בלעדי לכלכליסט
עלות הפרישה המסתמנת בחברת החשמל: עד 4.5 מיליארד שקל
דירקטוריון החברה צפוי לדון השבוע במתווה הרפורמה במשק החשמל, שאותו חברת החשמל מגבשת עם ההסתדרות ומשרדי האנרגיה והאוצר
ועד חברת החשמל וההסתדרות הגישו ביום חמישי האחרון בקשה לבג"ץ לדחות בשבועיים ועד ה־30 לחודש את הדיון על זכות השביתה של עובדיה. ל"כלכליסט" נודע שהבקשה נועדה לשרת גיבוש מזכר הבנות ("הסכם עקרונות") בין ההנהלה והוועד של חברת החשמל, משרדי האוצר והאנרגיה וגם ההסתדרות.
- מנכ"ל חברת החשמל: "חברת החשמל חייבת להתייעל, עם או בלי רפורמה"
- ועד המהנדסים בחברת החשמל שובר את הכלים: מסרב להמשיך בשיחות הרפורמה
- האוצר רוצה לחתוך בחצי את תנאי פורשי חברת חשמל
מי שהתנגד לבקשה ואף ניסה לעכב את השיחות ואת המתווה המתגבש הם בעלי תחנות הכוח הפרטיות שעתרו נגד המגעים בבבקשה לעצרם לאלתר. אולם בחמישי האחרון שופט בג"ץ נעם סולברג דחה את הבקשה וקבע דיון בסוגיה לסוף נובמבר. בכך נסללה הדרך לאפשרות להחלטות מוסכמות בין כל הגורמים להסכם שתוקפו יהיה 7 שנים.
מה מפחיד את ההסתדרות
ההסכם שהתגבש קשור לכמה תחומים, ביניהם המבנה הארגוני החדש של החברה, מכירה והקמה של תחנות כוח, מתווה פיטורים ופרישה ועוד.
דירקטוריון חברת החשמל אמור לדון במתווה כבר בימים הקרובים, כך שהמדינה תוכל להודיע לבג"ץ שיש הסכמות עקרוניות, ולבטל את הדיון שמפחיד את ההסתדרות בדבר זכות השביתה של עובדי החברה.
מונופול החלוקה יישאר
לפי המתווה המתגבש, בכל הנוגע לתחום הייצור חברת החשמל תמכור את תחנות הכוח רמת חובב, אשכול, אלון תבור ורידינג. חברת החשמל תישאר עם כ־%35 עד 40% מהיקף הייצור אך תקבל סוכריה בדמות בנייה של שתי תחנות כוח חדשות בהיקף של כ־6 מיליארד שקל בשטח תחנת הכוח בחדרה.
התחנות הפחמיות אורות רבין ורוטנברג יעברו לחברה־בת של חברת חשמל. מקטע ההולכה והחלוקה ישאר בחברת החשמל. כלומר, על פי התוכנית החברה תישאר מונופול בתחום.
לגבי העובדים המדינה הקטינה את מספר היוצאים לגמלאות והוסכם כי במשך 7 שנים יפרשו בכל שנה לפחות 250 עובדים בפרישה מוקדמת (במקור לפחות 350). תנאי פרישה המסתמנים הם שכל עובד מגיל 55 עם ותק של 25 שנות עבודה ומעלה יוכל לפרוש ויקבל 120% פיצוי (ביחס לשכר האחרון) ותוספת של 1,250 שקל לשכר הפנסיוני.
לעומת הפורשים, העובדים שיישארו בחברה מעבר ל־7 שנות ההסכם, ויפרשו בגיל פרישת חובה יקבלו כ־2,000 שקל תוספת לשכר הפנסיוני. עלות המהלך נאמדת בכ־3.5 עד 4.5 מיליארד שקל. ההערכה היא שהכסף יגיע גם מקופת החברה, גם ממכירת נכסי נדל"ן או תחנות כוח ובמקרה הצורך מגיוס חוב מגופים מוסדיים.
בתחום השינוי הארגוני יצומצמו המחוזות מ־5 היום ל־3, וניהול מערכות הבקרה והתכנון המרכזיים ואלה שבמחוזות יעברו לחברה ממשלתית חדשה ויצאו מידיה של חברת החשמל. 100 בכירים, מדרגת סגן מנהל אגף ומעלה, יתנתקו מכנפי הוועד ויעברו מחוזה קיבוצי לחוזה אישי.
הנושאים שנותרו לדיון ולא נסגרו עדיין הם רמת האיתנות פיננסית, האם תתקיים תחרות במקטע האספקה, ומכירת תחנת הכוח החמישית באזור קריית מלאכי (תחנת צפית) לגוף פרטי. נושאים אלו יגובשו בימים הקרובים או יזכו להתייחסות עקרונית בלבד במזכר הבנות, ודיונים עליהם יתקיימו במהלך 2018. המתווה המתגבש שונה בנקודות רבות מהמתווה שגיבש ב־2014 מנהל רשות החברות הממשלתיות דאז אורי יוגב.
רמז על מצב הדברים אפשר היה לשמוע משר האנרגיה יובל שטייניץ בכנס מהנדסי החשמל שנערך בשבוע שעבר באילת. "אנחנו מצויים בתוך מהפכה במשק החשמל וזה לא סוד שנעשים מאמצים שנכשלו בעבר לקדם את הרפורמה בחברת החשמל. אני מקווה שנצליח".