פיץ' אשררה את דירוג האשראי של ישראל ברמה של A+
לפי החברה, פיתוח נוסף של משק הגז יספק תמיכה נוספת למאזן החיצוני של ישראל, זאת לאחר שהפקת גז בשדה 'תמר' בחופי ישראל מאז שנת 2013 הפחיתה את הצורך ביבוא גז טבעי. לפי החברה, השנה צמיחת התוצר תישאר סביב 3%
- S&P מעלה את תחזית הדירוג של ישראל לחיובית
- יוגב דורש מהחברות הממשלתיות לבצע דירוג אשראי עצמאי
- מי שלא האמין בכלכלת ישראל, הפסיד בגדול
לפי החברה, פיתוח נוסף של משק הגז יספק תמיכה נוספת למאזן החיצוני של ישראל. הפקת גז בשדה 'תמר' בחופי ישראל מאז שנת 2013 הפחיתה את הצורך ביבוא גז טבעי.
בהודעה צוין כי המצב הפיסקלי של ישראל מהווה נקודת חולשה ביחס למדינות המדורגות A, וזאת למרות מגמת השיפור בה נמצא בשנים האחרונות. נכון לעכשיו, לפי החברה, הגירעון השנתי ב-2017 יעמוד על פחות מ-2% מהתוצר בעקבות הכנסות חד פעמיות גדולות מן הצפוי (בעקבות מבצע מס הדיבידנד ועסקת אינטל-מובילאי) מה שיביא להמשך מגמת הירידה ביחס בין החוב לתוצר לפחות מ-62% . למרות זאת, להערכתה הגירעון ב-2018 יעמוד על 2.9% מהתוצר מה שיבלום את מגמת הירידה ביחס בין החוב לתוצר, מה שישמור אותו גבוה ביחס למדינות הייחוס אליהן משוות חברות הדירוג את ישראל. הצד החיובי, לפי חברת הדירוג הוא כי ישראל נהנית יחסית מגמישות מימונית גבוהה בכל הנוגע לחוב שמתבטאת בשוק מקומי עמוק ונזיל וגישה טובה לשווקי ההון הבינלאומיים.
כמו בדיווחים קודמים, מלבד יחס החוב תוצר הגבוה יחסית גם סיכונים פוליטיים וביטחוניים מגבילים את דירוג האשראי של המדינה, למרות שעד כה ישראל הוכיחה חסינות כלכלית מול מבצעים צבאיים או זעזועים פוליטיים. בדו"ח שלה, מציינת Fitch כי הסיכויים לקיום תהליך שלום ריאלי נותרו קלושים. עוד ציינה כי לאף אחת ממפלגות הקואליציה אין תמריץ ברור לבחירות, אך היחסים בין המפלגות הינם שבירים ועלולים להאיץ בפתאומיות לבחירות. ראש הממשלה עודו נתון ללחצים עקב מספר חקירות משטרה.
לפי החברה, למרות שממוצע צמיחת התוצר בחמש השנים האחרונות היה גבוה יחסית בהשוואה למדינות הייחוס, השנה הצמיחה תהיה מעט נמוכה יותר, אך תשאר סביב ה-3%. לפי החברה צמיחת התוצר הואטה בשנים האחרונות לאור גידול איטי של אוכלוסייה בגיל העבודה, האטה בסחר העולמי וקשיים בכל הנוגע לתחרותיות במשק. כדי להתמודד עם זה, לפי החברה, על הממשלה לבצע רפורמות מבניות בכדי לשפר את הסביבה העסקית, כמו גם לעודד ההשתתפות בכוח העבודה. בטווח הבינוני.
בפיץ' צופים כי ממוצע האינפלציה יהיה לא יותר מ-0.3% ב-2017, אך האינפלציה עשויה להתקרב חזרה לגבול התחתון של טווח המטרה של בנק ישראל (1%-3%) ב-2018, כאשר צעדים יזומים חד פעמיים נוספים שינקטו ע"י הממשלה להקטנת יוקר המחיה עלולים להאט את התהליך הזה.
לחיוב, מציינת חברת הדירוג את המוסדות ומערכת החינוך המפותחים של ישראל שתורמים ליצירת כלכלה מפותחת ומגוונת. מדד הפיתוח האנושי והתוצר לנפש הינם גבוהים מהחציון של מדינות הייחוס והסביבה העסקית מקדמת ומעודדת חדשנות, בפרט בקרב מגזר ההייטק. עוד מציניים כי לישראל חשבונות חיצוניים חזקים, ביצועים מאקרו-כלכליים איתנים וחוסן מוסדי יחד עם יחס החוב תוצר הגבוה יחסית וחוסר היציבות הגיאו פוליטי, צופים בחברת הדירוג יציבות בדירוג של ישראל.
שר האוצר, משה כחלון: "האמון שמביעות סוכנויות הדירוג בכלכלה הישראלית פעם אחר פעם מוכיח כי המדיניות הכלכלית שלנו שמשלבת כלכלה חופשית עם חמלה ורגישות חברתית עובדת. הכלכלה הישראלית צפויה לסיים שנה נוספת עם נתוני מאקרו מצוינים - גירעון נמוך, יחס חוב תוצר יורד, אבטלה נמוכה וצמיחה. נמשיך להוביל את הכלכלה הישראלית באחריות ובנחישות"
החשב הכללי במשרד האוצר, רוני חזקיהו: "אשרור הדירוג מדגיש את החשיבות בהמשך ניהול חוב יעיל ושמירה על מסגרות פיסקליות לצורך הורדת יחס חוב לתוצר ומציין לטובה את הגמישות המימונית של המדינה"