המשבר מסלים: כחלון ונתניהו מקדמים מחדש את החוק למיסוי קק"ל
לאחר שקק"ל הודיעה כי תתנה את העברת הכספים לאוצר ב"רזרבה מספקת", הנחו נתניהו וכחלון את יו"ר ועדת הכספים גפני לחדש את קידום החוק למיסוי קק"ל
המשבר החדש בין הממשלה לקק"ל מסלים בקצב מהיר. ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון הנחו את יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני מיהדות התורה לחדש את הליכי חקיקת החוק למיסוי קק"ל. זאת, לאחר שדירקטוריון קק"ל לא אישר היום חתימה על ההסכם שגובש בין הצדדים. במקום זה כפי שפורסם בלעדית ב"כלכליסט" הוא קיבל החלטה שמתנה העברת חלק מהכספים.
- שוב פיצוץ: קק"ל מתנה את העברות הכספים למדינה ב"רזרבה תקציבית מספקת"
- בעקבות ההסכם עם האוצר: קק"ל תקצץ שליש מתקציבי תוכניות שכבר אושרו לביצוע
- דירקטוריון קק"ל אישר את הפשרה בתנאים: 1.8 מיליארד ש' יועברו אם המדינה תעמוד בהתחייבויות העבר
באוצר אמרו הערב (שני) שדירקטוריון קק"ל היה אמור לאשר את ההסכם היום כדי לאפשר חתימה עליו מחר. שם מקווים שכבר ביום רביעי תתכנס ועדת הכספים של הכנסת כדי לאשר את חוק המיסוי. אלא שבפועל לא ברור אם הדבר יהיה אפשרי בשל הצורך לאשר העברות תקציביות במיליארדים לפני סיום השנה, כך שיתכן שהדבר יידחה לשבוע הבא.
הסיבה ללחץ בו נתון האוצר היא הצורך להגיש את תקציב המדינה לממשלה ב-11 בינואר ולהבטיח את הכספים מקק"ל כמקור תקציבי קודם לכן. הניסיון מאינספור משברים דומים בעבר מלמד שבסוף נמצא פיתרון, ונראה ששני הצדדים פשוט מנסים לשפר עמדות ברגע האחרון.
באוקטובר פרץ משבר בין הממשלה לקק"ל סביב דרישת האוצר שהקרן תעביר למדינה 2 מיליארד שקלים, מיליארד ב-2018 ומיליארד ב-2019. כדי להפעיל לחץ על הקרן קודם בוועדת הכספים חוק מיסוי קק"ל, שמבטל את הפטור ממיסים שממנו נהנתה הקרן עד עתה.
בסופו של דבר הוסכם שהחוק יוקפא וקק"ל תעביר 1.8 מיליארד מתוכם מיליארד שקלים ב-2018 ועוד 800 מיליון יועברו בשנים 2019 עד 2020 לפי ההסדר הסבוך הבא: אם הכנסות קק"ל מקרקע יעברו את ה-1.85 מיליארד תעביר קק"ל את כל 800 המיליון ב-2019. ככל שההכנסות ירדו יתחלק הסכום בין 2019 ל-2020. אם ההכנסות יעמדו על 1.45 מיליארד או פחות יועברו 400 מיליון ב-2019 ו-400 מיליון ב-2020.
מאז נמשך המשא ומתן על עיגון הפשרה בהסכם כתוב ללא סיכום. היום החליט דירקטוריון קק"ל להתנות את ההעברות של 800 מיליון שקלים ב-2019 ו-2020 בכך שלקרן יישארו בכל עת רזרבות בהיקף של תקציב וחצי, כלומר כ-1.5 מיליארד שקלים.
היוזמה הועלתה על ידי יו"ר הקרן ארנן פלמן מהליכוד, והיא הועברה בתמיכת היו"ר דני עטר מהמחנה הציוני. הצפי הנוכחי הוא שב-2019 תעמוד הרזרבה של הקרן על 900 מיליון, כלומר 60% מהסכום הדרוש להעברת הכספים למדינה.
מקק"ל נמסר בתגובה כי "הטענה שקק"ל אינה עומדת בהסכמים היא פשוט לא נכונה. כפי שקק"ל עמדה בכל ההסכמים עד כה, במידה וייחתם ההסכם תמשיך קק"ל לעמוד גם בהסכמים בעתיד. הניסיונות של האוצר לשבור את הכלים בטענות מופרכות פשוט לא מובן לנו".