בניגוד להתחייבות, משרד האוצר לא הקים את הקרן למודרי אשראי
שר האוצר התחייב להקים קרן ערבות למי שהבנק מסרב לתת לו הלוואה. זאת במסגרת חקיקת חוק נתוני האשראי המאפשר לבנקים ליצור מאגר נתונים על החזר ההלוואות של כל אזרח. אלא שהקרן עדיין לא קמה ויו"ר ועדת הכלכלה מאיים שלא לקדם את תקנות החוק
משרד האוצר לא עמד בהתחייבותו להקים קרן של 50 מיליון שקל להלוואות למודרי אשראי. את ההתחייבות נתנו שר האוצר משה כחלון והחשבת הכללית במשרד האוצר לשעבר מיכל עבאדי־בויאנג'ו לפני כשנה וחצי במסגרת אישור חוק הקמת מאגר נתוני האשראי בוועדת הכלכלה.
היום תחל ועדת הכלכלה לדון בתקנות חוק נתוני האשראי ועמותת ידיד פנתה ליו"ר הוועדה ח"כ איתן כבל על מנת שימנע מלאשר את התקנות. כבל ציין כי אם אכן הקמת המאגר לא התקדמה, הוא יראה זאת בחומרה. לדבריו התקנות ממילא לא יאושרו היום, מה שנותן לאוצר זמן להקים את הקרן.
- כבל: למרות התנגדות שקד - לא אוותר על חוק הרחבת הסמכויות
- הרגולטורים הצליחו להבהיל את הכנסת והח"כים ירככו סמכויות ועדת החקירה לאשראי הטייקונים
- ועדת חקירה פרלמנטרית תבדוק האשראי לטייקונים; ראשי הבנקים יזומנו להעיד
לפי נתוני עמותת ידיד שפועלת להקמת הקרן, יש 1.9 מיליון מודרי אשראי בישראל. הם כוללים 400 אלף איש שאין להם חשבון בנק ו־1.5 מיליון בעלי חשבון בנק שאינם יכולים לקבל אשראי. זאת, אם בגלל מצב כלכלי קשה ואם בגלל הסתבכויות קודמות של החזרת חובות.
במרץ 2016 אישרה הכנסת את חוק מאגר נתוני האשראי. החוק יאפשר לבנק ישראל ליצור מאגר של היסטוריית העמידה בתשלומים של כל אזרח ולדרג אותו. היתרון של החוק הוא שיחשוף לראשונה נתוני אשראי חיוביים לכל הגופים המלווים ויאפשר להם להתחרות בהורדת הריבית ללקוחות אמינים. שני החסרונות הגדולים של החוק הם העובדה שיקשה עוד יותר על שכבות מודרות כלכלית לקבל אשראי וכן החשש שהמאגר ידלוף. המאגר אמור להתחיל לפעול ב־2019.
במהלך דיוני ועדת הכלכלה על הקמת המאגר, סיכם כבל עם כחלון כי תקום קרן של 50 מיליון שקל שתסייע לאלו שבגלל מצבם הכלכלי לא יקבלו אשראי. הקרן תקבע קריטריונים להענקת אשראי ללקוחות בסיכון גבוה ותיתן לבנקים ערבות להלוואות אלו. כבל אף הביע תקוה שהמשרד יגדיל בעתיד את הקרן.
ממשרד האוצר לא התקבלה תגובה.