"נגמרו הימים בהם אדם מבוגר מחכה לגיל הפרישה"
30% מהישראלים בגילאי 67 עד 74 עדיין עובדים כאשר רובם עושים זאת מתוך בחירה ורצון להמשיך להיות יצרניים. רבים מהעובדים אחרי גיל הפנסיה הם יועצים או עצמאים, כרבע עוסקים במכירות ושירותים
"נגמרו הימים שבהם אדם מבוגר מחכה לגיל הפרישה ויוצא לגמלאות בשמחה ובששון. אנשים לקראת גיל הפרישה יותר ויותר מחפשים את העבודה ביום שאחרי", אומר אריק אופיר, מנכ"ל משותף בחברת SeniorMarket שעוסקת בייעוץ, שיווק, מחקר ואסטרטגיה בנושא כלכלת התארכות החיים. המשמעות היא שכבר בסמוך לגיל הפרישה עובדים מחפשים דרך להישאר מועסקים ביום שאחרי ומתכננים את עתידם המקצועי גם אם הם נאלצים לפרוש מהעבודה מפאת גילם.
- השופט חזר מהפנסיה כדי להכריע בשכ"ט נאמני מגה
- העלייה בתוחלת החיים תגרום לפגיעה של 0.6% בלבד בקצבאות פנסיה של גברים
- גדעון סער: אם לא יינקטו צעדים מרחיקי לכת בעניין הפנסיה - תהיה קטסטרופה
30.9% מהישראלים בגילאי 67 עד 74 עדיין עובדים כאשר ישראל מובילה במדינות ה-OECD בשיעור העובדים אחרי גיל פרישה. בעוד ששיעור העובדים בגילאי 65 ומעלה בישראל עומד על כ-14%, הממוצע במדינות ה-OECD במערב אירופה הוא כמחצית מכך.
הסיבות לכך הן שתיים ראשית ישנם מבוגרים רבים שחייבים להמשיך לעבוד לאחר גיל הפרישה מכיוון שאין להם חסכונות. הם בדרך כלל ממשיכים לעבוד בעבודות אבטחה או ניקיון והרבה פעמים במשרות חלקיות. הסיבה השנייה היא שאנשים מעוניינים להמשיך לעבוד, בדרך כלל כאלה בעלי מקצועות חופשיים שמעוניינים להמשיך במקצוע או לפתח קריירה שניה.
"אנחנו רואים שתי צורות התנהגות שונות שנובעות מהמעמד הסוציו-אקונומי של הפורשים. אלה שנמצאים בעשירון השביעי ומעלה בוחרים להמשיך לעבוד. הם מרגישים שהם עדיין יכולים לתרום, שהם נמצאים בשיא כוחם. לדוגמא, נפגשנו עם פירמת עו"ד מהמובילות בארץ והם סיפרו לנו שהשותפים מגיעים לשיא הפריחה המקצועית וההשפעה דווקא בסמוך לגיל הפרישה. מדובר בקבוצה משכילה, בעלת יכולות כלכליות שמחליטה לא לפרוש מהעבודה הקיימת או לפתוח בקריירה אחרת לחלוטין.
לעומתם יש קבוצה שניה, של כ-20% מהפורשים, שרובה מורכבת מעולים יוצאי ברה"מ לשעבר, שהגיעו בלי פנסיה ושחייבים להמשיך לעבוד כדי להתקיים. אחוז גבוה מאוד מהם מועסק במשרות חלקיות, בעבודות כמו אבטחה, קופאיות, ניקיון, עבודות של חוסר ברירה – שחייבים אותן כדי להתקיים", אומר רועי קורן, מנכ"ל משותף ב-SeniorMarket.
כלומר, יש היום פחות אנשים שנשארים במעגל העבודה לאחר גיל הפרישה כי הם צריכים לעומת כאלה שממשיכים לעבוד מכיוון שהם לא מוכנים לפרוש. אותם אנשים לוקחים את הידע והניסיון שלהם וממשיכים להיות יצרניים. כמו כן, ישנם הרבה מאוד יזמים בגילאי הפרישה שמחפשים להישאר במעגל העבודה ולפתוח מיזם משלהם.
כרבע מהמועסקים בגילאי הפרישה ועד גיל 74 עוסקים בתחום המכירות והשירותים ורבע נוסף הם בעלי משלח יד אקדמי. כ-20% מהם הם עובדים לא מקצועיים או בעלי מלאכה בתעשייה ובבינוי. בגילאים האלה שיעור המנהלים הוא כ-7%.
אפשר לראות שאחרי גיל 74 שיעור התעסוקה צונח לכ-10% וגם תמהיל משלחי היד משתנה. כך, שיעור העובדים בעלי משלח יד אקדמי בגילאי 75 ומעלה עולה ל-31% ושיעור המנהלים עולה ל-10%. לעומת זאת, שיעור עובדי המכירות והשירותים מצטמצם ל-13% בלבד.
האוכלוסיה המבוגרת בישראל מאופיינת בשביעות רצון גבוהה מהחיים (86% מרוצים מחייהם) וביציבות כלכלית יחסית. 67.6% מהמבוגרים בישראל גרים בדירה בבעלותם וכ-70% מהם מצליחים 'לגמור את החודש' ללא הלוואות או מינוס בבנק.
אחת הבעיות העיקריות איתם מתמודדים מבוגרים המעוניינים להישאר בשוק העבודה היא הסטיגמה בקרב מעסיקים לגבי העסקתם. "זה נכון שעובדתית עובדים מבוגרים הם יותר יקרים אבל התרומה שלהם לעסק גבוהה יותר מאי פעם. לצד הסטיגמות אנחנו גם רואים ניצנים של עוד ועוד חברות שמבינות שהן צריכות לשנות את תמהיל העובדים שלהם כי עובדים מבוגרים מוסיפים עניין וצבע לצוותים מרובי גיל. יש למשל מפעלי רכב בגרמניה החליטו להחזיר עובדים מבוגרים לעבודה והפריון בהם עלה ב-5%. הסיבה היא שעובדים מבוגרים באופן גורף הם הרבה יותר מחוייבים למקום העבודה. אין להם בעיות של היעדרויות בגלל טיפול בילדים שיש לעובדים צעירים יותר, אין להם בעיה לעשות שעות נוספות והניסיון והידע שלהם מאוד חשובים. כמו כן, מכיוון שהחברה בישראל היא חברה מאוד יזמית, לפי התחזיות שלנו בעתיד המאוד קרוב יהיו קבוצות חדשות של יזמים בגילאי הפרישה שיקימו מיזמים שונים", אומר קורן.