$
בארץ

מרכז טאוב: הילדים של היום יחיו 82 שנים בממוצע, מתוכן 10 בבריאות לקויה

כך עולה מדו"ח תמונת מצב המדינה לשנת 2017; בנוסף: אומת הסטארט-אפ נמצאת מתחת לממוצע ה-OECD במיומנויות מחשב והגבר הישראלי חי 3.6 שנים יותר מהממוצע במדינות ה-OECD

שחר אילן 08:5128.05.17
למרות שהיא מוכנה מדינת הסטארט אפ ישראל מדורגת מתחת לממוצע ה-OECD במיומנויות פתרון בעיות מחשב אצל בוגרים. כ-27% מהבוגרים בישראל דורגו ברמות המיומנות הגבוהות, לעומת 31% בממוצע ב-OECD. הסיבה: פער מחשוב גדול בין בוגרים במגזר היהודי הלא חרדי לאלה החרדים ולערבים. בעוד אצל היהודים הלא חרדים יש ל-37% מיומנות גבוהה בשימוש במחשב, אצל החרדים מדובר בשיעור קטן בחצי (19%). סביר להניח שרוב הנתון הזה מורכב מנשים חרדיות. אצל הערבים שעור הבוגרים בעלי רמה גבוהה של מיומנויות מחשב עומד על תשיעית מהיהודים הלא חרדים (4% בלבד). כך עולה ממסמך "תמונת מצב המדינה 2017" שמפרסם היום (א') מרכז טאוב למחקרי מדיניות החברתית בישראל ובו קובץ נתונים על היבטים שונים של הכלכלה והחברה הישראלית. נתוני טאוב מגלים שהירידה בילודה במגזר הערבי נותנת אותותיה במספרי מערכת החינוך. חלקו של המגזר הערבי במערכת החינוך קטן מתחילת העשור מ-27% ל-26%. לעומת זאת חלקו של החינוך החרדי המשיך לגדול מ-16% ל-18%.

 

 

גילוי נוסף: המספרים הרשמיים של סטודנטים חרדים מוטים כלפי מעלה. שעור הסטודנטים החרדים יורד ברבע אם מנכים ממנו את הגברים החרדים לאומיים (8% מהגברים החרדים כולל חרד"לים הם סטודנטים אבל רק 6% מהחרדים ללא חרדים לאומיים). שעור הנשים החרדיות הנספרות כסטודנטיות יורד בחמישית (15% כולל החרד"ליות ו-12% ללא). לנתון זה משמעות גדולה כיוון שצעירים חרד"לים רבים מקבלים חינוך הכולל לימודי ליבה, כלומר אין צורך במאמץ לשלב אותם באקדמיה.

שניים מכל שלושה גברים חרדים שמתחילים ללמוד לתואר (67%) ינשרו במהלכו. זאת, לעומת 30% בקרב גברים לא חרדים.

 

כ-27% מהבוגרים בישראל דורגו ברמות המיומנות הגבוהות, לעומת 31% בממוצע ב-OECD כ-27% מהבוגרים בישראל דורגו ברמות המיומנות הגבוהות, לעומת 31% בממוצע ב-OECD צילום: גיא אסיאג

 

גידול של 60% בהיקף חולי הסוכרת

 

תמונת המצב מגלה גם שתינוק שנולד ב-2015 בישראל צפוי לחיות 82 שנים בממוצע אבל יותר מ-10 מהן (13% מאורך חייו) הוא צפוי לחיות בבריאות לקויה, כלומר באיכות חיים בעייתית. בעיית הבריאות המתרחבת בקצב המהיר ביותר בישראל היא הסוכרת. ב-25 השנים האחרונות גדל חלקה של הסוכרת בנטל התחלואה ב-60% הרבה יותר מכל גורם אחר. נטל התחלואה הוא מדד המורכב משנת חיים ושנות חיים בריאות שאובדות בשל מחלות.

 

לנתון הזה חשיבות דרמטית כאשר משווים אותו לנתון אחר שמופיע בתמונת המצב של מרכז טאוב: משפחה ממוצעת בחמישון התחתון תצטרך להוציא 65% מהכנסתה כמעט שני שליש כדי לאכול בריא. בפועל משפחות בחמישון התחתון מוציאות על מזון 42% מהכנסתן. המשמעות: משפחות עניות אוכלות לא בריא והרבה יותר מועדות לחלות בסוכרת.

 

זריקה לטיפול במחלת הסוכרת זריקה לטיפול במחלת הסוכרת צילום: שאטרסטוק

 

הגבר הישראלי חי יותר

 

השירות בצבא מאריך את חיי הגבר הישראלי ב-3.6 שנים. חוקרי טאוב ניסו להבין מדוע תוחלת החיים הממוצעת של הגבר הישראלי, 80 שנה, היא לא רק מהגבוהות בעולם אלא גם גבוהה בשבע שנים ממה שאפשר היה לצפות לפי משתנים כמו עושר, השכלה ועוד. התשובה שנמצא היא שאפשר ליחס כחצי מהתקופה הזו לכך שגברים יהודים עוברים הכשרה גופנית אינטנסיבית לקראת השירות הצבאי, במהלכו ובשירות המילואים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x