ועדת חקירה פרלמנטרית תבדוק האשראי לטייקונים; ראשי הבנקים יזומנו להעיד
יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל הגיש היום הצעתו להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית שתבחן את התנהלות הבנקים, בנק ישראל, הגופים המוסדיים וחברות הביטוח בהליך מחיקת חובות לטייקונים: "הוועדה תייצר חוקים ותקנות שימנעו מקרים כאלה בעתיד"
יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת ח"כ איתן כבל מהמחנה הציוני הגיש הבוקר (ב') הצעה לסדר היום שמבקשת להקים את ועדת חקירה פרלמנטרית לאשראי הטייקונים. הדיון בהצעה צפוי להתקיים ביום רביעי הקרוב. אחרי שהמליאה תאשר את הקמת הודעה יעבור בנושא לדיון בוועדת הכנסת שתגדיר את סמכויות הוועדה ותקבע את חבריה ואז יחזור לאישור נוסף במליאה.
דרישתו של כבל להקמת הוועדה עלתה לפני כשבועיים בדיון בוועדת הכלכלה בנושא הסדר החוב של אליעזר פישמן. כבל אמר אז כי, "הוועדה צריכה לבדוק איך קרה וקורה שפעם אחר פעם מוחקים מיליארדים של הציבור לטייקונים ובנק ישראל לא מונע זאת. את כל הסודות צריך לחשוף ולבחון לא בחדרים סגורים ולא בקליקות של בנקאים. החקירה חייבת להתבצע לעין כל. עידן החיסיון בתהליכי מחיקת חובות לטייקונים".
- ועדה פרלמנטרית תחקור את כלל האשראי העסקי
- "צריך לשאול איך באמת נקבעים חוקי המשחק"
- פשיטת הרגל של פישמן לא סותמת את הגולל על הסדר
כבל אמר ל"כלכליסט" כי ראשי הבנקים וחברות הביטוח יוזמנו להעיד בוועדת החקירה. כמו כן יישקל זימון בעלי החוב הגדולים דוגמת אליעזר פישמן ונוחי דנקנר. כבל דחה את הטענות שאנשים יתחמקו בשל היעדר הסמכות של הוועדה לזמן אנשים בכפייה. "לא היתה לנו סמכות גם בשימועים על מתווה הגז ולא היה אדם אחד שזימנו לא הגיע. אני מאמין שראשי הבנקים והמוסדיים יגיעו. אני מצפה שכל מי שיוזמן יגיע ותינתן לו אפשרות לדבר בצורה מכובדת", הוא אמר.
כפי שפורסם בשבוע שעבר ב"כלכליסט" הושגה הסכמה בין האופוזיציה לקואליציה על הקמת הוועדה שבראשה יעמוד כבל. כחברי הועדה ישמשו חברי ועדת כלכלה וכן מספר חברי כנסת נוספים, ובסך הכל כ-20 חברי כנסת. יצוין שבוועדת הכלכלה מכהנים ממילא יו"ר הקואליציה דוד ביטן מהליכוד ויו"ר סיעת כולנו ח"כ רועי פולקמן. ח"כ אילת נחמיאס ורבין מהמחנה הציוני שמכהנת היום כיו"ר ועדת משנה של ועדת הכלכלה לנשוא האשראי תהיה מ"מ של כבל בוועדת החקירה.
כבל כותב בהצעתו כי ועדת החקירה הפרלמנטרית תבחן את התנהלות בנק ישראל והחטיבה לפיקוח על הבנקים וכן את התנהלות הבנקים, גופים מוסדיים, חברות הביטוח ונותני אשראי למיניהם, על מנת לבדוק את תהליכי קבלת ההחלטות שהובילו ל"כשל המתואר לעיל" (חובות הטייקונים). בהצעה הוא מסביר כי, "מדובר בכשל שחזר על עצמו בתדירות גבוהה ובהיקף מצטבר של 25 מיליארד שקל שנמחקו בעשור האחרון. על סמך החקירה ותוצאותיה תייצר הוועדה חוקים ותקנות שימנעו מקרים כאלה בעתיד".
לדברי כבל, "פרשת פישמן חושפת שורה של מחדלים חמורים בהתנהלות המערכת הפיננסית והבנקאית, ומצטרפת למקרים נוספים שנחשפו בשנים האחרונות, בהם אלו הנוגעים לבעלי הון כגון נוחי דנקנר, לב לבייב ושכמותם". לדבריו, בעלי ההון, "קיבלו הלוואות במינוף גבוה על חשבון כספי ציבור - מבלי שנעשתה בחינה מקדימה באשר להעמדת בטוחות ראויות וכושר הפירעון של אותם לווים. זאת בניגוד צורם להליך מתן האשראי לאדם מהישוב".