לוי נגד באב"ד: "אגף תקציבים לא מסתכל רק על מחר בבוקר"
המתיחות בין מנכ"ל האוצר והממונה על אגף תקציבים מחריפה: לאחר שבאב"ד הקים ועדה לבחינת סמכויות הנהלת המשרד במטרה להכפיף את האגף למרותו, לוי הזהיר כי שינוי האיזון בין הדרג הפוליטי לדרג המקצועי יפגע בהישגי המשרד
הרוחות במשרד האוצר מסרבות להירגע, לאחר שבשבוע שעבר הקים מנכ"ל המשרד שי באב"ד ועדה לבחינת סמכויות הנהלת האוצר. זאת למרות שראשי האגפים השונים במשרד קיבלו מסרי הרגעה שונים, לפיהם האגף היחידי שנמצא על הכוונת של הוועדה הוא אגף התקציבים, שבעיני באב"ד פועל על דעת עצמו ומטרפד מהלכים שלו ושל שר האוצר משה כחלון.
- החשב הכללי פרסם מכרז לקבלת ייעוץ כלכלי חיצוני
- בכירי האוצר לשעבר מתמודדים על תפקיד מנכ"ל המל"ג
- הוקמה ועדה לבחינת סמכויות הנהלת משרד האוצר
את המתיחות בין אגף תקציבים לבאב"ד, שאחראי על פרסומי המשרד, אפשר היה לזהות בשבוע שעבר בכנס אלי הורביץ לכלכלה וחברה ובכנס הרצליה. באוצר בחרו לפרסם לאחר הכנסים את הדברים שאמר החשב הכללי רוני חזקיהו אולם את דבריו של הממונה על התקציבים אמיר לוי בחרו שלא לפרסם.
בין דבריו של לוי בכנס הרצליה ניתן היה לזהות אזהרה שנשלחה לבאב"ד או יותר נכון לחברי הוועדה שמינה באב"ד. לוי התייחס לעבודת אגף תקציבים ואמר כי "האגף מורכב מאנשי מקצוע, וזה כולל גם אותי. אנחנו מסתכלים לטווח ארוך, והאיזון הזה בינינו לבין דרג פוליטי הוא חשוב. שרי האוצר שהכרתי מבינים היטב את תפקידנו ונותנים גיבוי לתפקיד הזה. התוצאה הזו שראיתם קודם (הגדלת שיעור ההוצאות בתקציב על צרכים חברתיים במקום החזרי חובות לאורך השנים - ע"מ) לא הושגה סתם, היא הושגה בגלל מבנה המערכת. בגלל העובדה שמדובר באנשי מקצוע שמסתכלים לטווח ארוך, ולא למה שקורה רק מחר בבוקר".
לוי בעצם הדגיש את חשיבות העצמאות של אגף תקציבים כגוף שאינו כפוף למנכ"ל שהוא משרת אמון של השר, כשהוא מתייחס להסתכלות לטווח הארוך לעומת הצורך בהישגים מהירים במסגרת הפוליטית הלא יציבה. לוי הדגיש בראשית דבריו כי הביקורת שלו אינה מופנית לכחלון שכן לדבריו שרי האוצר מבינים זאת. כך שאין כתובת אחרת לדבריו מלבד חברי הוועדה שצפויים כעת לדון בעתידו של האגף.
מי יקבע את המדיניות
לוי צפוי לסיים את תפקידו בסוף יולי, אולם טרם נמצא לו מחליף. גורמים באוצר חוששים כי עצם קיום הוועדה, והחשש מפגיעה במעמד האגף ירחיקו מועמדים איכותיים לתפקיד. באב"ד שרצה בעבר להחליף את הממונה על התקציבים ככל הנראה הבין כי הדבר בעייתי יותר משציפה, בין היתר לאור היותו חבר במפלגת "כולנו" לפני הבחירות. גורמים באוצר מעריכים כי הוועדה החדשה היא ניסיון להכפיף את הממונה על התקציבים הבא למנכ"ל במקום לאפשר לו למלא את התפקיד באופן עצמאי.
מבחינת באב"ד מטרת הוועדה היא לעשות סדר בעבודת המשרד. לדבריו הוועדה אמורה להכריע האם המנכ"ל הוא זה שאחראי על קביעת מדיניות המשרד ולקבוע מי פוסק בין האגפים במקרה של מחלוקת. באב"ד גם מצפה שהוועדה תקבע האם צריך לקבוע תוכנית אסטרטגית לכל המשרד, וכמובן־ מי אמור להוביל אותה.
מבחינת באב"ד, כל אופציה שתבחר בסופו של דבר הוועדה עדיפה על המצב הקיים, גם כזו שתבטל את תפקיד המנכ"ל ותקבע כי הממונה על התקציבים הוא מנכ"ל המשרד בפועל. באב"ד גם התחייב כי ייתן לכל מי שיהיה מעוניין באגף התקציבים להציג את דבריו בפני הוועדה.
חזקיהו מוגן בינתיים
מי שמוגן באופן יחסי מהשינויים הצפויים הוא החשב הכללי רוני חזקיהו, שכן התחומים בהם הוא פועל כיום חופפים במידה רבה לסמכויות שהחוק מעניק לו. אולם דווקא חזקיהו מנסה כעת להרחיב את טווח הפעילות שלו גם לתחומי עשייה שלא שייכים לו לפי ההגדרות היבשות של החוק, כמו למשל קידום השקעות בתשתיות או הפחתת הבירוקרטיה, מה שעלול להיות מושפע מהמסקנות של הוועדה, בראשה יעמוד יוסי קוצ'יק שהיה בעבר מנכ"ל משרד האוצר.
ממשרד האוצר נמסר כי "משרד האוצר מפיץ הודעות לעיתונות כשיש תוכניות חדשות, אמירות, נתונים, או בשורות שיש צורך ליידע את הציבור בהן. כך למשל, בכנס אלי הורביץ, הופיעו מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד, הממונה על התקציבים אמיר לוי והממונה על השכר ערן יעקב אך המשרד לא הוציא כל הודעה שכן בדבריהם לא היה חידוש".