גפני מציע תוכנית להעלאת גיל הפרישה לנשים: האוצר מתנגד
לאחר שהכנסת דחתה פעמיים את העלאת גיל הפרישה לנשים, הציע יו"ר ועדת הכספים של הכנסת יוזמת פשרה בעלות שני מיליארד שקל. האוצר מתנגד מחשש להשפעה שלילית על תעסוקת נשים
יו"ר ועדת הכספים של הכנסת ח"כ משה גפני העלה יוזמת פשרה בנושא העלאת גיל הפרישה לנשים. זאת, לדבריו, בעקבות פניית שר האוצר משה כחלון לוועדת הכספים בבקשה לקבל המלצות למתווה להעלאת גיל הפרישה מ-62 ל-64.
גפני הטיל על היועצת המשפטית של הוועדה עו"ד שגית אפק את הכנת הצעת החוק שתקדם הוועדה ברוח הצעתו.
- "נגמרו הימים בהם אדם מבוגר מחכה לגיל הפרישה"
- איזו אכזבה - זיקנה עולה כסף
- הכנסת אישרה: העלאת גיל הפרישה לנשים תידחה לפברואר 2018
פרטי היוזמה של גפני:
- העלאת גיל הפרישה תתפרש על פני עשר שנים, כפשרה בין שמונה שנים כהצעת האוצר לבין 12 שנים כהצעת שר העבודה והרווחה חיים כץ.
- נשים מובטלות מעל גיל 60 יהיו זכאיות לקבלת דמי אבטלה במשך שנתיים.
- נשים בנות 62 ומעלה יקבלו מס הכנסה שלילי בגובה של פי 2.5 מהרגיל.
- נשים בנות 55 ומעלה יהיו זכאיות לשוברים להכשרה מקצועית.
- נשים שעובדות במקצועות שוחקים יהיו זכאיות לצאת לפנסיה מגיל 55 ומעלה בתנאים משופרים.
גפני העריך את עלות הצעתו במיליארד שקל, בנוסף לצעדים שהאוצר מוכן להם לסיוע לאוכלוסיות הפנסיה המוחלשות, שעלותם אף היא מיליארד שקל. כלומר - מדובר בעלות של שני מיליארד שקל בסך הכל.
האוצר הביע התנגדות לתוכנית גפני. נציג אגף התקציבים כפיר בטאט הזהיר שהצעת גפני, ובייחוד העלאת דמי האבטלה, עלולה לפגוע בתעסוקת נשים מבוגרות. זאת בניגוד למצב הנוכחי בו העלאת גיל הפרישה תורמת לתעסוקתן. בטאט ציין שכל שנת עבודה וחיסכון לפנסיה מוסיפה 9% לגמלת הפנסיה של נשים פורשות.
גם יואב פרידמן מבנק ישראל הביע הסתייגות מתוכנית גפני ואמר ש"חשוב לשים לב שלא ייווצר מצב שבו רוב אוכלוסיית הנשים תיקח דמי אבטלה במקום להתאמץ להשתלב בשוק העבודה".
ביולי דחתה הכנסת בפעם השנייה את העלאת גיל הפרישה לנשים. הדחייה הראשונה הייתה מראשית 2017 ועד לסוף יולי באותה שנה. הדחייה השנייה הייתה מראשית אוגוסט ועד ל-16 בפברואר. הדחיות עצרו את ההעלאה האוטומטית של גיל הפרישה לנשים מ-62 ל-64.
הרקע לדחיות היה חוסר היכולת של ועדת הכספים והאוצר להגיע להסכמות על פתרונות לנשים שעובדות במקצועות שוחקים או לנשים שנפלטות ממעגל העבודה לפני גיל 62 - ויוותרו עוד שנתיים ללא פרנסה.
סיבה נוספת לדחיות הייתה שר האוצר משה כחלון שנמנע מהבעת עמדה ברורה בנושא ולא הגיש לוועדת הכספים את המלצתו בעניין, כפי שמתחייב בחוק.
יו"ר הוועדה לביקורת המדינה ח"כ שלי יחימוביץ, ממנהיגות המאבק להענקת פיצוי לנשים מבוגרות על העלאת גיל הפרישה, אמרה ש"אסור להשליך מאחור ככלי אין חפץ את הנשים הזקנות, החלשות והעניות ביותר - שזה מה שהאוצר מתעתד לעשות.
"מה יעשו הנשים הללו? ילקטו אוכל בפחים?" שאלה יחימוביץ', והוסיפה כי "נמאס מכך ששר האוצר שולח פקידים ומסתתר מאחורי גבם".
ח"כ חיים ילין הזהיר בדיון ש"אם אין גיבוי כלכלי - אפשר להמשיך לתכנן עד מחר, אבל שום דבר לא יקרה".
יאיר כוכב, סמנכ"ל רגולציה בעמיתים - קרנות הפנסיה הוותיקות, אמר שהדחיות בהעלאת גיל הפרישה בשנה האחרונה יעלו לקרנות בין 200 ל-300 מיליון שקלים. לדבריו, גם ההעלאה האיטית בגיל הפרישה שמציע גפני פוגעת בקרנות. התוצאה, לדבריו, היא שהקרנות הוותיקות יאלצו להקטין זכויות של העמיתים האחרים.