פרשנות
נאמני מגה: הרתעה היא שם המשחק
היהירות של נאמני מגה היא תוצאה של אמון עיוור מצד המערכת. הגיע הזמן לשנות את הגישה
הצעד שעליו החליטה כונסת הנכסים הרשמית (הכנ"רית) עו"ד סיגל יעקובי - מינוי רואה חשבון מטעמה שיבדוק את הדיווחים של נאמני מגה - הוא מבורך, אך הוא לא יפתור בעיה עמוקה יותר שאחראית לכך שהמצב הזה נוצר מלכתחילה: האמון העיוור שזוכים לו בעלי תפקיד בתיקי פירוק. האמון הזה הוא הבעיה האמיתית שנחשפת במלוא עוצמתה בתיק מגה.
- בנק הפועלים דורש מנאמני מגה לספק דו"ח כספי תקין
- "תקלת" שכר הטרחה של נאמני מגה: מדוע הכנ"רית שותקת?
- שכר הטרחה של נאמני מגה צריך להיחתך ב־93%
בשל האמון הזה מפתחים נאמנים ומפרקים בכלל, ושלישיית נאמני מגה - רו"ח גבי טרבלסי, עו"ד אודי גינדס ועו"ד אמיר ברטוב - בפרט, יהירות אדירה. בשל היהירות הזו הם מרשים לעצמם להגיש דיווחים חלקיים לבית המשפט, להתעלם מהחלטות השופט ולא לחשוש מכך שהם יודחו מתפקידם.
המערכת אחראית
היהירות הזו היא שהולידה את דרישת השכר של נאמני מגה - 153 מיליון שקל, שהתבררה עד כה לא רק כחצופה ומוגזמת, אלא גם כמשוללת כל יסוד משפטי. בשל היהירות, הנאמנים הרשו לעצמם להגיש לבית המשפט חישוב שאין לו קשר למציאות; כזה שמבוסס על משאלת לב ולא על נתוני אמת.
ניתן היה להניח שברגע שהבלוף יתגלה, הנאמנים ייבהלו וייענו במהירות שיא לדרישה להגיש תחשיב חדש שמגובה בנתונים אמינים. השופט אילן שילה אמנם דרש זאת, אך הם הגישו נתונים חלקיים, שוב.
היהירות וההתנהלות של נאמני מגה, כמו אלה של נאמנים אחרים, לא נולדו בחלל ריק. המערכת מאפשרת להם זאת. השופטים רואים בנאמנים את זרועם הארוכה ועל כן נזהרים בכבודם; וכונס הנכסים הרשמי, שאמור לפקח עליהם, נוהג בהם בכפפות של משי. למעשה, על פי רוב, הכנ"ר יהיה הראשון לספק תירוצים לכל מחדל שלהם.
בשל כך, בתיקי פירוק רבים הנושים לא מעזים לצאת נגד הנאמנים משום שהם יודעים כי הסיכוי לכך שיקבלו גיבוי מהמערכת שואף לאפס. בנסיבות כאלה, אי אפשר להתפלא על היהירות של נאמני מגה, גם אם היא שוברת שיאים.
שינוי גישה כולל
ניכר שהכנ"רית החדשה מעוניינת ליצור שינוי. אבל שינוי מהותי לא דורש רק מינוי של רואה חשבון, אלא שינוי גישה כולל מצד המערכת. כל זמן שנאמנים יודעים שהם צפויים לקבל גיבוי מהמערכת, ושבמקרה הכי גרוע הם יקבלו שכר טרחה מעט נמוך משביקשו, דבר לא ישתנה.
המערכת צריכה לזכור שברוב המקרים נאמנים ובעלי תפקידים הם עורכי דין ממולחים, ושמשום כך בכל הנוגע לדרישות שכר צריך להתנהל מולם בדיוק כפי שמתנהלים מול כל נושה שמגיש תביעת חוב: לדרוש מסמכים, לבדוק אותם היטב ובעיקר לנקוט צעדים חמורים כלפי אלו שהפרו את האמון שניתן בהם.
מספיק תיק אחד שבו הנאמנים יסיימו את תפקידם בגלל בעיות אמינות, שלאחריו הם לא יקבלו מינוי נוסף, כדי לשדר מסר שירתיע את יתר הנאמנים והמפרקים. תיק מגה הוא תיק כזה.