$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

הפתעה: מי ניסח את החוק לריסון התחרות בין קופת החולים?

מנכ"ל לאומית ניסים אלון והיועצת המשפטית של קופת החולים ניסחו את החוק שייטיב עם לאומית, שסובלת מנטישת מבוטחים. על פי ההצעה, שמקדם ח"כ דודי אמסלם, מי שירצה לעבור קופה לא יוכל לעשות זאת דרך האינטרנט, אלא יצטרך ללכת לדואר

ספי קרופסקי 07:0505.11.17

מנכ"ל קופת חולים לאומית ניסים אלון והיועצת המשפטית של קופת החולים הגו ואף עומדים מאחורי ניסוחה של הצעת החוק להגבלת התחרות בין קופות החולים, שמקודמת בימים אלה על ידי חבר הכנסת דודי אמסלם מהליכוד, כך נודע ל"כלכליסט". מדובר בהצעת חוק שנועדה לעצור את נטישת המבוטחים מלאומית לשלוש הקופות האחרות. ביום רביעי הקרוב ייערך דיון בוועדת הבריאות של הכנסת על התחרות בין הקופות, בהשתתפות מנכ"לי הקופות, שר הבריאות ומנכ"ל משרדו.

 

בין קופת חולים לליכוד קיים קשר היסטורי. לאומית הוקמה ב־1933 על ידי חברי התנועה הרוויזיוניסטית, שביקשו להתנתק מקופת חולים כללית שזוהתה עם צדה השמאלי של המפה הפוליטית. שנה לאחר הקמתה קמה הסתדרות העובדים הלאומית, והקופה החלה לפעול תחתיה. על פניו נותק הקשר בין הקופה להסתדרות הלאומית עם חקיקת חוק בריאות ממלכתי ב־1995, אבל דו"ח מבקר המדינה מ־2010 הצביע על כך שבפועל עדיין מתקיים קשר כזה וחשף שורת מינויים בכירים שבוצעו באופן בלתי תקין. ח"כ אמסלם הוא חבר ליכוד עשרות שנים, חבר מזכירות הליכוד ויושב ראש מועצת סניף הליכוד בירושלים.

 

מנכ"ל קופת חולים לאומית ניסים אלון מנכ"ל קופת חולים לאומית ניסים אלון צילום: עומר מסינגר

 

הסעיף המטריד ביותר בהצעה, שהיא למעשה תיקון לחוק ביטוח בריאות ממלכתי, הוא החזר הגלגל לאחור מבחינת הליכי המעבר בין קופות החולים. ב־2011 החל להתאפשר מעבר מקופה לקופה דרך האינטרנט, ואכן מאז חלה עלייה מסוימת במספר המעברים, אולם ההצעה דורשת כעת להחזיר את החובה ללכת לסניף הדואר, ולמלא שם טפסים מתאימים כדי לעבור מקופה לקופה, כלומר לסרבל ולהקשות על המעבר של חברים בין קופות החולים. עוד לפי ההצעה, תיאסר פעילות מוקדי שירות להעברת מבוטחים מקופה אחת לאחרת, ויחול צינון של כשנה על מעבר של רופאים העוסקים ברפואה ראשונית מקופה אחרת לאחרת, מכיוון שהם עלולים להעביר עמם מטופלים מקופה אחת לאחרת.

 

למרות הקשר הישיר בין לאומית לבין הצעת החוק, יש אמת בטענות בכיריה כי התחרות בין הקופות הפכה באחרונה לברוטלית במיוחד, ואף הביאה לכך שמשרד הבריאות מבקש לנקוט צעדים מרחיקי לכת, שגם זכו לביקורת מצד הממונה על ההגבלים העסקיים. כך למשל התחרות התאפיינה במצבי קיצון של הפעלת מרכזי שירות עם מוקדנים שפעלו להעברת מבוטחים מקופה אחת לאחרת, לעתים באופן אגרסיבי.

 

לפי דו"ח המעברים בין הקופות שפרסם משרד הבריאות בשבוע שעבר, ללאומית הצטרפו השנה כ־32 אלף מבוטחים חדשים, ו־45 אלף נטשו אותה. זאת לאחר שבשנה שעברה עזבו אותה 44 אלף מבוטחים, והצטרפו אליה רק 23 אלף. מי שנהנית מהדימום של לאומית אך גם מנטישת הקופות האחרות היא מכבי, שגם השנה ממשיכה להיות היחידה השומרת על מאזן חיובי בין מצטרפים לעוזבים. בסך הכל הצטרפו לקופה השנייה בגודלה 51 אלף מבוטחים השנה, ו־30 אלף עזבו אותה. מהדו"ח עולה כי ב־2017 התבצעו 189,167 מעברים של מבוטחים בין הקופות, שהם 2.2% מכלל המבוטחים בישראל, עלייה של 0.2% משנה שעברה (2.0%) ועלייה של 15% לעומת כמות העוברים ב־2016.

 

ח"כ אמסלם: "חלק מהצעות החוק שאני מגיש מגיעות מהציבור הרחב ומארגונים שונים. במקרה הנ"ל היתה לי פגישה עם מספר אנשים מתחום הבריאות, לרבות נציגים של קופות החולים, ובין היתר עם נציגים מלאומית שהסבו את תשומת לבי לנושא ולבקשתי ניסחו את ההצעה. צוות משרדי בחן את הצעת החוק ואף ביצע מספר תיקונים". מלאומית לא נמסרה תגובה.

 

קופת השרצים של לאומית

 

מבקר המדינה לשעבר, השופט במיל' מיכה לינדנשטראוס, פרסם ב-2006 וב-2010 דו"חות ביקורת שנגעו בדיוק להצעת החוק הנוכחית, תחת השם "פעולות בלתי תקינות לשם גיוס ושימור של מבוטחים על יד קופות החולים". המבקר אכן מצא כי אכן מתבצעת פעילות בלתי תקינה מצד הקופות, כשמירב הביקורת הופנתה אז לעבר קופת חולים מאוחדת.

 

אלא שבנוסף למאוחדת, המבקר מצא ליקויים בעניין גם בקופת חולים לאומית, זו שמקדמת כעת את הצעת החוק שנועדה להגביר את הרגולציה. למען ההגינות נציין כי הדו"ח מתייחס לתקופה שקדמה למינויו של המנכ"ל הנוכחי נסים אלון. בין השאר, מצא אז המבקר כי לאומית הפעילה בעשור הקודם מיזמים שעסקו בין היתר בגיוס מבוטחים חדשים, וגם כשפעלה הקופה להפסקתם – נאלצה לשלם עשרות מיליוני שקלים של כספי ציבור במסגרת הסכמי פשרה.

 

עוד עלה מהדו"ח כי לאומית חתמה על הסכמים עם רופאים שבמסגרתם נקבע כי התשלום שיקבלו יהיה תלוי במספר המבוטחים הרשומים במרפאתם, ובכללם המבוטחים החדשים שגייסו לקופה. אגב זאת, מצא המבקר, נקבעו עבור הרופאים יעדי גיוס. כלומר, הקופה נקטה אז פעולות שכיום היא מנסה להגביל, בחלק מהמקרים יש לציין שבצדק מסוים, כפי שסבר אז המבקר לשעבר.

 

זו לא הפעם היחידה שלאומית הוזכרה בדו"חות המבקר. למרות שחוק בריאות ממלכתי קבע כי הקופה תנותק מהסתדרות העובדים הלאומית, דו"ח המבקר מ-2010 העלה כי עדיין מתקיים קשר כזה, וכי בכלל – בלאומית ישנם ליקויים מהותיים בתקנון ובעבודת ההנהלה. כך למשל יו"ר דירקטוריון הקופה מונה על ידי יו"ר הסתדרות העובדים הלאומית, ללא התייעצות עם חברי הדירקטוריון וללא ועדת איתור, וזאת בניגוד להוראות משרד הבריאות. המבקר אף מצא מקרים נוספים של מינויים בכירים שנעשו באופן לא תקין. בעקבות הדו"ח חתמה הקופה על הסכם חדש עם המדינה שבמסגרתו התחייבה לנורמות תקנוניות-ניהוליות עדכניות בתחום המינויים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x