ועדת החקירה לבחינת הסדרי האשראי במשק תקבל גישה לתיק הפירוק של פישמן
נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב איתן אורנשטיין החליט לאפשר לוועדה הפרלמנטרית עיון בתיקי הפירוק של איש העסקים שירד מנכסיו; זאת כדי לנסות ולגלות טפח על האופן בו הבנקים מעניקים אשראי לטייקונים
- אריק פינטו יפתח היום את מצעד הבנקאים בוועדת הטייקונים
- מנכ"ל בנק הפועלים: "בלי סיכון המשק לא יגיע לאן שהגיע"
- פינטו טען לסודיות בנקאית וכבל הגיב: "הלו, אנשים באו מרחוק, הם יירדמו כאן"
הכנסת בשם ועדת החקירה פנתה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בבקשה לעיין בתיקים בנימוק ש"מדובר באחת מפשיטות הרגל הגדולות בישראל ויש להניח שמצויים מסמכים משמעותיים שעשויים לסייע למלאכתה ולהעמקת החקירה בנושא. לטענת הוועדה, נושא החקירה אינו פישמן וחברותיו אלא הרגולטורים והגופים המפוקחים". יו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל, בירך הערב את החלטת השופט אורנשטיין.
פישמן לא הביע התנגדות ומנהלי חברותיו לא הגישו עמדה בעניין. הנאמן עו"ד יוסף בנקל לא התנגד והשאיר את ההחלטה לבית המשפט. אגף מס ההכנסה לא הביע התנגדות אף הוא. כונסי הנכסים עורכי הדין פיני רובין וירון אלכואי התנגדו לבקשה לחשיפת התיקים רק בכל הנוגע לעניינים בנקאיים הקשורים לצדדים שלישיים שאינם החייבים, וזאת מחמת סודיות בנקאיות.
בנק הפועלים, שהגיש את בקשת אכיפת השעבודים, התנגד לבקשה וזאת באשר למסמכים של לקוחות הבנק, שאינם החייבים מפאת של סודיות בנקאיות. עם זאת, בכל הנוגע לעניינים הקשורים בחייבים עצמם, הותיר הבנק את החלטה לבית משפט.
בית המשפט קבע כאמור שהוועדה יכולה לעיין במסמכים שנוגעים לחייבים של הבנק. כונסי הנכסים התבקשו להודיע לבית המשפט עד ה-31 באוקטובר 2018, מיהם אותם צדדים "אחרים" שחשיפת המסמכים עלולה לפגוע בחובת הסודיות כלפיהם.
כבל אמר כי מדובר בהישג משמעותי לוועדה וכי במקום בו נתקלה הוועדה בהתנגדויות חריפות של בנקים ורגולטורים שסירבו לתת מידע, בית המשפט הפעיל שיקול דעת והבין את המשמעות הציבורית הגדולה שיש בעיון בתיקים.
כעת נותר לראות אם תיק הפירוק יחשוף בכלל טפח מאופן העמדת האשראי ודרך ניהולו על ידי הבנקים.
פישמן שלט בשורה של חברות ציבוריות במשק שהבולטת שבהם היא כלכלית ירושלים העוסקת בתחום הנדל"ן כאשר לפני כשנתיים לא עמד בהחזר החובות לבנקים ונכסיו הועברו להליך פירוק.