$
בארץ

הקמצן: האיסור לקבל מימון - היא מהבשורות הקשות שקיבל נתניהו

משמעות האיסור על רה"מ נתניהו לקבל תרומות למימון הגנתו המשפטית היא פשוטה: הוא יצטרך להוציא את הכסף מכיסו. הבשורה הזאת מזעזעת את עולמם של בני הזוג נתניהו, משום שאינה עולה בקנה אחד עם תפיסתם כמקופחים

משה גורלי 08:0006.12.18

אתמול פורסמה דחייתה של הוועדה למתן היתרים, הפועלת לצד משרד מבקר המדינה, את בקשת ראש הממשלה בנימין נתניהו, להסתייע למימון הוצאותיו המשפטיות בבעלי ההון ספנסר פרטרידג', ובן דודו של נתניהו נתן מיליקובסקי. על מנת לאשר את הבקשה, נדרשות נסיבות אישיות חריגות, שלא הוצגו בפני הוועדה. מעבר לכך, הוועדה ציינה בהחלטתה שנתניהו לא סיפק בבקשתו תשובות לשאלות בסיסיות, כמו הסכום שאותו הוא מתכוון לגייס ושכר הטרחה שהצטבר בכל תיק.

 

האיסור על נתניהו לקבל ממיטיביו מימון להגנתו המשפטית היא מהבשורות הקשות שקיבל בשנים האחרונות, יותר מכל המלצות המשטרה ביחד. המשמעות היא פשוטה – יהיה עליו להביא את הכסף מהבית. ובהינתן הרגישות הידועה של בני הזוג להוצאות, הבשורה היא קשה מנשוא. בכמה כסף מדובר? על הסכומים ניתן ללמוד מפרשיות אהוד אולמרט שהתמודד בבית המשפט המחוזי בירושלים עם שלושה תיקים גדולים – ראשונטורס, מעטפות טלנסקי ומרכז ההשקעות. בהמשך היה גם הולילנד. השילוש אצל נתניהו, אם אכן יחליט היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט להגיש את כל התיקים, יהיה 1000, 2000 ו־4000.

 

 

 

 

אבל ההבדל, יחי ההבדל. את משפטיו ניהל אולמרט כאדם פרטי. העדות המוקדמת של טלנסקי ביחד עם שותפו הקואליציוני אהוד ברק, העיפו אותו מלשכת ראש הממשלה. אבל מהרע הזה יצא טוב. הוא הקים קרן פרטית שגייסה תרומות מחו"ל למימון ההגנה והכסף הלך ישירות לעורכי הדין. ההערכה היא ששולמו, לשלושת המשרדים שייצגו אותו במחוזי בירושלים, כארבעה מיליון דולר.

  

בנימין נתניהו בנימין נתניהו צילום : אמיל סלמן, צילום פול

 

 

אולמרט העסיק שלושה משרדים – אחד בכל תיק. נוית נגב ואיריס ניב־סבאג בראשונטורס, נבות תל צור בטלנסקי ואלי זהר ורועי בלכר במרכז ההשקעות. מדובר בתיקים עתירי ניירת ומרובי עדים. המשפט נערך כשלוש שנים, כשכל משרד העמיד ליטיגטור מוביל ומאחוריו צוות עורכי דין ומתמחים, ויועץ תקשורת. את כל אלה מימן אולמרט מתרומות.

 

חומרים של מערכון

 

כשנתניהו ביקש אישור למימון חיצוני, הוא הציף גם את מצוקתו הכספית וגם את סירובו הפנימי הנחוש לשלם מכיסו, פעולה שאינה מתיישבת עם השקפת עולמה של המשפחה בדבר הסכומים העלובים שבהם המדינה מתגמלת את ראש ממשלתה על תרומתו האדירה. החמישייה הקאמרית עשו על זה מערכון נפלא. ראש הממשלה, בגילומו של מנשה נוי, חובט על שולחנו של החשב הכללי ואומר שבשביל המשכורת הדלה הזו הוא לא יביא גם שלום וגם ביטחון.  

 

 

אם נתניהו יעדיף להישפט כראש ממשלה ולא כאדם פרטי, יהיה עליו לשלם מכיסו. ד"ר קרן שפירא־אטינגר שהובאה לצוות ההגנה של נתניהו על ידי עו"ד יעקב וינרוט פרשה משום שלא שילם. ועכשיו, בדיוק כשהתחיל נתניהו לעבות את הצוות שלו (עו"ד עמית חדד) עם השופט בדימוס עודד מודריק ועורכי הדין נבות תל צור, טל שפירא ואריאל כפרי – נחתה עליו הבשורה המרה.

 

שעבוד מוחלט ותשלום נמוך

 

האם עורכי הדין יכולים ללכת לקראתו, ולעשות מחיר? התשובה מתנדנדת לה בין שני כללים סותרים. הראשון, עורך דין כמקצוען עצמאי רשאי לתמחר את שכר הטרחה על שירותיו כראות עיניו. הכלל השני - לא ניתן לתת שירות חינם לאנשי ציבור, במיוחד לא לראש ממשלה.

 

עם זאת, בהחלט ניתן להבין תמחור נמוך מהרגיל, בגלל הכבוד, בגלל החשיפה התקשורתית הכרוכה בייצוג ראש ממשלה. אלא שיש כבר עורכי דין שסירבו לכבוד הזה, בגלל השעבוד הטוטאלי למספר שנים שיידרש בתיקים האלה, כאשר התשלום הצפוי, במיוחד כשמדובר במימון עצמאי של נתניהו, יהיה מצומק ממילא. אגב, אם הם יצטיינו בעבודתם ונתניהו יזוכה, המדינה תממן חלק משכר הטרחה. אם יורשע ‑ תתווסף להם עבודת הגשת הערעור.

 

למרות שמוקדם עדיין לדעת עם כמה תיקים יאלץ נתניהו להתמודד, אם בכלל, עליו לקחת בחשבון שריבוי החשודים והנאשמים בכל תיקיו מרוקן בהדרגה את שוק עורכי הדין הטובים, שיוחתמו וייסגרו אצל שאר החשודים.

 

נתניהו לא חייב למנות משרד נפרד לכל תיק כמו אולמרט. ייתכן שיבחר במודל אחר, לפיו עו"ד נבות תל צור יהיה מתאם־העל בכל התיקים, כשהשופט בדימוס עודד מודריק יספק את המטריה האקדמית־תיאורטית. נתניהו יכול לסמוך על מודריק, שהודיע אתמול על הפסקת כל הפעילויות שלו העלולות ליצור ניגוד עניינים מול חברותו בצוות ההגנה של ראש הממשלה. אם נתניהו יבחר בבוא היום במודל מצומצם יותר, הרי שהעבודה שתתחלק בין עורכי הדין המעטים תהיה הרבה יותר קשה. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x