$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מבצע חברות הארנק: גם הארנק של לאומי תפח

חברות שביקשו לנצל את מבצע מס דיבידנד פנו לבנקים כדי לקבל הלוואות שיאפשרו להן לזכות בהטבה, בשל ריבית גבוהה שהציעה רשות המסים. בנק לאומי ניצל את המצב ורשם הכנסות של 18.7 מיליון שקל מהריבית

עמרי מילמן 06:4727.11.17

מבצע מס הדבידינד המוטב שהעניק הנחה של 5%–8% על מס הדיבידנד לכלל החברות במסגרת המהלך לסגירת פירצת חברות הארנק איפשר גם לבנקים לגזור קופון נאה מהחברות שהזדרזו לנצל את ההטבה.

 

ל"כלכליסט" נודע כי בנק לאומי העניק הלוואות בהיקף של חצי מיליארד שקל לחברות שונות שביקשו לנצל את המבצע שנמשך מינואר האחרון ועד לסוף ספטמבר. הלוואות ניתנו ל־36 חודשים, בתנאים של פריים+0.9% כלומר 2.5%.

 

 

מנכ"לית בנק לאומי רקפת רוסק עמינח מנכ"לית בנק לאומי רקפת רוסק עמינח צילום: יוסי זליגר

 

 

לאומי אינו הבנק היחיד שנהנה מהרצון של החברות למצוא מימון מהיר לתשלום המס, בטרם ייגמר המבצע, אולם היה הראשון לפרסם הלוואות עבור החברות במסגרת שיתוף פעולה עם לשכת יועצי המס. לעומת זאת שאר הבנקים, לפי כמה גורמים שהיו מעורבים בנושא הצטרפו מאוחר יותר, והיקף ההלוואות שנתנו היה נמוך יותר.

 

סך הכל לפי חישוב שערך "כלכליסט", הרווח של לאומי מהמבצע עמד על כמעט 19 מיליון שקל מהריבית. למה בכל זאת החברות העדיפו לשלם את אותה ריבית כדי לשלם כבר עכשיו לרשות המסים? מכיוון שרק עבור אותם חצי מיליארד שקל חסכו החברות השונות בין 100 ל־160 מיליון שקל (שכן בעלי המניות המהותיים שילמו מס דיבידנד של 25% במקום 30%–33%). אם לא היו יכולים לשלם עד ספטמבר האחרון לא היו נהנים מאותה הטבה.

 

"הצטערו על גובה הריבית"

 

ישנה אפשרות נוספת – לקחת את פריסת התשלומים שהעניקה רשות המסים ל־12 חודשים. אולם אותה פריסה, היא ברבית שמציעה הרשות, שידועה כיקרה ועומדת על 4% פלוס מדד (גם כאשר הרשות עצמה חייבת לציבור כסף היא מחזירה עם אותה ריבית).

 

מכיוון שהציפיות למדד בשוק היום מספטמבר האחרון עד ספטמבר הבא עומדות על 0.6%, עבור הלוואה לשנה בלבד היו נדרשות החברות לשלם 11.5 מיליון שקל (לעומת הפריסה לשלוש שנים בריבית נמוכה יותר). מעט מאוד חברות בחרו לקבל את פריסת התשלומים של הרשות.

 

עד כה כ־16.7 מיליארד שקל נגבו כמס דיבידנד (מהם כ־12 מיליארד בעקבות המבצע לפי הערכות) ורק כמיליארד שקל נוספים אמורים להיות עוד משולמים במהלך השנה הקרובה – כלומר רק מיליארד שקל מתוך כל הסכום נפרס לאותם תשלומים שהציעה הרשות.

 

לאור כך שלחברות היה משתלם מאד לקחת את אותן הלוואות מהבנקים, גורמים המעורבים בנושא אמרו ל"כלכליסט" כי בלאומי בדיעבד, כמו גם ביתר הבנקים, הצטערו על גובה הריבית שבו ניתנו ההלוואות, שכן לאור הדחיפות של החברות לשלם את המס עד ספטמבר 2017 היה ניתן בקלות לגבות מהן ריבית גבוהה יותר.

 

 

"זיהו צורך"

 

מבצע מס הדיבידנד המוטב ניתן במסגרת החקיקה שתאפשר לרשות המסים לחייב חברות בתנאים מסוימים לחלק דיבידנד מתוך הרווחים הצבורים שלהן, ולשלם על כך מס. ההטבה נקבעה במסגרת הדיונים בוועדת הכספים בניסיון להמתיק את הגלולה המרה בדמות הסמכויות הנרחבות שניתנו כעת לרשות המסים.

 

הוועדה הציבורית שהוקמה במסגרת אותה חקיקה, שתפקידה להמליץ למנהל הרשות על דרישה לתשלום מס דיבידנד מחברות לאחר בירור עימן, כבר פנתה לכמה חברות במטרה לקבל תשובות על הרווחים הכלואים שלהן בחודשים האחרונים.

 

ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס בישראל אמר ל"כלכליסט" כי ״הבנקים זיהו צורך מימוני אצל קהל הלקוחות שלהם, שעמדו בפני החובה לחלק דיבידנד עד לסוף השנה, ומנגד קיבלו הזדמנות לחלק דיבדנד בשיעור מופחת.

 

"הבנקים, שזיהו את הצורך המימוני, לא ניצלו זאת כדי להציע הלוואות בריבית גבוהה, אלא ההפך הוא הנכון, הריביות המוצעות היו נמוכות בכמעט 50% מהריבית שהיתה משולמת לרשות המיסים, אילו היו פורסים את תשלום המס לרשות. מה גם שהיתה התחשבות בהעמדת בטחונות, ושהתשלומים נפרסו בדרך כלל ל־36 חודשים, דבר שהקל על החברות הקטנות לעמוד בנטל המס".

 

לדבריו, "במצטבר העסקים הקטנים חסכו עשרות מיליוני שקלים הוצאות מימון, בהשוואה למימון שהיה נדרש מהם אילו פרסו את מיסוי הדיבידנד למדינה". עוד הוסיף כי "כעת אנחנו ממתינים לראות איך יחלקו את עוגת עודפי מיליארדי המיסים שנגבו בשל המהלך".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x