פרשת בזק
ביהמ"ש האריך בחודש את הרחקתו של שלמה פילבר ממשרד התקשורת
היועץ המשפטי של מחלקת החקירות ברשות אמר בדיון כי מנכ"ל משרד התקשורת "מחק תכתובות שונות מהטלפון הסלולרי שלו"; השופטת: "הוא היה מעורב במספר רב של פעילויות מהן עולה חשד לפלילים"
חקירת פרשת בזק: בית המשפט האריך היום (ב') בחודש (עד 22 באוקטובר) את הרחקתו של מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר מהמשרד. רשות ני"ע ביקשה להאריך את ההרחקה ב-5 שבועות. פילבר מורחק מהמשרד מזה כחודשיים, ומתנגד להמשך ההרחקה
"מהחומרים שהונחו בפני עולה כי מנכ"ל משרד התקשורת היה מעורב במספר רב של פעילויות מהן עולה חשד לפלילים", כתבה השופטת רונית פוזננסקי-כץ בהחלטתה. "לחומרים אלה הצטרפו היום חומרים נוספים המחזקים את החשד הסביר. עם זאת כאשר מדובר במי שממלא תפקיד בכיר אליו נבחר על ידי הממשלה, הרי שלא ניתן להקל בכך ראש ויש לתת לכך משקל גם בקביעת התנאים המגבילים שמוטלים עליו". לאור זאת החליטה השופטת לקצר את תקופת ההרחקה שביקשה הרשות.
- רשות ני"ע מבקשת להאריך את התנאים המגבילים על העוזרת של פילבר במשרד התקשורת
- הרחקתו של שלמה פילבר ממשרד התקשורת תוארך בהסכמתו עד יום ראשון הבא
- רשות ני"ע לביהמ"ש: להאריך את הרחקתו של שלמה פילבר ממשרד התקשורת בעוד 45 יום
"פילבר מחק תכתובות שונות מהטלפון הסלולרי שלו", כך פתח היום היועץ המשפטי של מחלקת החקירות ברשות ני"ע, ערן שחם-שביט, את הדיון בבית משפט השלום בת"א.
על פי החשד נגד פילבר, הוא קידם בתוך משרד התקשורת אינטרס עסקי של בזק ושל בעל השליטה שאול אלוביץ' על חשבון האינטרס הציבורי. מדובר בקידום ההפרדה המבנית בין חברות הקבוצה, שהייתה שווה לבזק חסכון בתשלומי מס של מאות מילוני שקלים, ולאלוביץ' באופן ישיר עוד עשרות מילוני שקלים שיקבל מקופת החברה.
"הגרסאות משתנות"
"המטרה שלנו היא לקדם את החקירה ולהעביר את התיק בתקופה הקרובה לפרקליטות, ובשביל זה דרוש לנו עוד זמן", הוסיף שחם-שביט. "אנחנו רוצים להתקדם וכל
מחלקת החקירות גויסה לכך. אני לא רוצה לכבול את שיקול הדעת של הפרקליטות, אבל אנחנו רוצים לעשות ישור קו בחקירה. החשדות נגדו התעצמו והתרחבו. מדובר בפעילות מתמשכת, הסתרת עובדות רלוונטיות במשרד התקשורת, העברת מסמכים מסווגים ועוד, על מנת שיקבל הערות מבזק לפני שהנושאים נדונים בפורמים הרשמיים. יש התפתחות בגרסאות שלו".
על פי ראיות שאספה הרשות, פילבר, והעוזרת הבכירה למנכ"ל, עדי קהאן, עשו שימוש בתיבות הדואר האלקטרוני הפרטיות שלהם (הוט מייל וג'מייל) כדי להדליף מסמכים פנימיים וחסויים של המשרד לגורמים בבזק, ובהם המנכ"לית סטלה הנדלר. המסמכים שנשלחו לבזק, ועל פי הראיות שאספה הרשות הושבו על ידי הנדלר עם הערות ותיקונים מטעם החברה אשר קיבלו ביטוי בנוסח הסופי שלהם, נשלחו על פי החשד מתיבות מייל פרטיות ולא מהמייל הרשמי של משרד התקשורת כדי להסוות את הפעילות האסורה לכאורה.
בין המסמכים שהועברו באמצעות מיילים פרטיים לגורמים בבזק, היו טיוטות של המכתב בנושא ביטול ההפרדה המבנית בבזק ומסמכים נוספים. התנהלות משרד התקשורת סביב מכתב זה, גם עמדה בלב דו"ח ביקורת חריף שפרסם לאחרונה מבקר המדינה, יוסף שפירא.
"גם לאחר חקירתו שלמה פילבר התראיין בתקשורת ומסר גרסה לדברים שעלו בחקירה ויש לזה השפעה מבחינתנו", הוסיף שחם-שביט. "אנחנו מבקשים להמשיך להרחיק אותו ממשרד התקשורת עד ה-1.11"
"שהותו של פילבר במשרד התקשורת לא תזיק לחקירה", טען סנגורו של מנכ"ל משרד התקשורת, דרור ארד-אילון בדיון. "זה לא נכון", השיב נציג הרשות. "העידו למעלה מ-20 איש ב-50 הימים האחרונים, לא כולם בהקשר שלו. בוצעו עשרות פעולות חקירה בקשר לעניין שאנחנו מדברים עליו".
"הוצגו בפני חומרים חדשים שמחזקים את החשד הסביר נגד פילבר", העירה בדיון השופטת פוזננסקי-כץ. "אני חושבת שצריך למצוא דרך ביניים בין מה שכל צד רוצה".
סנגורו של פילבר העיר בדיון: "לא מצאתם שום טובת הנאה, מלבד דבר פעוט, שפילבר קיבל".
"אנחנו חוששים שפילבר יחזור לעבודה כדי שלא ירמוז לעובדים שנחקרים כל מיני דברים", אמר נציג הרשות. "שלא יקדם מישהו שטוב לו לקדם".
"אינדיקציות לגרירת רגליים"
סנגורו של פילבר אמר כי "יש לנו אינדיקציות שגוררים רגליים בעניין שלו. לכן אנחנו לא מסכימים יותר שתוארך ההרחקה ממשרד התקשורת. פילבר כבר כמעט 3 חודשים לא מקבל שכר. חלק גדול מהזמן בהסכמתו וזה על חשבונו. הוא נתן למערכת מספיק זמן לעבוד. כל המעורבים בפרשה כבר חזרו לעבוד בתנאים כאלה ואחרים ומקבלים את שכרם - רק פילבר לא".
השופטת אמרה עוד: "אם מנכ"ל מנצל על פי החשד את תפקידו וכוחו כדי לפעול לקידום אינטרס עסקי - אני לא רואה איך אני יכולה לתת לו לחזור לעבוד באופן רגיל".
בקשה להארכת תנאים מגבילים למזכירת בזק
בתוך כך, רשות ני"ע הגישה היום בקשה מוסכמת להאריך ב-5 שבועות את התנאים המגבילים שהוטלו על מזכירת בזק והיועצת המשפטית של מטה החברה, לינור יוכלמן, החשודה בעבירות מרמה ודיווח.
יוכלמן חשודה בהדלפת מידע עסקי רגיש לבעל השליטה אלוביץ', מתוך הוועדות הבלתי תלויות שדנו באישור עסקות בעלי העניין בין בזק ל-yes ובין yes לחלל תקשורת. על פי החשד, אלוביץ' גמל למזכירת החברה בקידום לתפקיד היועצת המשפטית של המטה, וכן באישור בונוס כספי ששימש אותה לרכישת דירה.
ליוכלמן, ששבה לאחרונה לעבודה בבזק תוך איסור על יצירת קשר עם מעורבים בחקירה, הוצא צו עיכוב יציאה מהארץ ונאסר עליה להגיע למשרדי החברות חלל ו-yes עד ה-1.11. ברשות אישרו לה בנוסף ליצור קשר עם מספר גורמים בחברות לצורך עבודתה: סמנכ"ל הכספים של בזק, יהלי רוטנברג; היועץ המשפטי של yes, ג'קי דבי; והיועץ המשפטי של בזק בינלאומי, עו"ד עודד כהנא.