נתניהו: "יש תקציבים למאבק באלימות במשפחה - אבל הם לא מנוצלים"
נתניהו: "אני רואה את האלימות נגד נשים כטרור לכל דבר". ועדת השרים למאבק באלימות במשפחה החליטה לקדם את חוק הצמיד האלקטרוני לעבריינים, שמימושו מתעכב כבר זמן רב
יממה לאחר מחאת הנשים, זורקת היום (ד') הממשלה לראשונה עצם לכיוון הנשים המוחות - בדמות הבטחה לממש את אחד הצעדים הזולים שבתוכנית למאבק באלימות נשים. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הורה לקדם במהירות את חוק הצמיד האלקטרוני שהתעכב מזה זמן רב.
נתניהו אמר בישיבת ועדת השרים למאבק באלימות המשפחה, ש"אני מבין שיש יותר תקציבים ממה שחשבתי למאבק באלימות במשפחה אבל הם לא מנוצלים. תקציב שאיננו מנוצל כאילו לא קיים. אנחנו יודעים מה הסכומים ואנחנו נפעל עכשיו קודם כל כדי להוציא את הסכומים האלה ובמידת הצורך גם להוסיף".
- מחאת הנשים: הם מבינים רק כוח
- מחאת הנשים: "היום זו סטירה או איום ומחר אולי לא יהיה מחר לאותה אישה"
- מחאת הנשים: חסימות לסירוגין בת"א ובירושלים, טיסות עוכבו
נתניהו אמר ש"אני רואה את האלימות נגד נשים כטרור לכל דבר. בראש ובראשונה צריך שיהיה עונש לפשעים הללו. המדינה צריכה ביד חפצה לתת את הסיוע לנשים המוכות ולילדים, ואנחנו נעשה זאת. אבל מהצד השני ׳אגרוף לפנים׳ של הגברים המכים". הוא התחייב לכנס את הועדה מדי שבועיים. לדבריו, "אני לא עומד בראש הרבה ועדות, בדרך כלל באלה שאני עומד בראשן יש פעילות ויש תוצאות".
יו"ר הועדה למעמד האישה ח"כ עאידה תומא סלימן מהרשימה המשותפת אמרה בתגובה ש"ראש הממשלה לא יכול להתנהג כמישהו באופוזיציה ולהגיד שיש יותר כספים ממה שציפה. זה לא סוד שיש תקציבים, אבל השאלה כמה ולאן הם מנווטים? למה התקציבים האלה לא נחשפים? כמה תקציבים יוקצו ליישום התכנית"? לדבריה, "להכריז על חקיקת בזק של חוק האזיקונים ולהתעלם מיתר הצעות החוק, פשוט לא מקובל! יש צורך בתוכנית חירום להגנה על הנשים".
יו"ר הועדה למעמד האישה לשעבר ח"כ עליזה לביא מיש עתיד אמרה בתגובה ש"24 נשים שילמו בחייהן כדי שהממשלה תתעורר". היא האשימה את הממשלה ב"שלוש שנים של דחייה ובזבוז זמן בהעברת החוק".
עם זאת, לא אותרו עדיין תקציבים להשלמת תוכנית החומש למאבק באלימות כנגד נשים. נתניהו הורה לראש לשכתו, יואב הורוביץ, לעשות זאת עד לישיבה הבאה - המתוכננת לשבועות הקרובים.
כזכור, ראש הממשלה הודיע על הקמת ועדת שרים לבחינת נושא האלימות במשפחה בראשותו, אבל אז התברר שהוועדה כבר קיימת - בראשות השר לביטחון פנים, גלעד ארדן. המשמעות: נתניהו פשוט מחליף את ארדן בישיבות שבהן הוא מחליט להשתתף. היום כונסה הוועדה לראשונה בראשותו.
שר העבודה והרווחה, חיים כץ, שהשתתף בדיון, מחה על התקציב החלקי שהועבר למשרדו ליישום התוכנית ואמר ש"צריך ליצור מנגנון מסודר שיבטיח את הקצאת התקציבים הנדרשים ליישום התוכנית הלאומית לטיפול באלימות במשפחה". ראש הממשלה הורה להורוביץ לנסות ולאתר תקציבים עד לישיבה הבאה.
בשל הקיצוצים הרבים בתקציב המשרד לביטחון פנים הוקפאה התוכנית להקמת תחנות משטרה במגזר הערבי. כיוון שרבות מהנרצחות הן ערביות, הורה נתניהו לחפש תקציבים גם למטרה זו. בישיבה לא לקח חלק אף נציג של משרד החינוך, ונתניהו הודיע שבישיבה הבאה תדון הוועדה, בין היתר, בנושא החינוך למאבק באלימות במשפחה.
כך, ההחלטה המעשית העיקרית שקיבלה הוועדה היתה לחלץ את חוק האזיק האלקטרוני מהקיפאון בו היה שרוי כשנה. על פי הצעת החוק, יוצמד לעבריין או לחשוד שקיבל צו הרחקה, צמיד אלקטרוני הכולל טכנולוגיית GPS. אם יפר את צו הרחקה ויתקרב לאישה המאוימת, היא תקבל התרעה ותוכל להתרחק או למצוא עזרה. כן יאפשר הצמיד הטכנולוגי לוודא כי החשודים לא הפרו את אחד מהתנאים הבאים: איסור כניסה לאזור, יישוב או מקום מסוים, איסור להתקרב או להיפגש עם אדם מסוים, חובת הימצאות או מגורים באזור, ישוב או מקום מסוים, איסור יציאה ממקום מגורים, וכדומה.
החוק יוגדר כהוראת שעה (חוק זמני) לשלוש שנים, כדי לבחון את יעילותו בטיפול בתופעת האלימות במשפחה. עלות החוק בשנה הראשונה: עשרה מיליון שקלים, בשל הצורך לרכוש ציוד ולהקים מטה ומערך להפעלת החוק.
השר לביטחון פנים, גלעד ארדן, אמר: "נשים צריכות להיות מוגנות ולהרגיש בטוחות, ולא לחשוש מאלימות של מי שפגעו בהם. השימוש בצמיד האיתור יאפשר מענה מהיר ואפקטיבי להגנה על נפגעות האלימות במשפחה בכל רגע נתון, ובעיקר יאפשר להן את החופש המגיע להן. במקרה של הפרה, מערכת אכיפת החוק תוכל להתערב באופן מידי".
שרת המשפטים, איילת שקד, אמרה: "לא הנשים נפגעות האלימות צריכות להתחבא - העבריינים המכים צריכים להיות מורחקים. בעזרת הטכנולוגיה החדשה נוכל להפוך את היוצרות ולשחרר את הנשים מלפיתת האלימים".
ממטה מחאת הנשים נמסר בתגובה להחלטת ועד השרים: "לא נסתפק בפירורים או בהצהרות ריקות. תוכנית החירום שכבר אושרה לפני שנה וחצי טרם תוקצבה ויצאה לפועל במלואה. כותרות לא מספיקות, ולא נעצור את המאבק עד למציאת פתרונות מלאים לבעיית האלימות המגדרית. תזכיר חוק שנותן מענה נקודתי לבעיה אחת מבין רבות בתוך הסוגייה לא ימנע לבדו את הרצח הבא".