חברי הכנסת הדתיים מקדמים חוק עוקף בג"ץ בנושא השבת: "מה שביהמ"ש קילקל, אנחנו נתקן"
ועדת השרים לחקיקה צפויה לדון כבר ביום הראשון בשתי הצעות חוק בנושא השבת שיובילו לביטול הכרעת בג"ץ בנושא פתיחת העסקים ביום המנוחה. ח"כ משה גפני: "נשמר את ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית"
ועדת השרים לחקיקה צפויה לדון ביום ראשון הקרוב בשתי הצעות חוק בנושא השבת, זאת לאחר שהיום (ה') השופטת מרים נאור פרסמה את פסק הדין האחרון שלה הקובע כי המרכולים בתל אביב יישארו פתוחים בשבתות - ומכשיר למעשה את חוק העזר העירוני. ההצעה הראשונה היא הצעת חוק פרטית של יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני וח"כים נוספים בנושא פתיחת חנויות בשבת. ההצעה השנייה היא הצעת החוק של "קבוצת הארבעה", ארבעה ח"כים מסיעות שונות שמבקשים לקדם פשרת שבת ברוח אמנת גביזון מדן. במקביל הפיץ שר הפנים אריה דרעי לקראת פסיקת בג"ץ תזכיר חוק, המקנה לשר הפנים סמכות לפסול חוקי עזר המתירים פתיחת חנויות בשבת ומגביל מאוד את סמכותו לאפשר זאת.
- בית המשפט העליון קבע: המרכולים בת"א יישארו פתוחים בשבת
- בלחץ שופטי בג"ץ: העותרים להפעלת תחבורה ציבורית בשבת משכו את העתירה
- מי באמת עומד מאחורי קבורת ימי השבתון במשק?
הצעת החוק של ח"כ משה גפני מיהדות התורה הקובעת שלא יהיה תוקף לחוק עזר בנושא פתיחת וסגירה של חנויות בשבת שאושר מ-2014 ואילך ללא אישור של שר הפנים. הצעה זו לא רק מעבירה לשר הפנים את הסמכות הבלעדית להחליט בעתיד על פתיחת חנויות בשבת ושוללת אותה מהרשויות המקומיות, היא גם מבטלת רטרואקטיבית את חוק העזר של תל אביב שאישר היום בג"ץ. גפני הגיש את ההצעה לוועדת השרים מבעוד מועד כדי שתעלה לדיון שלושה ימים לאחר פסיקת בג"ץ.
גפני אמר ש"על פי ההסכם הקואליציוני נביא ביום ראשון את התיקון לחוק, ומה שבית המשפט קלקל אנחנו נתקן כדי לשמר את ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית". הוא הצהיר ש"בית המשפט העליון פשוט מנותק מהעם, השופטים פוגעים בדרך קבע בתורה הקדושה ובמסורת העם היהודי, כל פסקיהם מבוססים על עידוד חילול שבת ופגיעה בציבור המסורתי שומר השבת, לפגוע ברגשותיו, מצפונו ופרנסתו".
עדיין לא ברור אם ועדת השרים תאשר ביום ראשון את ההצעה. זאת, לנוכח ההתנגדות של סיעות כולנו וישראל ביתנו והחשש של הליכוד ממעבר קולות של חילונים ליש עתיד. אחת האפשרויות היא שהועדה תנהג כפי שהיא עושה בהרבה הצעות חוק שנויות במחלוקת ותדחה את המשך הדיון בה עד להשגת הסכמה בקואליציה.
פעילות תרבות בשבת מול ויתור על הקניונים
במקביל תדון הוועדה גם בהצעת החוק של "קבוצת הארבעה". הקבוצה כוללת את ח"כ מיקי זוהר מהליכוד, ח"כ אלעזר שטרן מיש עתיד, ח"כ רחל עזריה מכולנו וח"כ לשעבר מנואל טרכטנברג מהמחנה היא מאמצת בעצם את עקרונות אמנת גביזון מדן. לפי ההצעה, הצד הדתי יסכים לפעילות תרבות, בידור, בתי קפה וגם מעט חנויות נוחות ותחבורה ציבורית בשבת. בתמורה הצד החילוני יוותר על המסחר בקניונים. ההערכה במערכת הפוליטית היא שהסיכויים למעבר הצעה זו קיימים רק במקרה של משבר קשה במערכת הפוליטית.
עזריה אמרה ש"השבת חשובה לנו מכדי שנמשיך לריב עליה. הגיע העת לגבש הסכמה רחבה לטובת כלל המגזרים. אני קוראת לחברי הכנסת מהמפלגות החרדיות והדתיות, הפסיקו לחפש את האשם בבית המשפט ובואו הצטרפו לחוק השבת שלנו".
לקראת פסק הדין של בג"ץ הפיץ שר הפנים דרעי תזכיר הצעת חוק ממשלתית, המעניק לשר הפנים סמכות לא לאשר חוקי עזר עירוניים המאפשרים פתיחת חנויות בשבת (וכן בנושאים נוספים על פי החלטתו). יתרה מזאת, התזכיר מגביל את סמכותו של שר פנים עתידי שיהיה מעונין לאשר חוק עזר המתיר פתיחת חנויות בשבת וקובע כי "שר הפנים לא ייתן הסכמה לחוק עזר כאמור, אלא אם פתיחתם של חנויות, מוסדות ומקומות אחרים אלו בימי מנוחה, הינה נדרשת לספק צרכים שהם, לדעת השר, חיוניים ובהיקף המזערי הנדרש לשם כך". עם זאת, בניגוד להצעה של גפני, החוק לא ישפיע על פתיחת חנויות בתל אביב כיוון שחוק העזר הזה כבר אושר, אלא רק על חוקי עזר ברשויות אחרות.
דרעי מסר שסיכם עם ראש הממשלה בנימין נתניהו על קידום שני חוקים ממשלתיים שיעניקו לשר הפנים, "את הסמכויות הדרושות לשמור על צביונה של השבת היהודית בפרהסיה הציבורית, כדרישת רוב הציבור בישראל". עוד אמר: "אין לי אלא להתלות באילנות גבוהים ולצטט את הנשיא ריבלין, שאמר השבוע בנאומו בכנסת: 'לא מהפכה עושה בית המשפט אלא הפיכה'".
הגורם העיקרי שלוחץ על הח"כים החרדים להעביר את חוקי השבת היא קואליציית שבת שוויון, שמאחוריה עומד המו"ל החרדי אלי פלאי.
מנכ"ל קואליציית שבת שוויון רועי לחמנוביץ' אמר שהוא רואה בנזק שגרם בג"ץ "נזק זמני". הוא מצפה מהקואליציה "לא לתת לפסיקה הזאת להתקרר" ולאשר כבר ביום ראשון את חוק השבת של גפני. לדבריו, "אם זה לא יקרה - אזי שותפה הקואליציה לעמדת בג"ץ".