מחלוקת בקואליציה על חוק הבוררות בבתי הדין הרבניים
הצעת החוק מציעה להעניק לבתי הדין הרבניים סמכות לדון כבוררים בעניינים אזרחיים בהסכמת הצדדים. ישראל ביתנו: מדובר בהפרת ההסכם הקואליציוני
- אישה תבעה מהגרוש שלה מזונות על תקופה בה חיו בשלום בית. מה קבע ביה"ד הרבני?
- הדיינים מעכבים את הסכם הפנסיה של השופטים
- נציב תלונות הציבור: "כשלים חמורים של דיינים"
מדובר בהצעת החוק של חברי הכנסת משה גפני ואורי מקלב מיהדות התורה. היא מציעה להעניק לבתי הדין הרבניים סמכות לדון כבוררים בעניינים אזרחיים בהסכמת הצדדים, כפי שעושים היום בתי דין רבניים פרטיים (בד"צים). בתי הדין הרבניים של המדינה עשו זאת בעבר עד שבג"ץ קבע שהדבר אינו בסמכותם. ההצעה מעוררת התנגדות גדולה בשל הרחבת הסמכויות של בתי הדין הרבניים וכן החשש שענייני הגירושין וענייני הבוררות יתערבבו.
ככל שמתקרבות הבחירות לכנסת ולרשויות המקומיות נושאי דת ומדינה הופכים לנושאי מחלוקת קבועים בקואליציה ובייחוד בין ישראל ביתנו למפלגות החרדיות. יו"ר סיעת ישראל ביתנו, ח"כ רוברט אילטוב, פנה אתמול לשר התיירות יריב לוין בטענה שהמשך קידום חוק הבוררות בבתי הדין הרבניים הוא הפרה של ההסכם הקואליציוני, הקובע כי חוקים בנושאי דת ומדינה לא יחוקקו אלא בהסכמה כללית. הוא דרש מלוין לכנס את צוות התאום של הקואליציה בנושאי דת ומדינה שהוא עומד בראשו לדיון בנושא.
אילטוב גם טוען שהמפלגות החרדיות מקדמות את החוק "תוך הסתמכות על סיכומים מפוקפקים של גורמים בקואליציה עם נציגי סיעת הרשימה המשותפת, לפיהם הרשימה המשותפת לא תתערב בסוגיות דתיות". הוא מזהיר ש"במידה והצעת חוק זו תקודם שלא בהתאם להסכם, סיעת "ישראל ביתנו" רואה עצמה חופשיה מהתחייבות קואליציונית בנוגע לחוק".
ח"כ עודד פורר מישראל ביתנו אמר ש"החקיקה הזו מפנה גב לכל הרעיון הציוני והיא פורצת את כל הממלכתיות שיצרנו ב-70 השנים האחרונות. אם אדם רוצה ללכת לבוררות בבית דין דתי או רבני שיעשה זאת בצורה וולונטרית, ולא דרך מערכת המשפטית הממלכתית".
ח"כ רחל עזריה מסיעת כולנו הקואליציונית אמרה שהאחראים להסתבכות הם אנשי יהדות התורה ובתי הדין הרבניים. לדבריה, היו לה סיכומים איתם על שינויים גדולים בחוק אבל הם קידמו את החוק ללא השינויים, ועכשיו ישראל ביתנו מתנגדת לכולו. "המטרה שלנו היא שהם יבינו שהחוק זה לא עובר ולא תהיה הצבעה". לדבריה, "חברי הכנסת החרדים מנסים להגדיל דרמטית את סמכויות בתי הדין הרבניים. הם יוצרים שני מסלולים משפטיים מקבילים במדינה, וזה עלול להמשיך כשקבוצות נוספות ידרשו מערכת משפט נפרדת משל עצמן".
יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני מיהדות התורה טען שמתנגדי החוק אינם ליברליים אלא פנאטים, כיוון שהם מונעים מאנשים ללכת לבוררות במסגרת ממלכתית. כן תקף את אנשי ישראל ביתנו על ההתנגדות המאורגנת לחוק. "לא הבנתי איך חמישה אנשים יש להם בדיוק את אותם נימוקים על אותו דבר מבלי שאחד חושב על משהו אחר".
ת"כ אורי מקלב מיהדות התורה אמר בתגובה שישראל ביתנו הצטרפה לקואליציה לאחר שהחוק אושר במוסדות הקואליציה והדיונים החלו. "הם הגיעו למצב נתון. מה הם רוצים"? עוד אמר שלצורך קידום החוק הסכימו היוזמים לבצע שינויים גדולים, דוגמת הויתור על בוררות בנושאי עבודה.