$
בארץ

הפתרונות למחדלי שכר המורים מגיעים לשעת מבחן

משרד החינוך אמנם יישם את רוב ההמלצות של הוועדה שבחנה את הליקויים במנגנון השכר של המורים - שגורמים דרך קבע לעיכובים ניכרים משכורות, ועוררו לפני שנה התקוממות רבתי - אלא שהמבחן האמיתי של המערכת יהיה תלוש ספטמבר

ספי קרופסקי 20:4031.08.17

עושה רושם שמשרד החינוך לקח לתשומת לבו את מחאת המורים שקמה בפתיחת שנת הלימודים הקודמת בעקבות עיכוב בתשלום משכורות של 14 אלף מורים. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי 30 מתוך 40 סעיפים בדו"ח מסקנות הוועדה שבחנה את מחדל המשכורות זכו לפתרון, אך המבחן האמיתי של יישום ההמלצות יהיה כמובן עם פתיחת שנת הלימודים הקרובה. בכל מקרה, כבר עכשיו ברור כי חלק מפתרונות הם לטווח קצר בלבד, ותלושי השכר של המורים נותרו מסובכים להבנה.

 

 

 

ממשרד החינוך נמסר כי עד כה הוא יישם את סעיפי דו"ח שכר המורים, ועם פתיחת שנת הלימודים הם יקבלו את שכרם באופן מלא ובמועד". מצד ארגוני המורים נמסר כי

מרבית הסעיפים אכן זכו לטיפול מצד משרד החינוך, אך התמונה תתברר לאשורה עם קבלת משכורות ספטמבר.

 

בספטמבר 2016 מחו מורים ברחבי הארץ על ניכויי שכר ופיגור בתשלומים, ואל המחאה העצמאית הזו חברו ארגוני המורים הוותיקים. המורים ביקשו לשים סוף לטעויות שנופלות בתלושי השכר שלהם דרך קבע, שנגררות עמוק אל תוך שנת הלימודים. רוב הלנות השכר אז נגרמו בעקבות רפורמה בהסדרי התחבורה שגרמה לכך ששכר המורים קוצץ רטרואקטיבית, אבל גם בעקבות טעויות חישוב של מערכות השכר המיושנות של מערכת החינוך.

 

תלוש השכר של מורים מורכב מטלאי טלאים של רכיבים שונים, ניכויים ותוספות שאותם מעדכנים מנהלי בתי הספר. בהינתן מסלול המכשולים הארוך והמייגע הזה, לא קשה להבין כיצד לא מעט טעויות מוצאות את דרכן אליו.

 

 

 

בהתאם למסקנות הוועדה, פותחה בין היתר מערכת ממוחשבת חדשה, פורטל זמין שדרכו עובדי ההוראה יכולים לבדוק נתונים אישיים; פותחה מערכת לניהול נתוני הדירוג וההסמכה של כל מורה, שלפיהם נקבעת משכורתו; חל מעבר מטפסים ידניים לטפסים דיגיטליים; הטיפול בפניות המורים בנושאי שכר זכה להנגשה מקוונת וכדומה. כמו כן, לדברי המורים, משרד החינוך מקפיד עתה לבצע ניכויי שכר בשל תשלומי יתר אך ורק בתיאום מראש עם המורים ובאישורם.

 

משרד החינוך הקים מוקד שירות טלפוני ארצי למורים. זאת לאחר שבסערת המחאה שקמה בשנה שעברה פניותיהם של מורים רבים נשארו ללא מענה בעקבות קריסת המוקדים שלא הצליחו להתמודד עם מבול הפניות, וכשכבר ניתנו תשובות הן לא היו מספקות וסבירות. כמו כן העביר משרד החינוך למנהלים השתלמויות בהיבטי ההעסקה השונים, כדי שיונפקו תלושי משכורת מדויקים.

 

במטרה לעשות את תלוש המשכורת שקוף יותר, החל משרד החינוך להציג את ימי המחלה בתלוש השכר. עם זאת, תלוש המשכורת נשאר מסורבל וכמעט בלתי קריא, ומדובר באחד האתגרים החשובים שעל משרד החינוך להתמודד עמם בהמשך הדרך.

 

שמואל אבואב, מנכ"ל משרד החינוך. תלוש המשכורת נותר קשה לקריאה שמואל אבואב, מנכ"ל משרד החינוך. תלוש המשכורת נותר קשה לקריאה צילום: שאול גולן

 

חודש ספטמבר ידוע כחודש המועד לפורענות מבחינת שגיאות וטעויות בתלושי המשכורת של מורים. בתחילת כל שנת לימודים מתעדכנים פרטיהם של המחנכים, כך

שהסבירות לשגיאות בתקופה זו גדולה יותר. בכל שנה טוענים המורים כי מבטיחים להם הבטחות, מקימים ועדות ומכנסים פגישות דחופות, אבל שוב – ספטמבר מגיע ועמו התלוש החסר או השגוי. אלא שבתחילת שנת הלימודים הקודמת המחדלים הללו גררו התקוממות גדולה במיוחד, שכן המורים קיבלו את תלוש השכר המופחת בערב חגי תשרי, רגע לפני שיוצאים לקניות ולחופשות.

 

לאחר שנכשל הניסיון להעביר את האחריות למשרד האוצר, הורה שר החינוך השר נפתלי בנט להקים ועדה ייעודית לטיפול בסוגיית התשלומים למורים, בראשות מנכ"לית משרדו דאז מיכל כהן. השר אף הצהיר כי הוא נחוש לפתור את הסוגיה כבר במשמרת שלו והוסיף: "לא יכול להיות שבכל שנה זה יקרה". הוועדה הציגה את מסקנותיה בסוף השנה שעברה עם תאריכי ביצוע לשורה של סעיפים שנועדו לסייע בהליך התשלום המסועף והמורכב למורים.

 

מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דוד: "מה שקרה בשנה שעברה בנושא שכר המורים לא יחזור על עצמו. משרד החינוך התחייב בפנינו שטיפל בבעיות השכר. אנחנו במעקב הדוק בנושא זה. הבהרתי למשרד כבר לפני זמן רב כי אם עובד הוראה לא יקבל את משכורתו המלאה, אנחנו נשתמש בכל הכלים העומדים לרשותנו. אין מצב שעובד הוראה יגיע לעבודה ולא יקבל את משכורתו המלאה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x