מנכ"ל משרד הבריאות על הקיצוץ הרוחבי: "לא נוכל לסייע לשערי צדק ולאסותא אשדוד"
משה בר סימן טוב על הקיצוץ הרוחבי בסך 22 מיליארד שקל שאושר אתמול, ובו גם קיצוץ של 100 מיליון שקל במשרד הבריאות ב-2019: "נצמצם את התוכנית לשיפור הטיפול בפגים ותוכנית הזיהומים, לא נוכל לסייע לקופות החולים". משרד האוצר בתגובה: הגידול שהיה ב-2018 בתקציב משרד הבריאות - בין הגדולים בכל משרדי הממשלה
התוצאות הישירות של הקיצוץ הרוחבי בסך 22 מיליארד שקל שאושר אתמול כדי להגדיל את הפנסיות של גמלאי המשטרה והשב"ס כבר מתחיל לתת את אותותיו. מנכ''ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, פנה היום (ב') לראשי מערכת הבריאות והודיע איך הוא מתכוון "ליישם" את הקיצוץ במשרדו (כ-1.35% מתקציב המשרד, בדומה לשאר המשרדים). שעומד על 100 מיליון שקל בשנת 2019.
- מנכ"ל משרד הבריאות: "הנכונות לקבל שירותי בריאות רעים פשוט לא קיימת עוד"
- משרד הבריאות מתריע: המערכת במצב אנוש
- הממשלה אישרה את הקיצוץ הרוחבי ומימון שכר השוטרים
לפי בר סימן טוב, המשרד יקצץ בשנת 2019 באופן משמעותי את התוכניות הלאומיות במערך האשפוז, בהן: התוכנית לשיפור הטיפול בפגים; תוכנית המיונים ותוכנית הזיהומים. "אנחנו מודעים לכך כי תוכניות אלה הביאו להישגים אדירים ושיפרו באופן ניכר את הטיפול בחולים", כתב בר סימן טוב שהבהיר לכלל עובדי וראשי המערכת כי סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן "התנגד לקיצוץ ואף שוחח על כך עם ראש הממשלה ועם שר האוצר ואנו פועלים לכך שהגזירה תבוטל".
עוד עדכן בר סימן טוב, כי המשרד לא יוכל לסייע לבתי החולים שערי צדק בירושלים ואסותא אשדוד שנקלעו לגירעון שמסכן את פעילות בתי החולים. בשבוע שעבר נחשף ב"כלכליסט" על עבודתה של חברת היעוץ דלויט, לפיה כבר בשבועיים הקרובים צפוי חשבון התפעול של אסותא להיכנס ל"מינוס" וחשבון ההקמה של בית החולים הדרומי יתרוקן במחצית 2019. לפי הניתוח של דלויט, בסוף 2019 יעמוד הגירעון התפעולי של אסותא על כ-170 מיליון שקל, וזאת אחרי שנה אחת בלבד של פעילות והשקעה ממשלתית של 1 מיליארד שקל. מנכ"ל
המשרד גם הודיע כי הוא יוכל לחתום על הסכמי הייצוב עם קופות החולים וייאלץ לצמצם את התמיכות הצפויות לקופות החולים. במסגרת תוכנית הייצוב, האוצר היה צריך להעביר לקופת חולים כללית, הסובלת מגירעון הגבה במערכת, בין 3.2 ל-3.5 מיליארד שקל. סך הכול הגירעון של קופות החולים מסתכם ב-1.3 מיליארד שקל. "אנחנו מצרים על הפגיעה הצפויה ופועלים לבטלה ולהבטיח למערכת את התוספות הדרושות לה", כתב בר סימן טוב.
כמו כן, מנכ"ל משרד הבריאות הדגיש, כי "קיצוץ זה מצטרף לקיצוצים קודמים בתקציבי הבריאות, כך שלמעשה מאז שחתמנו בתחילת השנה עם משרד האוצר על הסיכום התקציבי לשנת 2019, קוצץ תקציב המערכת בלמעלה מ-100 מיליון שקל".
בר סימן ציין במכתבו, כי ההוצאה הציבורית לבריאות בישראל היא מהנמוכות בעולם והעלייה בצרכי הבריאות בישראל היא הגבוהה בעולם, בשל הזדקנות האוכלוסייה המואצת והעלייה בתחלואה הכרונית (קצב הזדקנות האוכלוסייה בישראל הוא השני במהירותו בעולם). בר סימן טוב חזר על כוונתו שנחשפה ב"כלכליסט" בדבר הגדלת תקציב מערכת הבריאות בסך 3 מיליארד שקלים לבסיס התקציב, "על מנת להבטיח את עצמאות מקורות התקצוב של המערכת ולאפשר אספקת שירות זמין ואיכותי לתושבי ישראל", לשון המכתב.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "תקציב משרד הבריאות ל-2019 עומד על למעלה מ-39 מיליארד שקל וחל בו גידול של 7% למול תקציב 2018, בין הגידולים הגבוהים ביותר מכל משרדי הממשלה, דבר המעיד על חשיבותה של מערכת הבריאות הציבורית בסדר העדיפויות של הממשלה. בין התוספות שניתנו נכללו מאות מיליוני שקלים עבור: הרפורמה בסיעוד, טיפולי שיניים לקשישים, תקציבי פיתוח ושיפוצים לבתי החולים, הגדלת סל הבריאות, תמיכה בפעילותן של קופות החולים ועוד.
"בהתאמות בתקציב משרד הבריאות שאושרו אתמול בממשלה לא קוצצו כספים שנועדו לתמיכות בקופות חולים ובתי החולים לרבות התוכניות לשיפור המיונים, הפגיות, הפחתת הזיהומים ועוד. אנו סמוכים ובטוחים כי משרד הבריאות לא יעצור במיליארדי שקלים של כספי התמיכה לבתי החולים, קופות החולים ובשירות לאזרח על מנת לנסות ולמנוע קיצוץ של כ-40 מיליון שקל בתקציב המנהלי של מטה המשרד.