בלעדי לכלכליסט
האוצר לראשי מערכת הבריאות: לא נאפשר את הפגיעה שמתכנן בר סימן טוב במערכת
לפי סגן הממונה על התקציבים, מדובר בקיצוץ של 39 מיליון שקלים בלבד, המיועדים ל"תקציב ההפעלה של מטה משרד הבריאות". המכתב מגיע כתגובה למכתב קודם ששיגר מנכ''ל משרד הבריאות, לפיו הקיצוץ הרוחבי יחייב פגיעה בתוכניות פיתוח וסיוע למערכת הבריאות עצמה
סגן הממונה על אגף התקציבים באוצר, אלון מסר, שיגר לפני מספר שעות מכתב חריג וחריף לראשי מערכת הבריאות, לרבות מנהלי בתי החולים וקופות חולים, בו הוא מזהיר כי בעקבות מכתב ששיגר מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, הוא לא יאפשר פגיעה במערכת הבריאות.
המכתב של מסר, שהגיע לידי כלכליסט, נשלח כתגובה למכתב של בר סימן טוב ששוגר לפני שבוע, לפיו הקיצוץ הרוחבי עליו הוחלט בישיבת הממשלה האחרונה וצפוי לפגוע בתקציב משרד הבריאות, על מנת לממן תוספת בסך 22 מיליארד שקלים לגמלאי המשטרה, יפגע בשירותים, בתוכניות ובכספי הסיוע למערכת הבריאות.
- מנכ"ל משרד הבריאות על הקיצוץ הרוחבי: "לא נוכל לסייע לשערי צדק ולאסותא אשדוד"
- מנכ"ל משרד הבריאות: "הנכונות לקבל שירותי בריאות רעים פשוט לא קיימת עוד"
מסר מסביר במכתב כי מדובר בקיצוץ של 39 מיליון שקלים בלבד, המיועדים ל"תקציב ההפעלה של מטה משרד הבריאות", קרי, הפגיעה תתמקד בכספים מנהליים של המשרד עצמו ולא בתוכניות פיתוח או סיוע למערכת הבריאות עצמה.
"משרד האוצר לא יאפשר פגיעה במערכת הבריאות הציבורית על ידי צמצום תמיכות לבתי חולים וקופות חולים... באמצעות הסתה של הפחתת התקציב המיועדת ממטה משרד הבריאות", לשון המכתב. לדברי מסר, "כלל התקציבים לנושאים הללו לא נכללו במסגרת ההתאמות הנדרשות בהחלטת הממשלה, ולא נאפשר שיופחתו באמתלתה". באוצר מדגישים כי גם אחרי הקיצוץ, תקציב הבריאות לשנת 2019 יגדל ב-2.5 מיליארד שקלים.
כאמור, לפני שבוע הזהיר בר סימן טוב כי כתוצאה ישירה של הקיצוץ הרוחבי הצפוי, המשרד יקצץ כבר ב-2019 באופן משמעותי את תקציב התוכניות הלאומיות במערך האשפוז, ובהן: התוכנית לשיפור הטיפול בפגים, תוכנית המיונים ותוכנית הזיהומים. עוד עדכן בר סימן טוב, כי המשרד לא יוכל לסייע לבתי החולים שערי צדק בירושלים ואסותא אשדוד, שנקלעו לגירעון המסכן את פעילותם.
"אנחנו מצרים על הפגיעה הצפויה ופועלים לבטלה ולהבטיח למערכת את התוספות הדרושות לה", כתב בר סימן טוב. מנכ"ל משרד הבריאות הדגיש כי "קיצוץ זה מצטרף לקיצוצים קודמים בתקציבי הבריאות, כך שלמעשה מאז שחתמנו בתחילת השנה עם משרד האוצר על הסיכום התקציבי לשנת 2019, קוצץ תקציב המערכת בלמעלה מ-100 מיליון שקלים".
בר סימן טוב ציין במכתבו כי ההוצאה הציבורית לבריאות בישראל היא מהנמוכות בעולם, והעלייה בצורכי הבריאות בישראל היא הגבוהה בעולם, בשל הזדקנות האוכלוסייה המואצת והעלייה בתחלואה הכרונית (קצב הזדקנות האוכלוסייה בישראל הוא השני במהירותו בעולם - א"פ). בר סימן טוב חזר על כוונתו, שנחשפה ב"כלכליסט", להגדיל את תקציב מערכת הבריאות ב-3 מיליארד שקלים "על מנת להבטיח את עצמאות מקורות התקצוב של המערכת ולאפשר אספקת שירות זמין ואיכותי לתושבי ישראל", לשון המכתב. במכתבו היום, המתכתב עם זה של בר סימן טוב, מזכיר מסר לראשי מערכת הבריאות כי בשנים 2015-2019 גדל תקציב הבריאות ב=39% - "הגידול הגבוה ביותר במערכת הבריאות מאז ומעולם".