הרפורמה בחברת החשמל צפויה להיסגר השבוע: תתעלם מהצרכן
משרדי האוצר והאנרגיה אמורים לחתום על מזכר הבנות שיתייחס בין היתר למספר הפורשים מחברת החשמל ולהעברת הניהול לידי חברה ממשלתית עצמאית. אלא שאין בהבנות אף לא מילה על ההבטחה של האוצר להפחית את תעריף החשמל
משרדי האוצר והאנרגיה צפויים לחתום בימים הקרובים על עיקרי הרפורמה החדשה בחברת החשמל. מדובר במזכר הבנות כללי שיגע בשלושה תחומים – משק החשמל, מבנה החברה והניהול – עם קווים כלליים ולא מחייבים לביצוע במהלך 2018. לאחר החתימה יוכלו שר האוצר כחלון ושר האנרגיה שטייניץ להתהדר שאחרי 20 שנה הושגה רפורמה שמוגדרת "כאם כל הרפורמות", זאת מבלי להתחייב כלל שמחיר החשמל לצרכן יירד בשנים הקרובות.
- הרפורמה בחברת חשמל: הסכמה על מכירת 5 תחנות כוח
- האם הרפורמה בחברת החשמל תסתנן לחוק ההסדרים?
- תעריף החשמל הביתי צפוי לרדת ב-2.3% בינואר
מי שלא מתלהב מההסכם הוא משרד רה"מ. מנכ"ל המשרד אלי גרונר כבר התבטא בעבר שאם הרפורמה לא תוביל לירידת תעריף אז לא ברור מה התכלית שלה. בנוסף, ביום חמישי קיים רה"מ בנימין נתניהו דיון על השפעות הרפורמה ביחס לזכות השביתה של העובדים. הרפורמה גובשה בהסכמה מול ההסתדרות כך שההסכמות שהושגו יובילו את המדינה לבקש מבג"ץ שלא לדון בזכות השביתה של עובדי חברת החשמל. נתניהו רצה לקבל חוות דעת משפטית על משמעות ההחלטה לוותר על דיון כזה בבג"ץ.
במהלך הדיון אמרו היועצים המשפטיים לרה"מ שעדיף "להשפיל" את ההסתדרות באמצעות רפורמה במעוז הכי מיתולוגי שלה מאשר "לנסות את מזלך" מול השופטים ואולי להפסיד. נתניהו גם דרש לא להכניס את הרפורמה לחוק ההסדרים עד שהיא לא סגורה עד הסוף. בעקבות הדיון שקיים נתניהו הופיעו פרסומים לפיהם הורה רה"מ לעצור את הדיונים ברפורמה, אולם בחברת החשמל ובסביבת משרד האנרגיה לא מכירים הוראה כזו ואחד הבכירים אף כינה את הפרסומים הללו כ"ספין. זה בסוף יתנקז לציר כחלון נתניהו".
מההבנות עולה שחברת החשמל תמכור חמש תחנות כוח אבל תבנה שתיים חדשות. לגבי מכירת התחנות חסרים בהבנות כמה פרטים חיוניים: זהות הזוכה (תחת בעיות הריכוזיות), המחיר על התחנה (כולל חוזה הגז העקום של חברת החשמל, שהוא הכי יקר במשק), פרעון השעבודים שיש על הציוד הקבוע והצהרה האם עוצרים את הרפורמה אם לא מצליחים למכור את תחנות הכוח.
בכיר שהיה מעורב בשיחות אמר ל"כלכליסט" ש"ברור שאם לא נצליח למכור את תחנות הכוח אז נכשלנו", אבל לדבריו הלחץ הפוליטי להכריז על רפורמה שהיא חצי אפויה עלול לגרור את משרדי הממשלה לבצע טעות גדולה והיא לתת לחברת החשמל להקים שתי תחנות כוח חדשות מבלי להתנות את הקמתן במכירת היחידות המשומשות. וכך לדבריו עלול להיווצר מצב שבו חלק או כל תחנות הכוח של חברת החשמל לא עברו ידיים, אבל החברה נמצאת בשלבי הקמה מתקדמים של שתי תחנות חדשות, מה שיגדיל את נתח השוק שלה שהוצב היום על 68%.
עוד עולה שבכל אחת משמונה שנות יישום הרפורמה יפרשו מחברת החשמל כ־350 עובדים בפרישה מוקדמת עם חישוב פיצוי של 120% מהשכר האחרון, כאשר מי שיישאר לאורך שנות הרפורמה יקבל תוספת של 1,990 שקל לשכר הבסיס.
מודל שחיבר האוצר רק ביולי 2017 מצא שהרפורמה תוריד את תעריפי החשמל בכ־16% לאורך יישומה. עתה, כאשר חברת החשמל מקבלת אפשרות להקים שתי תחנות כוח חדשות ובמקביל מצמצמת את מספר הפורשים מכ־4,500 במקור לכ־3,000 איש כיום תוך שמירה על עלויות שכר גבוהות – גם ההבטחה להיטיב עם הצרכן הסופי נותרת ללא מענה.