בלעדי לכלכליסט
מכה לנתניהו: משרד הפנים הוציא את הקמת הוועדה לצמצום הרגולציה מרפורמת העסקים
הוועדה המשותפת לממשלה ולמגזר העסקי שהיתה אמורה לקום מתוקף החוק החדש הוסרה סופית מהצעת המחליטים שתונח על שולחן הממשלה בשבוע הבא. משרד הפנים: "צריך לראות את התמונה הכוללת - הרפורמה נשארה על כנה וזה הישג גדול"
תבוסה לראש הממשלה, בנימין נתניהו מנכ''ל משרדו אלי גרונר, אשר הציבו את המאבק נגד עודף רגולציה בראש סדר העדיפויות שלהם: ועדה משותפת לממשלה ולמגזר העסקי שהיתה אמורה לקום מכוח הרפורמה שתוכננה והיתה מיועדת לבלום רגולציה חדשה הוסרה סופית מהצעת המחליטים שתובא לאישור הממשלה בשבוע הבא, כך נודע ל"כלכליסט".
- מנכ"ל משרד רה"מ: עלות הרגולציה מתגלגלת בסופו של דבר לאזרח
- כחלון: "הקפיאו רגולציה פיננסית חדשה - כדי שהבורסה תחזור להיות אטרקטיבית"
- שקד בונה על המשנה החדש ליועמ"ש שיפחית את הרגולציה
הוועדה המייעצת היתה מיועדת לקביעת דרישות הרגולציה הנובעות מכוח חוק רישוי עסקים. לפי הנוסח שהוסר, הוועדה היתה צפויה לכלול נציגים ממספר תחומי תוכן רלוונטיים: נציג נותן האישור, נציג משרד הפנים, נציג משרד ראש הממשלה, נציג משרד האוצר, נציג מומחה בתחום התוכן, נציג המגזר העסקי, נציג הרשויות המקומיות ונציג ציבור. עוד נקבע כי הועדה תתכנס באופן קבוע לפי תקופה שתקבע ויוצגו בפניה דרישות נותני האישור למפרטים, והצעות לתיקוני המפרטים על ידי נותני האישור - לפי אומדן עלות הדרישות אל מול התועלת והשוואה בינלאומית לדרישות הרגולציה כאשר הוועדה תפרסם את חוות דעתה לנותני האישור ולשר הפנים. יוזמת הקמת הוועדה איננה המצאה ישראלית: מדובר במודל שקיים במדינות רבות , לרבות ארה''ב, בהם רגולטור אינו רשאי לקבוע לבד וולא התייעצות רגולציה חדשה.
כפי שנחשף אתמול ב"כלכליסט" הקמת הוועדה היתה בסכנה עת הופץ הנוסח הסופי וסעיף הצעת המחליטים שמתייחס למהלך הוסר. במשרד הפנים מבקשים להדגיש כי הקמת הוועדה אינה העיקר ולמרות שלא תוקם רוב הרפורמה יוצאת לדרך. בנוסף נמסר כי מה שיוגש לממשלה ביום ראשון הקרוב "יצליח לחסל את הבירוקרטיה והסאוב". ביום ראשון הקרוב צפוי השר דרעי, מייד אחרי ישיבת הממשלה, לקיים מסיבת עיתונאים ולהציג את עיקרי הרפורמה.
גורמים המעורים בפרטים מסרו ל"כלכליסט" כי הוועדה הזו היתה קריטית שכן היא היתה מיועדת לבלום רגולציה חדשה, לבחון אותה לעומק ולבדוק בעיקר, האם ניתן לפתור את הבעיה שגרמה ליצירתה מבלי להכביד על העסקים. "הוועדה היתה הגורם המאזן. מגיע רגולטור עם דרישה. הוועדה הייתה אמורה לגבש ביחד עם המגזר העסקי ונציגי ציבור את ההוראה הרגולטורית המיטבית שמצליחה לאזן בין הצרכים של כל השחקנים", הסביר. חשוב להדגיש: נציגי משרד ראש הממשלה והאוצר, שהיו חלק מגיבוש הצעדים לצמצום הבירוקרטיה - אחד מיעדי המאקרו שקבעה הממשלה הנוכחית - היו אף הם אמורים לאזן את הדרישות של שאר הרגולטורים המעורבים תהליך של פתיחת עסקים, שכן באופן מוצהר הם מלינים על עודף הבירוקרטיה הקיימת בתהליך של פתיחת עסקים.
לחוק השלכות מרחיקות לכת על תהליך רישום העסקים של משרדים, מפעלים, בתי מלון, בריכות שחייה, מכון כושר, מטבחים, מסעדות, תחנות דלק, מעבדות, רוכלות, מרכולים, מספרות, מכוני יופי, חנויות רהיטים, אטליזים, מכבסות, אטליזים, אולמות אירועים, אולמות להשכרת רכב, אכסניות, קייטנות, ועוד. מהרשימה ניכר כי אין כמעט עסק שלא יושפע מהצעה זו. חשוב להבהיר, רישוי העסקים אינו תהליך חד-פעמי: אחרי הקמת העסק וקבלת הרשיון, כ עסק מחוייב לחדש את אותו רשיון, כך שרגולציה חדשה מקשה לכל מאות אלפי עסקים בתחומים הללו לחדש את הרישיון ומכאן החשיבות הגבוהה לחוק ולסעיף הקמת הוועדה.
מנגד, הרגולטורים בעלי השפעה על תהליך ועל יצירת בירוקרטיה חדשה הינם: פיקוד העורף, משטרה, כיבוי אש, משרד הבריאות, משרד להגנת הסביבה, ולעיתים גם משרד חקלאות. ל"כלכליסט" נודע כי מי שעומד מאחורי "מחיקת" סעיף הקמת הוועדה הוא לא אחר מאותם רגולטורים עצמם שמסרבים בתוקף "לוותר על השאלטר" ואינם מוכנים להכניס גורמים ממשלתיים אחרים וגורמים שאינם ממשלתיים לתהליך קבלת החלטות.
"המטרה היתה שהדרשות תהיינה ברורות וקבועות. הוועדה היתה אמורה להיות אחראית לכך", מסביר גורם אחר. לדבריו, "במצב הנוכחי ממונה על כיבוי אש קם בבוקר ומחליט שהוא רוצה עוד מטפים ולמשרד הבריאות לא מתאים לו משהו אחר. כל שבוע דרשות אחרות. זה נשמע סביר?", תוהה הגורם.
עוד נודע ל"כלכליסט" כי אתמול החל להתגבש פשרה לפיה אכן לא תהיה ועדה משותפת אך כן יוקם "מנגנון היוועצות" משותף, מעין פורום לדיונים בין כל הגורמים. עד לפני מספר שעות, עמלו פקידי משרד הפנים על נוסח החוק. ולפני דקות ספורות החליט שר הפנים, אריה דרעי, להגיש את הצעה ללא הוועדה. ל"כלכליסט" נודע כי דרעי כן רצה את הוועדה בתוך החוק, אך הלחצים הכריעו אותו.
המלחמה על הקרדיט
חוק רישוי העסקים כבר הספיק להביא להתנגשות חזיתית בין מנכ''ל משרד ראש הממשלה, אלי גרונר, הרואה עצמו "מוביל" נושא המאבק להפחתת הבירוקרטיה וחש כלפי הסוגיה מחויבות אישית, לבין שר הפנים, אריה דרעי, ומנכ''ל משרדו, מרדכי כהן, שגם רואים בסוגיה הזו "דגל". "כל עבודה של רגולציה היא קשה, ותמיד יהיה מי שירוויח מעודף רגולציה, אנחנו יודעים ש-99% סובלים מעודף רגולציה ורק אחוז אחד צעקני מרוויח. אנחנו נלחמים בתופעה הזו כי אנחנו מאמינים שאנחנו צריכים לשרת את כל האזרחים שסובלים", אמר גרונר בכנס של המכון הישראלי לדמוקרטיה לפני מספר חודשים והוסיף: "אנחנו מתכננים רפורמה גדולה בתחום הרפורמה בחוק רישוי העסקים".
יתרה מזו, ראש הממשלה בנימין נתניהו בעצמו, רואה חשיבות עליונה בצמצום הבירוקרטיה ולא ברור מדוע הוא לא מפעיל את כובד משקלו כדי לסייע לוועדה המשותפת לקום. גם שר האוצר, משה כחלון, היה צפוי להתערב בסוגיה אחרי שהחשב הכללי, רוני חזקיהו, התחייב להחזיר את ישראל למקומות הראשונים (מקום 15) בדירוג קלות בעשיית העסקים של הבנק העולמי שדירג את ישראל במקום ה-54 אחרי קזחסטן. חזקיהו הסביר כי חלק מחזרתה של ישראל לפסגה עוברת דרך רפורמת רישוי העסקים.
במאי האחרון חשף "כלכליסט" כי כהן, בהסכמת דרעי, הורה לאנשי משרדו לנתק מגע ולבטל את כל הישיבות המשותפות בין משרד הפנים לבין משרד ראש הממשלה בעניין הרפורמה, על רקע מה שמגדירים במשרד הפנים כ"חילוקי דעות חמורים".
כעת, כאשר חלק ניכר מהרפורמה מוטלת בספק, היה קשה במיוחד לקבל את תגובתם של גרונר ודרעי, שכן אחד מהם או שניהם היו אלה שנכנעו ללחצים של הרגולטורים והסכימו להסיר את סעיף שהיה צריך להקים את הוועדה המשותפת.
במשרד הפנים מסבירים כי המשרד מגבש ומקדם זה חודשים רבים רפורמה רבת היקף לשינוי שיטת רישוי עסקים לפי עיקרון קביעת רגולציה מדורגת בין עסקים בסיכון גבוה, בינוני ונמוך. המהלך מיועד לאפשר לעסקים קטנים שיוגדרו בסיכון נמוך, לחסוך ביורוקרטיה וזמן. "שר הפנים אריה דרעי ובכירי משרד הפנים עובדים למעלה משנה על הרפורמה לרישוי עסקים שהיא סמכותו הבלעדית של משרד הפנים. למרות כל זאת העביר משרד ראש הממשלה לתקשורת כאילו מדובר ביוזמה של לשכת ראש הממשלה ומשרד ראש הממשלה למרות שמדובר בנושא שמובל ע״י משרד הפנים ובסמכותו. חבל שכך מתנהלים במשרד ראש הממשלה", מסר בכיר במשרד לפני חצי שנה. במשרד הפנים עוד טוענים כי תחום רישוי העסקים הוא באחריותם המקצועית ורק בידיהם הכלים לטפל בסוגיה.
במשרד הפנים אישרו כי ההחלטה גובשה ותובא לאישור והיא לא תכלול ועדה. ממשרד ראש הממשלה נמסר" ההחלטה עדיין בדיונים".