10 חודשי מאסר לחוקר מע"מ שהדליף חקירת בכירי קופ"ח מאוחדת
ליאור מי רז הורשע בהדלפת חומרי החקירה בתמורה לשוחד ובעבירות של שיבוש מהלכי משפט. השופטת: "מעשי הנאשם, הנעשים על ידי מי שתפקידם לאכוף את החוק, חמורים שבעתיים"
10 חודשי מאסר בפועל נגזרו היום (ג') על חוקר המע"מ והמכס ליאור מי רז שהורשע בהדלפת חומרים לחשודים בפרשת השחיתות בקופת חולים מאוחדת. "עובד ציבור שסרח ומעל בתפקידו, תמורת בצע כסף, ראוי, ככלל, להחמיר בעונשו", נכתב בגזר הדין.
קראו עוד בכלכליסט:
- בכירים לשעבר בקופת חולים מאוחדת זומנו לשימוע בטרם הגשת כתב אישום
- חוקר המע"מ ליאור מי רז הורשע בהדלפת חקירת קופת חולים מאוחדת
- כתב אישום נגד בכיר לשעבר במע"מ
שופטת בית המשפט המחוזי בירושלים רבקה פרידמן-פלדמן הקלה בגזר הדין בעונשו של מי רז בשל מצבו הבריאותי ומאחר ושהות במאסר עשויה להיות קשה לו ולהחמיר את מצבו.
יחד עם זאת ציינה השופטת כי לחובתו של מי רז עומדת העובדה שלא שיתף פעולה עם רשויות אכיפת החוק, לא הודה במעשיו ולא קיבל אחריות עליהם.
מי רז שימש בעבר כחוקר באגף המע"מ והמכס ירושלים. במסגרת עבודתו הוא נחשף לחקירה משטרתית סמויה שהתנהלה במהלך שנת 2010 נגד בכירים בקופת חולים מאוחדת ונגד גורמים שהתקשרו עם מאוחדת לשיווקה, ובהם אברהם סיבוני, שכנו של מי רז וחברו.
קופת חולים מאוחדת (ארכיון) צילום: צביקה טישלר
לפי כתב האישום שהוגש נגדו, מי רז סיפר אודות החקירה לאילן יוסף, ששימש אז כראש מדור חקירות במחלקת החקירות במע"מ ובמכס ירושלים. לפי הנטען השניים רקמו תוכנית ולפיה יקבלו כספים מסיבוני תמורת העברת מידע אודות החקירה. השניים, כך נטען, אכן נפגשו עם סיבוני והעבירו לידיו מידע ובתמורה זה העביר להם סכום של לפחות 30 אלף שקל. בהמשך עדכנו אותו במועד בו החקירה הסמויה תהפוך לגלויה. בהמשך, נחקר אילן במשטרה ומסר גרסה בדויה באשר למפגש עם סיבוני. למי רז עצמו נודע על הגרסה הבדויה מעורכת דינו, אילת אפיק-חכמון.
בפברואר השנה הורשע מי רז בכך בהדלפת חומרי החקירה בתמורה לשוחד ובעבירות של שיבוש מהלכי משפט. "ההדלפה שהדליף הנאשם הביאה להמלטות של חשודים, להשמדת ראיות ולהברחות כספים, בכל שיבש במעשיו הליכי חקירה", נכתב בהכרעת הדין.
"פגיעה בערכים המוגנים"
בגזר הדין שניתן היום ציינה השופטת רבקה פרידמן-פלדמן כי פגיעה בערכים המוגנים, שהם, טוהר המידות של עובדי הציבור, פעילות תקינה של המינהל ואמון הציבור במערכת השלטונית, פוגעת הן בעובדי הציבור, אלה הפועלים לטובת הציבור ביושר ובהגינות, הן באמון הציבור בשירות הציבורי והן בציבור הנזקק לשירות הניתן על ידי עובדי הציבור. "לפיכך", נכתב, "עובד ציבור שסרח ומעל בתפקידו, תמורת בצע כסף, ראוי, ככלל, להחמיר בעונשו".
עוד לפי גזר הדין, העבירה של שיבוש מהלכי משפט יש גם בה פגיעה באמון הציבור בעושים מלאכתם נאמנה לשמירה על החוק ולעשיית משפט צדק. "עבירה זו", לפי גזר הדין, "פוגעת בטוהר ההליך השיפוטי ובהבטחת קיומה של מערכת אכיפת חוק ומערכת משפט ראויה".
השופטת הוסיפה כי יש חומרה יתרה בכך שמדובר במי שהינו עובד ציבור: "מעשי הנאשם, הנעשים על ידי מי שתפקידם לאכוף את החוק, חמורים שבעתיים".
כתב האישום הוגש נגד מי רז באוקטובר 2011. ביולי 2013, כשכבר הסתיים שלב ההוכחות בתיק של מי רז הגישה הפרקליטות כתבי אישום נגד המעורבים הנוספים – אפיק חכמון, סיבוני ויוסף – וההליכים בעניינם עדיין מתנהלים. בחודש שעבר הודיעה הפרקליטות כי זימנה לחקירה בכירים לשעבר בקופת חולים מאוחדת לשימוע בטרם הגשת כתב אישום בעניינם.