בלעדי לכלכליסט
יוגב דורש מהחברות הממשלתיות לבצע דירוג אשראי עצמאי
רשות החברות שלחה מכתב ל־12 החברות הממשלתיות הגדולות, ובו היא דורשת מהן לבצע דירוג אשראי כחברות שאינן נתמכות על ידי המדינה. ב־2018 תורחב ההוראה לכלל החברות שלהן פעילות כלכלית, ובינתיים בדואר ישראל ובמקורות מבקשים החרגה
רשות החברות הממשלתיות דורשת מ־12 החברות הממשלתיות הגדולות לבצע דירוג אשראי כישויות עצמאיות, כלומר כחברות שאינן מקבלות תמיכה מהמדינה, כך נודע ל"כלכליסט". במכתב שנשלח אתמול לחברות הציב מנהל רשות החברות אורי יוגב לוח זמנים, שלפיו על הדירקטוריונים שלהם לאשר את ההליך עד סוף חודש יולי. ברשות מתכוונים להרחיב את הדרישה לכלל החברות הממשלתיות שלהן פעילות כלכלית במהלך שנת 2018.
- מיה ליקוורניק מועמדת לניהול רשות החברות במקום אורי יוגב
- רשות החברות ניסתה לשאוב מרפאל דיבידנד חריג וסורבה
- החברות הממשלתיות רשמו רווח נקי מצרפי של כ-2 מיליארד שקל אשתקד
"אחד הכלים המרכזיים לפיקוח ובקרה של דירקטוריון על איתנותן הפיננסית של החברות הוא ביצוע דירוג אשראי על ידי חברות דירוג", צוין במכתב. "הדירוג משקף את הערכת הגוף המדרג ליכולות והנכונות של התאגיד לעמוד בתשלומי התחייבויותיו במלואם ובזמן".
12 החברות שקיבלו אתמול את המכתב מרשות החברות הן התעשייה האווירית, חברת החשמל, רפאל, דואר ישראל, מקורות, רכבת ישראל, נמל אשדוד, נמל חיפה, נמלי ישראל, עמידר, תש"ן (תשתיות נפט) ונתג"ז (נתיבי הגז הטבעי).
לפי המכתב, חברות שכבר מחזיקות בידיהן דירוג רשמי - דוגמת מקורות וחברת החשמל - יידרשו לבצע דירוג מחודש, שכן כרגע ציונן נשען בין היתר על התמיכה שהן מקבלות מהמדינה. חברות אחרות ברשימה, כמו תש"ן, לא ערכו מעולם דירוג אשראי, וזו תהיה הפעם הראשונה שהן יעשו זאת.
במקורות חוששים להיתקע עם מתקן ההתפלה התקול
להפתעת אנשי רשות החברות הממשלתיות, חלק מהחברות הודיעו אתמול כי לא נוח להן עם הדרישה, וכי הן מבקשות להשאיר את דירוג האשראי הישן שלהן או להיוותר ללא דירוג אשראי.
אחת מהחברות הבולטות שהגיבו לרשות החברות בחצי סירוב היא חברת המים הלאומית מקורות, המדורגת על ידי חברת מעלות בדירוג גבוה של AAA. בסביבת רשות החברות טוענים כי חלק מהדירוג נשען על תמיכת המדינה, וכי דירוג אשראי המתעלם מתמיכת המדינה עלול להיות נמוך ברמה או שתיים.
הורדת דירוג האשראי של מקורות עלולה לסבך אותה במציאת קונה למתקן התפלת מי הים התקול שלה באשדוד, הליך שהיא מנהלת בימים אלה. המתקן, שמוחזק על ידי החברה־הבת מקורות ייזום, לא פועל בהספק מלא כבר כמה חודשים. בשל התקלות בו מחקה מקורות ייזום בספריה כ־420 מיליון שקל משווי המתקן, מהלך שהוביל להצמדת הערת עסק חי לדו"חות החברה.
לפי כחודש נחשף ב"כלכליסט" כי משרד האוצר ובנק הפועלים, שהעניק למקורות ייזום כספים למימון מרכז ההתפלה, ניסו לברר מול רשות ההגבלים העסקיים אם בעלי מתקני התפלה אחרים יוכלו לרכוש את המתקן התקול. ככל הידוע, חברת האצ'יסון ההונג־קונגית וקרן תשתיות ישראל כבר קיבלו פנייה רשמית. נוסף על כך, שלשום נערך בכנסת דיון על המתקן התקול ונקבע כי מבקר המדינה יבחן את התנהלות החברה בסוגיה. כשהיא נמצאת באמצע הליך מציאת קונה, דירוג אשראי נמוך עלול להבריח לקוחות פוטנציאליים או להוריד את התמחור של מתקן ההתפלה, וכך לזעזע את החברה פיננסית.
דירוג חדש עלול להשפיע על השינוי המבני בדואר
חברה אחרת שדעתה אינה נחה מהבקשה היא תש"ן. מדובר בחברה ממשלתית שאחראית לאחסון והולכת הדלקים במדינה, אך היא לא מחזיקה בדירוג אשראי בניסיון להישאר מחוץ לראדר. עם זאת, מדובר באחת החברות הממשלתיות היציבות במשק, ורק לפני כחצי שנה היא העבירה למדינה דיבידנד של כ־200 מיליון שקל.
חברה שלישית שהביעה תרעומת על המהלך היא דואר ישראל, שמדורגת על ידי חברת מידרוג ב־Baa1. לפי דו"חותיה לסוף 2016, הדירוג אושר בנובמבר האחרון לאחר שהחברה הנפיקה אג"ח לטובת גיוס חוב של 400 מיליון שקל.
חברת דואר ישראל נמצאת בימים אלה במרכזו של שינוי מבני. לפני כחודש וחצי דן דירקטוריון החברה בתוכנית אסטרטגית ועסקית של בנק הדואר, שלפי חוק מ־2012 נדרש להיפרד מחברת דואר ישראל. לפיכך, זעזוע אפשרי בדירוג עלול להשפיע גם על מהלכי החברה לביצוע שינוי מבני.
מתש"ן ודואר ישראל לא נמסרה תגובה לידיעה. גם במקורות סרבו להתייחס לדברים, אך גורמים בסביבת החברה הממשלתית טענו כי לא ברור מאיפה הנחיצות לייצר לה דירוג אשראי חדש, כייוון שהנוכחי העומד על AAA הוא מספיק.
עוד מסרו בסביבת החברה כי אם רשות החברות תתעקש - הם יבצעו דירוג חדש כנדרש.