פרשת קופ"ח מאוחדת: זוכו הנאשמים בשיבוש החקירה
הנאשמים זוכו מחמת הספק. השופטת מיכל ברנט: "במהלך ניהול המשפט נפגמו ראיות בצורה משמעותית עקב התנהלות לא תקינה של גורמי החקירה"
- איך נחלץ יורי גיא-רון מכתב אישום בפרשת מאוחדת?
- כתב אישום על עבירות מרמה נגד בכירים לשעבר בקופת חולים מאוחדת
- 10 חודשי מאסר לחוקר מע"מ שהדליף חקירת בכירי קופ"ח מאוחדת
בין השאר, ציינה השופטת את ההחלטה שלא לחקור את עו"ד נאור, פרקליט לשעבר בפרקליטות מיסוי וכלכלה, הייתה מחדל חקירתי שמנע מההגנה "את היכולת לברר עד תום את האפשרות לפיה עו"ד נאור הוא שהביא לשיבוש הנטען ולא אפיק-חכמון".
כתב האישום שהוגש ביולי 2013 ייחס לנאשמים עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים ושיבוש מהלכי משפט, כל אחד על-פי חלקו.
הרקע להגשת כתב האישום הוא פרשת השחיתות בקופת חולים מאוחדת שנחשפה בנובמבר 2010 בעקבות דו"ח חמור של מבקר המדינה דאז מיכה לינדנשטראוס. הדו"ח הוביל להקמה של צוות מיוחד שהורכב מחוקי מע"מ ומבלשי היחידה הארצית לחקירות הונאה (יחא"ה).
במסגרת החקירה נעצרו בכירים בקופה בחשד שניסו להטות מכרזים של קופת החולים תמורת שוחד וטובות הנאה שונות. המשטרה חשדה שבאמצעות המרכזים הביאו אותם בכירים להעסקתם של קרובי משפחה ולחתימת חוזי אספקה עם קופת החולים.
ביולי 2012 הודיעה המשטרה על סיום החקירה בפרשה ועל המלצתה להעמיד לדין את בכירי הקופה, מנכ"לי הקופה לשעבר, מנהל מחוז ירושלים במאוחדת לשעבר והרוקח הראשי לשעבר, ולהגיש נגדם כתבי אישום על מרמה והפרת אמונים.
פרשת השחיתות בקופה הולידה פרשה נוספת: צוות החקירה שביקש לבצע תפיסות ומעצרים בקופת חולים גילה כי נעלמו כספים, החשודים מסתתרים וכי חסרות ראיות נוספות. החקירה הובילה לכך שנעשתה הדלפה של החקירה מתוך הצוות המיוחד שכלל חוקרים מיאח"ה וממע"מ. החשד העלה כי אנשי מע"מ קיבלו שוחד בתמורה להדלפה מתוך החקירה. בהמשך נעצר ראש מדור חקירות מע"מ ירושלים, יוסף, וחוקר המע"מ ליאור מי-רז שכבר הועמד לדין.
על פי כתב האישום שהוגש נגד יוסף, מי-רז שיתף במידע שהשיג במסגרת החקירה את יוסף, שהיה ממונה עליו ובהמשך השניים הדליפו את המידע תמורת שוחד. בפגישה שקיימו השניים עם אחד החשודים בפרשת השחיתות, הנאשם גם הוא בכתב האישום הנוכחי, מסרו לו כי מתנהלת נגדו חקירה סמויה ואת פרטיה. תמורת המידע שילם החשוד 30 אלף שקל במזומן, כך לפי כתב האישום.
פרטים נוספים שהודלפו מהחקירה לחשודים, כך לפי כתב האישום, היו אודות המועד הקריטי שבו המשטרה אמורה לעצור את החשודים המרכזיים, להקפיא חשבונות בנק, לתפוס כספים, נכסים ומסמכים ולעבור לחקירה גלויה. בפרקליטות טוענים כי במסגרת יחסי השוחד סיפקו יוסף ומי-רז לחשוד את מועד פרוץ החקירה ובו ביום הוא הורה למכור ניירות ערך בסכום של 7 מיליון שקל, נמנע מללון בביתו ואף הבריח כ-2 מיליון דולר לחשבון בנק על שמו ועל שם אישתו בשוויץ "על מנת למנוע תפיסתם ובמטרה לשבש החקירה".
פרשייה נוספת שעלתה מהחקירה הובילה לכתב אישום נגד עו"ד אילת אפיק-חכמון, שייצגה בעבר את מי-רז. אפיק-חכמון, שימשה בעבר קצינת הערכה במפלג המודיעין ביאחב"ל ומאז פרשה משירות המשטרה היא משמשת כסנגורית פרטית כשבין השאר ייצגה את העבריינים מאיר אברג'יל ואבנר הררי וכן ייצגה את מיכאל (מייקל) גביש.
על פי כתב האישום, הכיר יוסף בין ליאור מי-רז לבין עו"ד אפיק-חכמון, כדי שזו תייצג אותו, בעקבות מעצרו. לאחר חקירתו במשטרה, שוחח יוסף עם עו"ד אפיק-חכמון, ודיווח לה אודות השאלות אותן נשאל והתשובות אותן מסר לחוקריו.
למחרת אותה שיחה, במהלך דיון בבית המשפט, לחשה עו"ד אפיק-חכמון באזנו של מי-רז, כך נטען באישום, כי יוסף נחקר ושוחרר וכי סיפר בחקירתו במשטרה כי סיבת הגעתו למעלה אדומים היא בקשת מי-רז בקשר לתקר בגלגל מכוניתו. מספר ימים לאחר מכן נחקר מי-רז ובחקירתו ניסה לתאם גרסתו לגרסת הנאשם אילן יוסף, כפי שנודע לו עליה מפי עו"ד אפיק-חכמון.
עוה"ד נתי שמחוני ויואב סננס ממשרד הרצוג פוקס נאמן, שייצגו את סיבוני מסרו: "שמחים אנו כי עמדתנו – לפיה לא דבק כל רבב בהתנהלותו של מר סיבוני – התקבלה ובית המשפט הנכבד, בהכרעת דין יסודית ומעמיקה, זיכה את מר סיבוני ובכך הביא את יסוריו לקיצם. אנו תקווה כי התביעה תשלים עם פסק הדין ותמנע מלגרום עינוי דין נוסף לנאשמים שזוכו - ולא תשים פעמיה לבית המשפט העליון."
מעו"ד אורי קינן, בא כוחו של יובף נמסר:״אני שמח שלאחר הליך משפטי ארוך ולא פשוט, בית המשפט קיבל את כל טענות ההגנה והורה על זיכוי מרשי״.
עוה"ד אלון רון, רונן מנשה ואילת לשם שייצגו את עו"ד איילת אפיק חכמון מסרו: "אנו שמחים שבית המשפט קיבל את טענותינו וקבע היום כי עדותה של עו"ד אפיק חכמון בבית המשפט הייתה אמינה וכי עו"ד אפיק חכמון זכאית מכל אשמה בדיוק כפי שטענה לאורך כל אותן שנים בהם נמשך ההליך".