$
בארץ

ראשי הקואליציה החליטו לקדם חוק להלאמת עודפי כספים מקק"ל

החוק יקבע שכל סכום שקק"ל תרוויח מעבר למיליארד שקל יועבר למדינה; נראה שההחלטה נועדה להפעיל לחץ על קק"ל להיענות לדרישת האוצר ולהעביר מיליארד שקל למדינה, למרות ההסכם שהמדינה לא תבקש כספים מהקרן עד סוף 2021

שחר אילן 16:5615.10.17

ישיבת ראשי הקואליציה החליטה היום (א') להחיות את הפרק בחוק ההסדרים שילאים כספים מהקרן הקיימת לישראל - קק"ל.

 

הכוונה היא לעדכן את הפרק כך שיקבע שכל סכום שקק"ל תרוויח מעבר למיליארד שקל יועבר למדינה.

 

אפשרות אחרת שנשקלת היא הגשת הצעת חוק פרטית של יו"ר ועדת הרפורמות של הכנסת ח"כ רחל עזריה מכולנו ויו"ר סיעת כולנו בכנסת ח"כ רועי פולקמן, שתסדיר את העברת הכספים.

 

יו"ר קק"ל דני עטר יו"ר קק"ל דני עטר צילום: עמית שעל

 

 

בפועל נראה שהמטרה האמיתית אינה להעביר את החוק, אלא להפעיל לחץ על קק"ל להיענות לדרישת האוצר ולהעביר מיליארד שקל למדינה ב-2018.

 

ב-2015 הושג בין האוצר לקק"ל הסכם על העברת 2.2 מיליארד שקלים מהקרן למדינה בשנים 2016 ו-2017. ההסכם קבע שהמדינה לא תבקש כספים נוספים מהקרן עד סוף 2021.

 

למרות זאת, במסגרת הצעת חוק ההסדרים של תקציב 2017 - 2018 נכלל סעיף המחייב העברת מיליון שקלים נוספים מקק"ל למדינה ב-2018. הסעיף הזה אושר עם חוק ההסדרים אבל הוקפא לאחר מכן.

 

לפני סוכות השתתפו מנכ"ל האוצר שי באב"ד וראש לשכת ראש הממשלה יואב הורוביץ בישיבת דירקטוריון קק"ל, ולחצו על החברים להעביר ב-2018 את מיליארד השקלים הנוספים.

 

באוצר טוענים שבקופת קק"ל הצטברו שוב 3.8 מיליארד שקל, ולכן עליה להעביר למדינה סכומים שאינה זקוקה להם לפעילותה השוטפת. לקק"ל קרקעות רבות במרכז הארץ. שיווק של חלקן לבנייה יוצר מצב בו היא זוכה לרווחים בהיקף גדול מדי שנה. גישת האוצר משקפת תפיסה ברורה שלפיה הוא סבור שהכנסות קק"ל צריכות להגיע למדינה ולא להישאר ברשות הארגון.

 

המגמה בקק"ל, כפי שנכתב ב"כלכליסט", היא דווקא להסכים להעברת המיליארד ב-2018 בתנאי שהכסף יועבר ישירות לפרויקטים הנמצאים בתחומי פעילותה של הקרן, וקק"ל היא שתבצע אותם. עם זאת, בישיבת הדירקטוריון לפני סוכות הביעו חברים בדירקטוריון התנגדות חריפה להעברה.

 

חברי הדירקטוריון ביקרו את באב"ד והורוביץ, האשימו אותם בהפרת ההסכם הקודם ואף טענו שקק"ל תיטיב להשתמש בכסף מהממשלה. הדברים האלה מעוררים זעם רב בממשלה ויתכן שגרמו להגברת הלחץ.

 

הניסיון מלמד שהאיומים בהצעת חוק הם בעיקר מנוף לחץ על קק"ל להסכים לדרישות האוצר. לכן אם לא יתקע המשא ומתן, סביר להניח שבסופו של דבר הצעות החוק יחכו לפעם הבאה שבה תעלה הדרישה שקק"ל תעביר כספים למדינה,

בטל שלח
    לכל התגובות
    x