פינוי גבעת עמל: השופט הציע מתווה הכולל פיצויים של בין 200 אלף ל-2 מיליון שקל
השופט מנחם קליין דן בתביעת הפיצויים שהגישה אלעד מגורים נגד 17 המשפחות שלא התפנו מהמתחם. "יצאתי מזועזע מהביקור במקום, במרחק 5 דקות מבית המשפט גרים חלק מהתושבים בתת תנאים", כתב השופט
שופט בית משפט השלום בתל אביב, ד"ר מנחם (מריו) קליין, הציע היום (ד') לצדדים בגבעת עמל ב' - 17 המשפחות שעדיין במתחם והיזמים, לשקול עד 1 בספטמבר את המתווה שהציע. הפיצוי המוצע במתווה נע בין 200 אלף שקל ל-2 מיליון שקל. במידה ויסכימו הצדדים להצעתו של קליין - הפיצוי המדויק יקבע באמצעות גישור.
- "השתדלנו להיות אנושיים": משפחת כוזהינוף על פינוי התושבים מגבעת עמל (וגם על יצחק תשובה)
- "למה אני פולשת? כי אני לא גרה בעמונה?"
- כוזהינוף מעכבת את הפיצוי לגבעת עמל
החלטת השופט היא בעקבות תביעת פינוי ותשלום פיצויים של חברת אלעד מגורים, מקבוצת יצחק תשובה, מהמשפחות האחרונות שנותרו להתגורר בגבעת עמל. השופט קיים סיור במקום בטרם החלטתו, ותיאר ברגישות רבה את הסיטואציה המורכבת. "סבור אני 'שבמגה-תיק' כזה ראוי להשתמש באמרה לפיה 'עדיף להיות חכם מצודק'". לפיכך הוא הציע מתווה כללי לפתרון "הפלונטר" כלשונו בו מצויים הצדדים בגבעת עמל.
"אבקש לציין שיצאתי מזועזע מהביקור במקום בשכונת גבעת עמל ב'. במרחק 5 דקות מבית המשפט (...) גרים חלק מהתושבים בתת תנאים, בצורה לא אנושית, במקום מוזנח ולא ראוי שהזכיר לעיתים את הפבלות בריו דה ז'ניירו. איני רואה להטיל את האשמה בגין הסיטואציה שהתגלתה לנגד עיני ברשויות, בבעלי הקרקע או בתושבים עצמם. אך נהיר שהמצב חייב להשתנות ובמהרה", כתב השופט קליין בהחלטתו.
על פי המתווה שהציע השופט התשלום לא יבוצע באופן כללי לכל מתחם, אלא לכל משפחה גרעינית או ליחידים ללא משפחה. גובה התשלום ינוע כאמור בין 200 אלף שקל ל-2 מיליון שקל. הסכום הסופי ייקבע בהתאם לגודל החלקה, לסיכוי של כל אחד מהנתבעים להוכיח את טענותיו, לסיכונים חיצוניים שנתונים בהם הצדדים ולשיקולי צדק חלוקתי. כמו כן, הכספים יופקדו בנאמנות וישולמו לכל אחד מהנתבעים לאחר פינוי השטח.
כל הנתבעים או מי מטעמם ייפנו את השטח והחזקה המלאה של כל המתחם תופקד בידי התובעים. בנוסף, התובעים יוותרו על דרישתם לתשלום דמי שימוש ראויים או שכירות על התקופה הנדרשת עד למועד שיוסכם להעברת החזקה. כל אחד מהנתבעים יקבלו תשלום על העברת החזקה ולא יחויבו בכל תשלום שהוא אם יעבירו את החזקה בכנס בהתאם למתווה.
עוד כתב השופט כי ביהמ"ש סבור שהגעה לסכום סופי לכל אחת מהמשפחות הגרעיניות יעשה באמצעות גישור בפני סגן נשיא ביהמ"ש המחוזי בתל אביב בדימוס, צחי ענבר.
"שוכנעתי שיש מקום להציע לצדדים להגיע להסדר דיוני שיחסוך הגשת סיכומים בכלל התיקים והוצאות נוספות לצדדים ומבוסס על שקלול סיכויים וסיכונים. ביהמ"ש סבור בשלב זה שחלק מהתביעות יתקבלו תוך חיוב הנתבעים לסלק את ידם מהנכס בו הם מחזיקים מבלי לשלם להם כל פיצוי אלא להיפך. בחלק אחר מהתביעות יינתן צווים לסילוק יד וחלק אחר צפויות התביעות להידחות מכל וכל", כתב השופט קליין.