ראיון כלכליסט
"אין לי שום נחת מכך שהתחזיות שלי לגבי טבע התגשמו; זו קטסטרופה"
הפיטורים של ג'רמי לוין, המינוי השנוי במחלוקת של ארז ויגודמן, ההחלטות החפוזות של הדירקטוריון - והדירה ביפו. היזם בני לנדא, שמחזיק במניות של טבע והפך בשנים האחרונות לאחד המבקרים הקולניים של החברה, לא הופתע מהמשבר. האם יש לו פתרונות?
"אין לי שום נחת מכך שהתחזיות שלי לגבי טבע התגשמו. אין לי שום נחת מזה. זו קטסטרופה. אני לא מרגיש שום סיפוק מזה שהתרעתי מבעוד מועד וזה מה שקרה. אין לי שום סיפוק מזה" - כך אמר ל"כלכליסט" היזם בני לנדא, שמחזיק בחבילת מניות שגודלה לא ידוע בחברת התרופות.
- שיטת השנור נתקלת בקרירות סקנדינבית
- לנדא: "מצדי שמנכ"ל טבע יקבל שכר שיגרום לכולם להקיא"
- בני לנדא: "כל מה שקורה עכשיו בטבע זה בגלל שזרקו את ג'רמי לוין"
לנדא, אחד היזמים המוכרים בישראל שב-2002 מכר את חברת אינדיגו שהקים תמורת 800 מיליון דולר ל-HP, הפך בשנים האחרונות לאחד המבקרים הקולניים של הנעשה בטבע. הוא היה הראשון שהעלה על סדר היום את בעיית הדירקטוריון השבע מדי והקבוע מדי של טבע שלדעתו לא ממלא את תפקידו כראוי. ב-2014, במידה רבה בעקבות הלחץ והביקורת שלו, ערכה טבע רענון של הדירקטוריון, בניסיון לצרף אליו דירקטורים בעלי ניסיון בשוק התרופות העולמי.
ב-2014, לפני שארז וויגודמן נכנס לתפקיד, היית בין אלו שתמכו בו וקראת גם לבעלי המניות לבחור אותו למנכ"ל.
לנדא: "זה לא בדיוק מה שהיה. עד שבחרו בו התנגדתי נחרצות למינוי מנכ"ל שלא בא מרקע פארמה גלובלי. אחרי שמינו אותו, לא היה טעם להילחם בו ולחבל בסיכויו להצליח. אז אמרתי, בואו ניתן לו צ'אנס כי הוא כבר מונה לתפקיד. להמשיך להילחם היה רק פוגע בו ובחברה. אז זה לא שהייתי בעד המינוי שלו".
האם אתה חושב עכשיו, בדיעבד, שהמינוי לא היה בדיוק חכם או מוצדק?
"בוודאי שלא. גם אז וגם היום. בלתי-נתפש שהחברה היתה עושה חיפוש עולמי כדי לחפש את המנכ"ל הכי מתאים, ואז מודיעה שבעצם המנכ"ל הכי מתאים היה אתנו כל הזמן, לא ידענו, חבר דירקטוריון. זה פשוט בלתי-שפוי, בלתי-מוסבר. אבל הדירקטוריון היה בחוג סגור, מינו אחד את השני כל הזמן להמשך כהונה ומינו אחד משלהם להיות המנכ"ל. וזו התוצאה".
אתה מציג את עצמך כבעל המניות הפרטי הגדול ביותר בטבע.
"בכלל לא. כל עיתונאי ש(אני) מדבר אתו אני אומר לו, זה לא נכון. כל הזמן אומרים את זה. אני חושב שמה שקורה זה אולי העורך שם את זה בכותרת כי קרא את זה בכתבה קודמת. זה לא נכון. אף פעם לא הייתי משקיע גדול בטבע. לא בקנה מידה שלי ולא בקנה מידה של טבע. אני מחזיק מניות בחברה כדי שתהיה לי רשות דיבור. זה הכל. אני לא קונה ומוכר מניות בטבע. אני מחזיק כל השנים".
מתי נכנסת לראשונה לטבע?
"לפני חמש שנים. כשמינו את ג'רמי לוין למנכ"ל ושמעתי את האסטרטגיה שלו ושל מייקל היידן. אז נכנסתי לטבע".
חמש שנים. ואתה אומר שזה לא היה משהו מאוד משמעותי, לא מבחינת טבע ולא מבחינת תיק ההשקעות הפרטי שלך.
"בכלל לא, בכלל לא. זה היה מספיק משמעותי כדי שיהיה לי מקום סביב השולחן, כלומר שיהיה לי מה להגיד. כל אזרח יכול להגיד, אבל אם אתה מחזיק מניות יש לך זכות להשתתף באסיפה הכללית, יש לך זכות להציע הצעות להצבעה. יש לך זכויות, אז כבעל מניות רציתי להשפיע על הכיוון של החברה".
למה בעצם? מאיפה הגיע הרצון? אתה מגיע בכלל מעולם הדפוס. מאיפה הרצון הזה להתערב, להיות אקטיביסט בחברת תרופות, בפארמה?
"לא התכוונתי להיות אקטיביסט. השקעתי בטבע כי האמנתי באסטרטגיה של המנכ"ל אז (ג'רמי לוין, ע"כ), וחשבתי שזה כיוון נכון לחברה ישראלית. אני תומך בה. אז לא היה לי שום עניין. אבל כאשר פיטרו את אותו מנכ"ל התחלתי להתעניין מה קרה. וכשהבנתי איזה חוסר ממשל תאגידי יש, איזו רמה של דירקטוריון יש, איזה חיפזון בהחלטות שלהם, אז התחלתי להתריע שמשהו כאן לא בסדר. המניעים שלי הם כי אכפת לי מהמדינה. וטבע זו חברה, היתה החברה הגלובלית היחידית של מדינת ישראל. יש חברות גדולות, אבל אין לנו אף חברה גלובלית מלבד טבע. אין לנו. בגלובלי אני מתכוון שבכל העולם היא מייצרת, היא משווקת, היא עושה פיתוח. בכל העולם. וזו היתה גאווה מאוד גדולה. אז הפריע לי, הטריד אותי מאוד, שכזו חברה חשובה במדינה מתנהלת בכזו חובבנות חוסר ענייניות".
אתה היית מאוד קרוב לג'רמי לוין, ברמה הפרסונלית, ברמה החברית?
"בכלל לא. אני לא חבר שלו. זה לא מה שהיה. לא הכרתי אותו עד שהוא בא לארץ, עד שהוא הגיע לטבע. לא פגשתי אותו מעולם, לא שמעתי עליו. אבל יצא לי לראות אותו בפודקאסט של אנליסטים. אם אתה זוכר, לפני חמש שנים עשו עניין גדול שטבע תצא עם אסטרטגיה חדשה. ג'רמי לוין ומייקל היידן הופיעו פומבית לפני כל האנליסטים, וזה שודר באינטרנט, אז אני הקשבתי. זו נראתה לי אסטרטגיה מבריקה, פשוט עם חזון, אז התלהבתי אז נכנסתי לטבע. זהו".
אומרים שהשכרת לג'רמי את הדירה שלך ביפו?
"בכלל לא. זה נכון שהשכרתי למייקל היידן את הדירה שלי ביפו. אני לא מחזיק נדל"ן, לא עוסק בנדל"ן, אבל היתה לנו דירה ריקה של ילד, ופנו אלינו בטבע לשאול אם אנחנו מוכנים להשכיר אותה. ואמרנו לא, כי אנחנו לא משכירים נכסים. אבל אמרו, בכל זאת תכירו אותו אולי תשנו את דעתכם. אז פגשנו אותו, מאוד התרשמנו אז אמרנו אוקיי. אז מזה, למה הסתכלתי בפרזנטציה שלהם? כי היתה לי סיבה, עניין אותי מה האנשים האלו עושים. הביאו שני אנשים חדשים מחו"ל, אז עניין אותי".
מה אתה חושב שטבע צריכה לעשות עכשיו? המהלכים של הפיטורים הם הדבר הנכון או שטבע צריכה ללכת למהלכים אחרים?
"תראה, אין למנכ"ל הזה הרבה אופציות. הוא ירש את מה שבישלו לו. הוא נכנס למצב של חברה על סף התמוטטות. אז הרבה אופציות אין לו, הרבה אפשרויות אין לו. לא הוא יצר את הבעיה. מי שיצר זה קודמיו והדירקטוריון. הם יצרו את הבעיה, אז הרבה אפשרויות לא נותרו לו. הוא ירש חברה עם חוב של 35 מיליארד דולר. אני מציע לך, כי אתה שואל שאלות על היסטוריה, אני אפנה אותך לבלוג שהעלתי לפני שלוש או ארבע שנים, כשהיה לי את הפרוקסי פייט עם טבע, שם אתה תיקרא את כל ההיסטוריה שלי עם טבע. אני מציע לך לקרוא את זה, כי שם כל הפרטים שאתה שואל עליהם הכל מופיע שם".
איפה אני יכול למצוא את זה? אתה רוצה לשלוח לי קישור או להגיד לי את הכתובת?
"זה benny-landa.com. אין לי בלוג, רק את זה העלתי לאינטרנט כי אז רציתי לשכנע את בעלי המניות להצביע נגד הדירקטוריון, אז העלתי את הבלוג כדי לעזור לשכנע בעלי מניות, לנסות לשכנע, בחוסר פונקציונליות של הדירקטוריון. זו היתה הדרך. אפשר לקרוא את זה".