פרשנות
אלה שיצאו בזול ואלה שתפסו טרמפ: מעל כל מפקח עומד שר אוצר
מבקר המדינה יוסף שפירא מטיח ביקורת קשה מאוד במפקחים על שוק ההון ב-20 השנים האחרונות, אך פוסח על מי שאחראים למחדל לא פחות: שרי האוצר, ההסתדרות וסוכני הביטוח, שדחפו בכל הכוח לקידום הפוליסות הקבוצתיות
כל מה שאתם צריכים לדעת על הביטוח הסיעודי
מבקר המדינה יוסף שפירא תקף היום (ד') באופן חזיתי לא פחות מחמישה רגולטורים שכיהנו באגף שוק ההון ב־20 השנים האחרונות.
שפירא קורא לבדוק בית ברשות שוק ההון, במידה רבה של צדק.
- במשך 20 שנה ראשי אגף שוק ההון כשלו בטיפול בביטוח הסיעודי הקבוצתי
- מבקר המדינה: המדינה ויתרה לאייפקס על מסים במיליארד שקל ממכירת תנובה
- לרשות המסים אין הגדרות ברורות לגבי הדרך בה היא בוחנת את הבקשות שמגיעות אליה
אין דרך אחרת להגיד את זה: הרשות (לשעבר אגף שוק ההון באוצר) טאטאה מתחת לשטיח את הטיפול בבעיה האקוטית של הביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים שנה אחר שנה. בכך, היא נתנה יד להחמרת את הבעיה והסבה נזק עצום למאות אלפי מבוטחים שהמשיכו לרכוש את הביטוח הזה.
אבל משום מה, שפירא בוחר להצניע את הביקורת נגד מי שהיו שותפים להזנחה של אגף שוק ההון לדורותיו ואולי אף האחראיים האמיתיים לכשל בביטוחים הסיעודיים: משרד האוצר - שהאגף היה חלק ממנו עד לפני שנה - ההסתדרות וסוכני הביטוח.
במשך שנים היה נוח מאד לוועדי העובדים לשווק את הפוליסות כצ'ופר לעובדים, בלי להסביר להם כי מדובר בהבטחה שכתובה על הקרח, כזו שיכולה להיעלם יחד עם הכסף ששילמו חודש בחודשו במחי החלטה של מנכ"ל חברת ביטוח.
שפירא הגדיר את הבעיה היטב, אך קבר את הביקורת עמוק בתוך הדו"ח. "ועדי העובדים שקלו שיקולים שאינם זהים בהכרח לאינטרס של כלל המבוטחים, כמו רצון להראות שהם פועלים לטובת העובדים ודאגה לעובדים בארגון שזכו לפרמיות שאינן משקפות את הסיכון הביטוחי האמיתי הנשקף להם", כתב.
אי אפשר לנתק את התעלמותם של המפקחים על הביטוח לדורותיהם מהבעיה מהחשש מביקורת ציבורית נוקבת, במיוחד לאור העובדה שהם התקשו למצוא מענה חלופי שלא יגרור ייקור דרמטי של עלות הביטוח.
חמישה מפקחים הבינו היטב שמדובר בביטוח גרוע, אבל כיצד היו יכולים להביא לביטולו מול לובי של ועדים ומיליון עובדים בלי למצוא פתרון חלופי ראוי? זו בדיוק הבעיה שעמה מתמודדת כעת ראש רשות שוק ההון דורית סלינגר, שבעוד חודש וחצי צפויה לבטל את הביטוחים הללו ובינתיים ניצבת בפני איומיו של יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, שמבטיח להשבית את המשק.
המפקחים שהשיבו לביקורת של שפירא גמגמו והפנו אצבע מאשימה לזה שבה לפניהם או לזה שבא אחריהם, אבל גם רמזו על הדרך שביטול מהיר של הפוליסות הללו לא היתה צעד מאד פופולרי.
ובסופו של דבר, ועם כל הכבוד לרגולטור, מי שהיו צריכים לעמוד מול הוועדים הזועמים הם שרי האוצר לאורך השנים. האיום בהשבתת המשק ריחף באוויר במשך כל 20 שנות המחדל, די והותר זמן כדי להתמודד עם הבעיה.