משה גפני בוחן שינוי שייטיב עם החרדים בתוכנית נטו משפחה
יו"ר ועדת הכספים בוחן חלופות להעלאת נקודות הזיכוי במס להורים עובדים; עם זאת ככל הנראה אין בכוונתו לסכל את המהלך
- מי ירוויח מהרפורמה של כחלון להגדלת נקודות הזיכוי, ומי לא
- נטו משפחה? נטו צרכנות מזיקה
- פוליטיקה נטו: התוכנית של כחלון הזניקה את השרים למירוץ סחטנות
לפי החוק המוצע במסגרת התוכנית, שאותה אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה, יוגדלו ויושוו נקודות הזיכוי שניתנות להורים עובדים לילדים עד גיל 6. כיום גברים זכאים ל־1–2 נקודות (באופן מדורג) עבור ילד עד גיל 4, ונשים זכאיות ל־0.5–2 נקודות (באופן מדורג) עבור ילד עד גיל 6. לפי התוכנית, כל אחד מההורים יקבל 1.5–2.5 נקודות (באופן מדורג). שווי כל נקודה הוא 215 שקל בחודש, והתוספת להכנסת הנטו של המשפחה יכולה להגיע לכ־15 אלף שקל בשנה.
כך למשל, זוג עובד עם שני ילדים בני 1–6 יקבל 10 נקודות זיכוי שהן תוספת של כ־2,150 שקל נטו בחודש. אם רק אחד מבני הזוג עובד, ההטבה נחתכת בחצי. אחת החלופות שגפני בוחן היא שינוי הפרספקטיבה בשיטת החישוב. לפי החלופה הזאת, נקודות זיכוי לא יינתנו לגבר או לאשה, אלא לתא משפחתי, כך שניתן יהיה לנייד אותן בין בני זוג. שינוי כזה ייטיב עם משפחות שבהן רק אחד מבני הזוג עובד או בכאלה שבהם הכנסתו של אחד מבני הזוג אינה מגיעה לרף המס. במילים אחרות, מדובר בחלופה שתיטיב עם משפחות בציבור החרדי, שבו שיעור התעסוקה נמוך.
השינוי שבוחן גפני אינו חדש. יוזמה דומה נבחנה בעבר ברשות המסים ובאוצר וזכתה להתנגדות נחרצת משני טעמים. ראשית, מדובר בצעד שעלותו נאמדת באובדן הכנסות של 4–5 מיליארד שקל בשנה למדינה ממסים — פי שלושה מהעלות הנוכחית. שנית, המהלך כרוך בקשיים אופרטיביים משום שהוא מצריך דיווח משפחתי למס הכנסה. כלומר, בן/בת הזוג שמקבלים את ההטבה ממעסיקיהם חייבים לדווח על שכרם של בן/בת הזוג שלא מקבלים את ההטבה. בכירים באוצר טוענים כי אם יו"ר ועדת הכספים יתעקש על שינוי כזה הוא "יתקע את כל המהלך".
משה גפני צילום: אלכס קולומויסקי מה גפני רוצה בתמורה?
גורמים במערכת הפוליטית העריכו אתמול כי גפני אינו מתכוון להכניס שינויים בתוכנית של כחלון, אלא משתמש בתפקיד שלו כדי לנפנף בנורת אזהרה ולקבל משהו בתמורה, אם כי עדיין לא ידוע מה בכוונתו לדרוש.
בימים אלה מתנהל מו"מ אינטנסיבי בקואליציה עם הסיעות החרדיות בנוגע לאופן הפעולה ביחס לפסיקת בג"ץ מהחודש שעבר שהתירה את פתיחתם של 164 מרכולים בשבת - דבר שלו החרדים מתנגדים.
כמו כן, חברו של גפני לסיעה, שר הבריאות ויו"ר יהדות התורה יעקב ליצמן, דורש מהאוצר מימון לרפורמת הסיעוד שלו, שעלותה נאמדת ב־3 מיליארד שקל בשנה. כדי לממן זאת ליצמן דורש להעלות את מס הבריאות, מהלך שלו האוצר מתנגד נחרצות.