$
בארץ

דו"ח משרד הבריאות: עלייה של 15% במעבר מבוטחים בין קופות החולים

מכבי היא הקופה היחידה שמצליחה לשמור על מאזן חיובי של מבוטחים מצטרפים לעומת עוזבים; עיתוי פרסום הדו"ח מעניין השנה במיוחד שכן במקביל מקודמת הצעת חוק שנועדה להגביל את התחרות בין הקופות

ספי קרופסקי 17:0531.10.17

כשברקע המאבקים הקשים שהתחוללו לאחרונה בין הקופות על מבוטחים, משרד הבריאות פרסם אחר הצהריים (ג') את דו"ח המעברים השנתי בין הקופות. אמנם מדובר בדו"ח שמתפרסם בכל מקרה בתקופה זו בכל שנה, אך הפעם העיתוי מעניין במיוחד מכיוון שבימים אלה מקודמת הצעת חוק שנועדה להגביל את התחרות בין הקופות, בין השאר על ידי ביטול האפשרות לעבור ביניהן דרך האינטרנט.

מהדו"ח הנוכחי עולה כי ב-2017 התבצעו 189,167 מעברים של מבוטחים בין הקופות שהם 2.2% מסך המבוטחים בישראל, עלייה של 0.2% משנה שעברה (2.0%), וכן עלייה אבסולוטית של 15% ביחס לכמות העוברים ב-2016, אז התניידו בין הקופות 164,398 מבוטחים.
קופת חולים כללית קופת חולים כללית צילום: ישראל יוסף

 

מדובר בהמשך ישיר למגמת העלייה במעברים בין הקופות שהתגברה מאז 2011, אז התאפשר לראשונה לבצע את ההליך בקלות ודרך האינטרנט, במקום הליך ביורוקרטי מסורבל שחייב הגעה לסניף הדואר. הצעת חוק חדשה שמקדם ח"כ דוד אמסלם מהליכוד מבקשת להחזיר את הגלגל לאחור ולגרום לנו ללכת שוב לסניף הדואר, כאילו אנחנו לא בסוף 2017 ואין אינטרנט.

 

באופן לא מפתיע, הקופה שנותנת רוח גבית להצעת החוק של ח"כ אמסלם היא לאומית, שבאופן עקבי מפסידה בשנים האחרונות מבוטחים לקופות האחרות ונחשבת כיום לקטנה ביותר. יחד עם זאת, למרות שגם השנה שיעור הנטישה בה הוא הגבוה ביותר ביחס לשאר הקופות (בהתאם לגודלן, ס"ק) - יש לציין שדווקא השנה לאומית הצליחה לשים חצי אצבע בסכר ולגרום לכך שמספר הנוטשים ביחס למספר המצטרפים – יתרסן מעט.

 

מנסה להחזיר את הגלגל לאחור. ח"כ דוד אמסלם מנסה להחזיר את הגלגל לאחור. ח"כ דוד אמסלם צילום: אלכס קולומויסקי

 

ללאומית הצטרפו השנה כ-32 אלף מבוטחים חדשים בזמן שעזבו אותה 45 אלף מבוטחים, כאמור – שיפור קל ביחס לשנה שעברה אז עזבו 44 אלף מבוטחים בזמן שהצטרפו רק 23 אלף. ועדיין, כשמצמידים את המספרים הללו ביחס לכללית ומאוחדת שנמצאות גם הן במאזן שלילי של מצטרפים מול עוזבים – הפערים עצומים, וזאת אפילו מבלי להזכיר שכללית מבטחת כמחצית מאוכלוסיית המדינה ומאוחדת גם היא גדולה יותר מלאומית.

 

מבחינת המספרים עצמם, 67 אלף מבוטחים עזבו השנה את כללית בזמן ש-64 אלף הצטרפו אליה, ו-47 אלף מבוטחים עזבו את מאוחדת בעוד 42 אלף הצטרפו אליה. השורה התחתונה היא שגם אם לאומית הצליחה ולו במעט לעצור את הדימום הכבד, היא ממשיכה לאבד מבוטחים באופן עקבי לשאר הקופות.

 

מי שנהנית מנטישת הקופות היא מכבי, שגם השנה ממשיכה להיות היחידה עם מאזן חיובי ביחס שבין מצטרפים לעוזבים. בסך הכל הצטרפו לקופה השנייה בגודלה 51 אלף מבוטחים השנה, ועזבו אותה 30 אלף מבוטחים. מדובר פחות או יותר במספרים דומים לאלו שהציגה הקופה בשנה שעברה, אז הצטרפו אליה 46 אלף מבוטחים ו-25 אלף עזבו.

 

למרות שניתן לקשור בקלות בין הדימום של לאומית לבין הצעת החוק שבה הקופה תומכת, חשוב לציין כי ישנה אמת בטענות בכיריה כי התחרות בין הקופות הפכה באחרונה לברוטלית במיוחד, והביאה אף לכך שמשרד הבריאות ינקוט בצעדים מרחיקי לכת שאף זכו לביקורת מצד הממונה על ההגבלים העסקיים. התחרות התאפיינה במצבי קיצון של הפעלת מרכזי שירות עם מוקדנים שביקשו להעביר מבוטחים מקופה אחת לאחרת, לעתים באופן אגרסיבי.

 

לפי היוזמה, שעליה פורסם לראשונה ב"כלכליסט" ביולי האחרון, הוחלט להגביל לתקופה של כמה חודשים מעברים של רופאים בין קופה לקופה ברדיוס גיאוגרפי של 30 ק"מ. ההיגיון מאחורי היוזמה, שאותה קידם מנכ"ל לאומית נסים אלון שזכה לתמיכת המשרד, הוא שרופא המתגורר בעיר מסוימת לא יעבור לקופה אחרת, ובצורה זו יעביר עמו מבוטחים המעוניינים שימשיך לטפל בהם. כמו כן התחייב המשרד להוציא חוזר שיגביל את פעילות המוקדים של הקופות.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x