$
בארץ

מנדלבליט ידון היום במחטף הפנסיה של איל ינון

ל"כלכליסט" נודע כי היועמ"ש יכנס דיון בנוגע להצעת החוק של מיקי זוהר להגדיל את קצבת הפנסיה של יועמ"ש הכנסת ל־47 אלף שקל בחודש

עמרי מילמן 08:3907.06.18

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט יקיים היום דיון במשרד המשפטים בנוגע להצעת החוק שהעלה יו"ר ועדת הכנסת ח"כ מיקי זוהר (ליכוד) המאפשרת ליו"ר הכנסת להגדיל את קצבת הפנסיה של יועמ"ש הכנסת איל ינון מ־36 אלף שקל בחודש ל־47 אלף שקל בחודש. ההערכות הן כי היקף ההטבה, אם תאושר, נעה בין 4–6 מיליון שקל.

 

לדברי גורמים במשרד המשפטים הפנייה ליועמ"ש הגיעה ממשרד האוצר שמתנגד נחרצות להצעת החוק שעלולה לנטרל דה פקטו את היכולת של היועץ המשפטי של הכנסת להוות שומר סף כיועץ משפטי של הכנסת ולמנוע צעדים שאינם חוקיים כפי שהוא אמור, שכן כדי לזכות לקצבה גבוהה הוא יעדיף לרצות את יו"ר הכנסת. כיום מי שאחראי על נושא הפנסיה שלו הוא החשב הכללי באוצר.

 

 

"שוחד באצטלה של חוק"

 

בכיר במשרד האוצר הגדיר את הצעת החוק שמקם זוהר כ"שוחד באצטלה של חוק". החשש הוא כי ניגוד העניינים הנובע מהחוק הזה, שיוצר תלות מוחלטת של היועץ המשפטי בכנסת ביו"ר הכנסת, חוטא לתפקידו כיועץ משפטי ומעקר אותו מכל תוכן.

 

הניסיון שמקדם זהר להעביר את הסמכות ליו"ר הכנסת באישור ועדת הכנסת בראשה הוא עומד חושף את המתח המובנה כבר היום, שכן חברי הכנסת נזהרים מלבקר את הצעת החוק או להתנגד לה, מתוך חשש כי הדבר יפגע בהמשך בהצעות חוק פרטיות שהם מנסים לקדם במסגרת הוועדות. גם היועצים המשפטיים הרלוונטיים של ועדות הכנסת שאמורים להתנגד לחקיקה פרסונלית כמו זו שמכוונת ישירות לינון לא פצו עד כה פה, מכיוון שאלו כפופים אליו. למרות שבראשית הדרך טען זוהר כי לא מדובר בחקיקה פרסונלית, הרי שהחוק מדבר על פנסיה תקציבית והוא יחול רק על היועץ המשפטי הנוכחי, ולכל היותר על מחליפו שכן עובדי מדינה צעירים יותר אינם נקלטים בפנסיה תקציבית אלא בפנסיה צוברת.

 

מימין: יועמ"ש הכנסת איל ינון ויועמ"ש הממשלה אביחי מנדלבליט מימין: יועמ"ש הכנסת איל ינון ויועמ"ש הממשלה אביחי מנדלבליט צילומים: הדס פרוש, עמית שעל

 

בשלב זה לא ברור מה סמכותו בנושא של היועץ המשפטי לממשלה לאור הפרדת הרשויות בין הממשלה לכנסת, אולם אם זה יתנגד למהלך ייתכן מאוד שבכנסת יעדיפו להימנע מהפארסה שתיווצר במיוחד לאור הסיכוי הגובר כי תוגש עתירה על כך לבג"ץ.

 

"מנצל את כוחו"

 

טענה נוספת שעלתה במהלך הדיונים בנושא היא כי המהלך נועד לשמור על עצמאות הכנסת מול הממשלה, אלא שבפועל אין קשר בין הדברים, שכן שינוי נקודתי שיוציא את הסמכות בנושא מהחשכ"ל לא באמת ישנה את מערכת היחסים הזו.

 

גורמים בממשלה ביקרו את העובדה שיינון מנצל את כוחו מול חברי הכנסת לקדם את החקיקה. זו אינה הפעם הראשונה שכלפי ינון מוטחת ביקורת על התערבות פוליטית. במסגרת חוק ההסדרים האחרון ינון נלחם מלחמת חורמה נגד הניסיון של רשות שוק ההון להקים מוסד בוררות חובה מול חברות הביטוח למקרים פשוטים. מהלך שאמור היה להוזיל ולפשט את ההליכים מול חברות הביטוח לציבור המבוטחים, שלא היו נדרשים לשכור שירותי עורכי דין לשם כך. מי שהוביל את ההתנגדות למהלך היה נשיא לשכת עוה"ד אפי נווה, שגם המליץ על ינון לתפקיד שופט בוועדה למינוי שופטים.

 

ינון אף פנה מיוזמתו לשרת המשפטים איילת שקד בניסיון לשכנע כי ההצעה של רשות שוק ההון בעייתית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x