתקשורת, האפשרות שנתניהו יגיש בקשה מחודשת לוועדת ההיתרים. כרגיל לאחרונה בדיונים שנוגעים לנתניהו, נעדרו חברי הקואליציה מהדיון, שהתנהל בנינוחות של הסכמה ופרגון בין חברי האופוזיציה לנציגי איכות השלטון וטוהר המידות. ולצידם, גם ביקורת נוקבת על היועץ המשפטי אביחי מנדלבליט, שנתניהו פנה בתחילה אליו והוא גלגל את תפוח האדמה הלוהט לברנע־פרגו שהמשיכה לגלגלו לוועדת ההיתרים.
שלוש בקשות שנדחו
על גיוס התרומות חלים שני משטרים מגבילים - חוק המתנות וכללי ועדת אשר למניעת ניגודי עניינים. איסורי ועדת אשר רחבים יותר מאיסורי חוק המתנות, אך שניהם עמומים ותלויי נסיבות. בשניהם המוקד הוא עובד הציבור. חוק המתנות מאפשר לעובד ציבור לקבל מתנות מקרוב משפחה או מחבר קרוב מאוד כשברור לגמרי שניתנו במישור הפרטי לחלוטין, וללא קשר להיותו איש ציבור.
בדיון סיפר פרופ' יורם רבין כי בעבר דחתה הוועדה שלוש בקשות למתנות מימון של שרים - האחת למימון הגנה פלילית, השנייה לתביעת לשון הרע והשלישית לעתירה לבג"ץ. את השמות הוא לא מסר מכוח החיסיון שהיה פעם ואיננו קיים עוד. נתניהו הוא הסירוב הרביעי. "מתי ניתן לאשר מימון חיצוני? נניח כשהשר הוא עני ואין לו?", לחצה יחימוביץ' לדעת. המשפטנים סירבו להשיב. "אני רק היועץ המשפטי, על כך צריכים להשיב חברי הוועדה שהיא מעין שיפוטית", השיב רבין. "זה כמו שחוקר לא ייתן טיפים לחשוד", התבדח ח"כ משה מזרחי, מגייס דוגמה מעברו במשטרה.
עו"ד תומר רוזנר, היועץ המשפטי של הוועדה לביקורת המדינה, לא היסס לשלוח חיצים לעבר היועץ המשפטי לממשלה: "ההסדרים שחולשים על ניגודי עניינים לא מתמצים רק בחוק המתנות ובכללי ועדת אשר. הם נמצאים בדינים כלליים של המשפט הפלילי והציבורי. היועץ לא ניתח אותם כלל בחוות דעתו. הניתוח הזה חסר וזה מעורר שאלות".
על רה"מ אין הגבלת סכום
בקשת נתניהו לא נדחתה רק על בסיס עקרוני־נורמטיבי, אלא גם בשל היעדר פירוט של נסיבות המצדיקות את גיוס המימון. למבקר המדינה, בכובעו האחר, יש את הצהרת ההון של ראש הממשלה שיכולה להישלף כנסיבה רלבנטית. ויש עוד משהו. לחברי הכנסת יש קוד אתי ויש ועדת אתיקה. לממשלה אין. ההגבלה בגיוס תרומות שחלה על חברי כנסת, עד 5,000 שקל מתורם בודד, לא חלה על שרים, ולכן יכול ראש הממשלה לבקש כל סכום.
עו"ד בעז ארד מהתנועה לטוהר המידות הזכיר שפרטרידג', חברו של נתניהו, נחקר במשטרה בתיק 1000 ועשוי להיות עד תביעה, או הגנה, במשפט. ח"כ מיכל רוזין טענה שיש להתמקד בצד העקרוני ולא הנסיבתי: "צריכים להיות תבחינים ברורים. למשל ששר יוכל לגייס, ככל אדם, תרומות לטיפול בבעיה רפואית כשידו אינה משגת. אבל אם אתה מואשם בקבלת מתנות אינך יכול לקבל מתנות כדי להציל את עורך".
יחימוביץ' סיכמה את הדיון והביעה תקווה שהוועדה תתמיד בסירובה גם אם תוגש. "מדובר באדם עשיר מאוד שמסוגל לממן את הגנתו מכיסו ולכן בצדק היה לדחות את בקשתו. ואם תוגש בקשה מחודשת יש לדחותה בתשובה נוקבת".