בית המשפט העליון קבע: המרכולים בת"א יישארו פתוחים בשבת
נשיאת בית המשפט העליון היוצאת, מרים נאור, קראה את פסק הדין בטקס הפרידה שלה; ההחלטה התקבלה ברוב של חמישה שופטים נגד שניים; בכך הוכשר חוק העזר של עיריית תל אביב; שר הפנים דרעי: ביהמ"ש מבצע הפיכה של ממש
המרכולים ומתחמי המסחר בתל אביב יישארו פתוחים בשבת, כך קבעה נשיאת בית המשפט העליון השופטת מרים נאור בפסק הדין האחרון שלה, אותו הקריאה היום (ה') בטקס הפרידה ממנה. ההחלטה התקבלה בהרכב מורחב וברוב של חמישה נגד שניים. נאור הכשירה בכך את חוק העזר של עיריית תל אביב.
- עיריית ת"א בתגובה להחלטת בג"ץ: נגיש בקשות נקודתיות להפעלת תחבורה ציבורית בשבת
- נשארים בבית: 70% מקווי השבת לא באמת פעילים בשבת
- השופטת נאור בבג"ץ השבת: "למה הזכות לבלות אינה כוללת מסחר?"
באפריל 2017 קיבל בג"ץ את חוק העזר העירוני בתל אביב שאיפשר את הפעלת 164 בתי עסק בשבת. בעלי עסקים עתרו נגד חוק העזר, בטענה שהדבר פוגע בשעות העבודה והמנוחה שלהם וגורם לתחרות לא הוגנת. נאור דחתה למעשה את בקשתו של שר הפנים אריה דרעי לקיים דיון נוסף בסוגייה זו.
איזון בין ערכים שונים
במישור שיקול הדעת הגיעה נאור למסקנה כי ההחלטה לפתיחת המרכולים מצויה במתחם שיקול הדעת שהעניק לעירייה חוק ההסמכה. הנשיאה היוצאת עמדה על כך שלתיקונים נלווית אמנם פגיעה בזכויות הסוחרים בשל פתיחת עסקים מסחריים בשבת, שמשפיעה על התכלית הסוציאלית והלאומית שביסוד השבת כיום מנוחה. מבלי להקל ראש בפגיעה זו, הדגישה הנשיאה נאור כי מצד שני ניצבות זכויות אחרות ובהן חופש העיסוק וחופש המצפון ויש לאזן בדרך שאינה מבכרת תפיסת עולם אחת על פני האחרת. לפי ההחלטה, "אין בכך כדי לגרוע ממעמדה וחשיבותה של השבת כקניין לאומי של העם היהודי וכאחד מערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. משמעו כי בצד ההגנה על צביונה הייחודי של השבת יש לאפשר לכל פרט ופרט לעצב את השבת שלו על פי דרכו ועל פי אמונותיו ולצקת בה תוכן כראות עיניו. לא בכדי ראה המחוקק לנכון להטיל את מלאכת האיזון הזו על הרשות המקומית".
נאור אמרה כי "הכרעתי אינה מבטאת הכרעה ערכית ואינה מבקשת לשקף השקפה חילונית או דתית. פסק הדין הוא מה שבעיניי משקף את מה שבעיני הוא פרשנות נכונה של החוק. יש לאפשר לכל פרט ופרט לעצב את השבת שלו על פי דרכו. חיים משותפים אינם הכול או לא כלום. סובלנות לדעה השנייה וכבוד הדדי. חיה ותן לחיות. המקרה הנוכחי מדגים התנגשות בין השלטון המרכזי לשלטון המקומי. בסוגייה החברתית הרגישה של פתיחת בתי עסק בשבת, המחוקק בחר להעביר את הסמכות לרשות המקומית, שתפעל על פי שיקוליה ובהתאם לאופי התושבים והמקום. המשפט הישראלי מכיר באוטונומיה הנתונה לרשות המקומית להפעיל את סמכותה החוקית בהתאם לאופי תושביה ולצביון המקומי".
דרעי אמר בתגובה כי "ברגע עצוב זה אין לי אלא להיתלות באילנות גבוהים, בנשיא ראובן ריבלין, שאמר השבוע, 'לא מהפכה עושה בית המשפט אלא הפיכה'. ומדובר בהפיכה של ממש". במקביל נודע כי חברים בקואליציה מתכוונים לגבש הצעות חוק שיעקפו את פסיקת בג"ץ.
ראש עיריית תל אביב-יפו רון חולדאי מסר כי "העיר הייתה חופשית ותישאר חופשית. ההחלטה שומרת מחד על הערך הסוציאלי של השבת כיום מנוחה, ומאידך מאפשרת מענה ומתן שירותים נדרשים לתושבי העיר במסגרת יום המנוחה והבילוי. כפי שמועצת העיר בבני ברק סוגרת בשבת גם את מה שמותר בכלל המדינה, כך ראוי לכבד את סמכותה של מועצת העיר תל אביב-יפו לקבוע את אופייה של השבת ברחובותיה. המושג חיה ותן לחיות שקיבל ביטוי בפסק הדין, הוא הדבר הנפלא המאפיין את העיר הזאת, בה קהילות שונות ומגוונות חיות יחד בכבוד הדדי. כך גם השוני באופי השבת, המיוחד לכל שכונה".
טקס הפרידה מנאור
נאור סיימה היום 38 שנות שיפוט. טקס הפרידה המסורתי נערך באולם ג' בבית המשפט העליון והוא הקהיל אליו את הצמרת המשפטית בעבר ובהווה, ובראשם נשיאי העליון בדימוס מאיר שמגר, אהרן ברק, אשר גרוניס ודורית ביניש. הטקס נמשך בברכות המסורתיות, ובהמשך היום תושבע מחליפתה, השופטת אסתר חיות.
חיות אמרה בטקס הפרידה על נאור כי "נקשרה נפשי בנפשה". לדבריה, "בשנים האחרונות נדרשת לנווט ולהתמודד עם ניסיונות להחליש את מערכת המשפט, לעתים תוך מתקפות אישיות ובשפה עולבת. ראיתי אותך נושכת שפתיים ולא תוקפת בחזרה. מגיבה בנחישות אך בכבוד, באיפוק ובממלכתיות. היית מהנעלבים ואינם עולבים". חיות אותתה למערכת הפוליטית כשציינה את הרוח המוסדית של המערכת, שתמשיך לשמר את עצמאותה ולמלא את תפקידה וחובתה לללא מורא.
נאור אמרה כי "בשלוש השנים האחרונות כיהנתי כנשיאת בית המשפט העליון. לא היתה זו תקופה קלה. הושמעו בתקופה הזו דברים נגד בית המשפט, ובהם ביטויים בוטים (בסגנון ובתוכן) שלא אחזור עליהם. ביקורת עניינית היא לגיטימית וחשובה, אך דברים שנשמעו בשנים האחרונות, לא אחת מבלי שנקרא פסק הדין כולו או אפילו חלקו, חרגו לעתים מגדריה של ביקורת לגיטימית".