$
בארץ

ניתוח כלכליסט

פוליטיקה נטו: התוכנית של כחלון הזניקה את השרים למירוץ סחטנות

שעות לאחר שהציג את התוכנית הכלכלית שנועדה להיטיב עם מעמד הביניים, נאלץ כחלון להתמודד עם מתקפה של שותפיו הזועמים לקואליציה. מכיוון שחלק עיקרי מהתוכנית צריך לקבל את אישור הממשלה, השרים יוכלו לנצל זאת כדי לסחוט עוד תקציבים

עמרי מילמן, אדריאן פילוט ושחר אילן 07:0720.04.17

במשרד האוצר החלו לגבש אתמול את הדרכים לאישור תוכנית "נטו משפחה", עליה הכריז השר משה כחלון שלשום. התוכנית כוללת סבסוד תשלום לצהרונים, הוספת נקודות זיכוי מס להורים, העלאת מענקי עבודה למשפחות עובדות וכן ביטול מכסים על מוצרים מסויימים - אך לאור המתיחות השוררת בין השר כחלון לראש הממשלה בנימין נתניהו, גם הצעדים הפשוטים יחסית שלה לא צפויים לעבור בצורה חלקה.  

 

כחלון לא שיתף את ראשי הקואליציה בתוכנית שלו, והצליח להכניס אותם להלם, שהפך במהלך יום שלישי בערב לזעם. מספר שעות לאחר מסיבת העיתונאים של כחלון, פנה שר הבריאות יעקב ליצמן לשר החינוך נפתלי בנט ולשר הפנים אריה דרעי, בבקשה לחבר הודעה גינוי משותפת על כך שהשאירו אותם מחוץ למשחק.

 

לכל אחד מהשרים הללו יש סיבה לכעוס על כחלון. ליצמן מנסה כבר תקופה ארוכה לקדם רפורמה מקיפה בביטוח הסיעודי, ובאוצר מסבירים לו פעם אחר פעם כי אין לכך כסף. כעת, כשהוא רואה שכחלון משיק תוכנית במסגרת כוללת של 4 מיליארד שקל, הוא רותח. הוא אף פנה לראש הממשלה נתניהו אחרי הצגת התוכנית של כחלון, ואמר לו כי אם לא ימצא כסף לתוכנית שלו - הוא יפרוש מהקואליציה. לנתניהו יהיה קשה מאוד לשכנע את ליצמן לוותר, אך הוא יודע שגם ללא יהדות התורה הוא נשאר ראש ממשלה עם קואלציה של 61 מנדטים. בסביבתו של כחלון אמרו אתמול כי לא יהיו מוכנים להעלות את מס הבריאות, כפי שמבקש ליצמן למימון חלק מרפורמת הסיעוד שלו, שכן העלאת המסים נוגדת את הרעיון שעומד מאחורי תוכנית "נטו משפחה".

 

גם לשר החינוך בנט יש סיבות לכעוס על כחלון, שכן הצהרונים נמצאים תחת משרדו וגם הוא רוצה חלק מהקרדיט על הורדת מחירם. דרעי, המשווק עצמו כשר חברתי, כועס על כך שכחלון יקטוף את האהדה על צעדים שיטיבו עם המעמד הנמוך ומעמד הביניים. את כעסם של השלושה ניתן להבין כחלק ממלחמת קרידיטים, בתקופה בה כולם מבינים שהמדינה נמצאת תחת כלכלת בחירות.

 

אך אותו מכתב זועם של ראשי הקואליציה, שתוכנן להיות חריף וחמור, מעולם לא נכתב. ההצעה עברה את כל אותם שרים, אך כשהגיעה לשר הביטחון אביגדור ליברמן הוחלט לוותר על הרעיון. ליברמן, שבסביבתו מסבירים כי לא יבצע מהלך שיערער את יציבות הקואלציה, החליט פשוט לא לחתום. מה גם שאין לו עניין במלחמה באוצר אחרי שמשרדו קיבל את כל התקציב שביקש. בסביבת יוזמי המכתב טוענים כי הוחלט לגנוז אותו מאחר שאין טעם להוציא הודעה של כל ראשי הקואליציה בלי הסכמה כוללת.

 

מאוחר יותר, יוזמי המכתב שנגנז החלו להפנים שלמרות הכעס והזעם, כחלון הצליח לסנדל אותם ואת ראש הממשלה. יהיה להם קשה מאוד, בעיצומה של תקופת בחירות סמויה, להתנגד להפחתת נקודות זיכוי לזוגות עובדים, להפחתת מכסים ולסבסוד צהרונים. אך בכל זאת, בתקופה כל כך נפיצה פוליטית, הסיעות השונות יקשו על כחלון להעביר את הצעדים שהוא מבקש. הן צפויות לעשות זאת בעיקר על ידי דמי מעבר שונים, שיחליקו את העברת החוקים. מלבד זאת, אם הליכוד ויתר ושאר החברות הקואליציוניות נחושות לפגוע בכחלון, הן יכולות לצאת במבול של הצעות חוק פרטיות ודרישות תקציביות שיביכו את שר האוצר. "כלכליסט" מנתח את המכשולים בדרך לתוכנית של כחלון.

 

ועדת הכספים

הח"כים כבר מחממים מנועים

 

שני מהלכים מתוכנית "נטו משפחה" של כחלון הם מהלכים הדורשים חקיקה - הגדלת נקודות הזיכוי והשוואתן בין גברים לנשים והגדלת מענקי העבודה (מס הכנסה שלילי). העברתם בוועדת הכספים של הכנסת, שם ככל הנראה יידונו, הופכת את היישום לעניין מסובך - כשבמשרד האוצר מעריכים שהצעד הפשוט יותר יהיה הגדלת נקודות הזיכוי במס. התוכנית החדשה של כחלון קובעת כי גברים ונשים יקבלו 1.5 נקודות זיכוי עבור ילד עד גיל שנה, ומגיל שנה ועד גיל שש יקבלו 2.5 נקודות זיכוי. זאת בשונה מהמצב כיום, בו לגבר עם ילד עד גיל שנה יש רק נקודת זיכוי אחת, 2 נקודות בין גיל שנה לשלוש ונקודה אחת בין גיל שלוש לארבע; נשים מקבלות היום חצי נקודת זיכוי במס עבור השנה הראשונה ושתי נקודות זיכוי מגיל שנה של הילד ועד לגיל שש. הכלכלנים לא צפויים להביע תמיכה נלהבת בחוק בדיונים בכנסת, שכן תוקפו הוא רק עד לסוף 2018. הם צפויים לטעון כי כשרוצים לשנות התנהגות של אנשים, ולעודד אותם לעבוד, צריך ללכת על מהלכים ארוכי טווח שיש עימם יציבות כלשהי.

 

המהלך השני הדורש חקיקה הוא הגדלת מענק העבודה למשפחות העובדות. לפי תוכנית כחלון, תקרת הזכאות למענק תעלה מהכנסה של 4,800 שקל בחודש ל־5,000 שקל בחודש. בנוסף, כחלון רוצה להשוות את המענק שמקבלים גברים למענק

שמקבלות נשים ולהעמידו על 495 שקל בחודש, וכן להעניק מענק נוסף למשקי בית בהם שני בני הזוג מפרנסים.

 

באוצר מעריכים כי דווקא העברת החוק הזה תהיה מורכבת יותר, וצופים קשיים מצד המפלגות החרדיות. בראש ועדת הכספים עומד חברת הכנסת משה גפני מיהדות התורה, ויתכןן כי הח"כים החרדיים יטענו כי התוספת שתוענק לבני זוג עובדים מהווה אפליה כנגד תלמידי ישיבות. עם זאת, אתמול התייחס גפני לתוכנית של כחלון ואמר כי נקודות זיכוי וצהרונים זה נכון בלי מחלוקות. אם יש עודפי תקציב צריך לתת לשכבות החלשות".

 

כבר אתמול התנו יושב ראש הקואליציה דוד ביטן ומרכז הקואליציה בוועדת הכספים מיקי זוהר את העברת החוקים בהגדלת הקצבאות לנכים. אך ההתנגדות של ביטן נראית פשוטה יחסית למעבר, והצדדים צפויים להגיע בסוף לפשרה ולהתחלק בקרדיט. זוהר, לעומת זאת, עומד על דרישתו מלפני מספר שבועות - הגדלת קצבת הנכים בנוסף להגדלת קצבת הקשישים. הוא דורש להעלות את הקצבאות המינימליות של שני המגזרים ל־3,100 שקל בחודש, סכום שיספיק להם כדי לעלות מעל לקו העוני. העניין הוא שנושא הקשישים כלל לא עומד כרגע לדיון, ואין מקור תקציבי להגדלת הקצבאות שלהם.

 

מנגד, יושב ראש סיעת כולנו חבר הכנסת רועי פולקמן העריך אתמול ששתי הרפורמות - הן נקודות הזיכוי והן מענקי העבודה - יאושרו בכנסת תוך שבועות.

"אין לי ספק שהליכוד לא יעכב סיוע למשפחות הצעירות בגלל ריב על קרדיט", הוא אמר אתמול.

 

ביטול מכסים

צעד קל, שימוע מורכב

 

החלק הפשוט ביותר בביצוע התוכנית של כחלון הוא ביטול מס הקנייה על מכשירים סלולאריים וביטול המכסים על בגדי תינוקות והנעלה. במשרד האוצר בחרו מראש את המוצרים האלה מתוך ציפייה כי ההוזלה תתגלגל במהירות לצרכנים.

 

ביטול מס הקנייה על מכישירם סלולאריים - העומד כיום על 15% - הוא המהלך הפשוט ביותר שכן הוא לא דורך לאף אחד על הרגל: הוא גם יקל על היבואנים ועל הציבור שרוכש בעצמו מכשירים בחו"ל, וגם לא יפגע ביצרנים המקומיים - שכן אין כאלו. בנוסף, שר האוצר נדרש רק לחתימת מנהל רשות המסים משה אשר כדי שהצעד ייצא לפועל.

 

גם הורדת המכסים על נעליים ובגדי תינוקות צפויים לעבור בקלות יחסית, שכן היא דורשת אך ורק שימוע ציבורי ולאחריו את אישור שר האוצר ומנהל רשות המסים. המכסים - 12% על נעלים ו־6% על בגדי תינוקות - הוטלו

 במטרה לשמור על התעשייה המקומית, ולכן לפני שמבטלים אותם נדרש שימוע ציבורי.

 

ייתכן כי יצרנים מקומיים יביעו התנגדות לביטול המכסים, אך היבואנים צפויים כמובן לתת רוח גבית למהלך שמאפשר להם להוזיל מחירים. מכשול נוסף שעלול לפגוש את האוצר בשימוע על ביטול המכס על בגדי תינוקות הוא לחץ של גופים שונים בכל הנוגע להגדרת בגדי תינוקות.

 

במשרד האוצר לא יודעים להסביר כעת מתי בגדי תינוקות הופכים לבגדי ילדים, וההכרעה הזאת יכולה לעלות כסף רב ליבואנים השונים שינסו להרחיב את ההגדרה ככל הניתן. כמובן שכל הרחבה של ההגדרה - תקטין את הכנסות המדינה.

 

ניתן היה לצפות שגם משרד הכלכלה יתנגד להפחתת מכסים חד צדדית, שכן גם הם אינם מגנים על אף יצרן בארץ, הם כלי מיקוח חשוב במשא ומתן מול מדינות בנוגע לאמנות סחר.

 

כך, למשל, כאשר ינהלו משא ומתן מול סין, ויבקשו ממנה להפחית מכס על מוצר כלשהו המיוצא מישראל, הממשלה לא תוכל להציע בתמורה להפחית מכס על נעליים או בגדי תינוקות. אך משרד הכלכלה, בראשו עומד חבר מפלגת כולנו אלי כהן, לא צפוי לעמוד בדרך.

 

סבסוד צהרונים

תוספות בישיבת הממשלה

 

סבסוד הצהרונים בסכום חודשי של עד 350 שקל לילד לפי אשכול סוציו־אקונומי, צפוי גם כן לעבור בקלות יחסית. זאת מכיוון שהמהלך מצריך רק את אישור הממשלה ולא חקיקה ראשית בכנסת, ובלאו הכי הוא תוכנן מראש יחד עם השלטון המקומי. אמנם מדובר בחלוקה דיפרנציאלית של התקציב, אך מאחר ומדובר בתוספת שמגיעה מקופת האוצר, הרשויות מגבות אותו.

 

אך כדי לאשר את המהלך בממשלה, כחלון יידרש לתמיכתם של בנט ונתניהו - שכאמור לא היו שותפים לתכנון. ייתכן ובנט, שהושאר מחוץ למהלך המתרחש בתחומי משרדו, יידרוש להשאיר חותם חינוכי אחר דוגמת תוספות לגני הילדים או לכיתות א'־ב'. כל מהלך יידרוש מהאוצר לפתוח את הכיס פעם נוספת. בכל מקרה, גם לאחר שהמהלך יאושר בממשלה, העברת הכספים לצהרונים תצטרך להגיע לאישור בוועדת הכספים של גפני.

 

קצבאות נכים

קרבות קרדיט ללא סוף

 

למרות שההכרזה על הגדלת קצבאות הנכים יצאה כשבוע לפני ההכרז על תוכנית "נטו משפחה", כחלון לא הפסיק להזכיר זאת במסיבת העיתונאים שערך ביום שלישי. המהלך המקורי תואם עם ראש הממשלה נתניהו, אולם ההדלפה ערב ליל הסדר על מסגרת תקציבית של 4 מיליארד שקל ל־4-5 שנים יצאה ללא תיאום, וכעת חברי כנסת מהליכוד דורשים שינויים. השינויים שהם דורשים מגיעים כאמור גם על רקע התוכנית הכלכלית של כחלון - והם מתנים את אישורם בהגדלה נוספת של הקצבאות.

 

אולם לאור הציניות שגילתה הקואליציה סביב הצעות חוק דומות שהיו אמורות להטיב עם אוכלוסיית הנכים, קשה שלא לחשוב כי מדובר בסך הכל בקרב קרדיטים, שהנכים הם רק שחקן משני בו.

 

כך, גם בניסיון להעביר את הגדלת קצבאות הנכים צפויים לצוץ קרבות פוליטיים, בהם כל אחד ינסה להיות יותר נדיב מהשני.

משה כחלון במסיבת העיתונאים. המאבקים העיקריים - בוועדת הכספים משה כחלון במסיבת העיתונאים. המאבקים העיקריים - בוועדת הכספים צילום: עמית שעל

 

יש רוב בכנסת

 

במדינה מתוקנת עם קואליציה מתוקנת יוזמה כמו תוכנית "נטו משפחה" היתה צריכה לעבור ברוב מוחלט בממשלה ולהיתקע בהתנגדות עזה בכנסת. אלא שבמקרה הזה המצב הוא הפוך, דבר המשקף את מצבה הקלוקל של ממשלת נתניהו הנוכחית.

 

במקרה היפותטי שתוכניתו של כחלון היתה מגיעה קודם לכנסת, היא היתה זוכה לרוב הקולות, אפילו יותר ממספר המושבים שיש לקואליציה הנוכחית בכנסת. יחד עם מפלגת כולנו (10 חברי כנסת), כחלון כבר קיבל תמיכה פומבית מיו''ר המחנה הציוני יצחק הרצוג (24 חברי כנסת) ומיו''ר "יש עתיד" יאיר לפיד (עוד 11 חברי כנסת). גם מרצ והרשימה המשותפת לא יצביעו נגד התוכנית מה שמעניק עוד 18 חברי כנסת ויחד עם ישראל ביתנו של ליברמן (עוד 6 חברי כנסת) זוכה תוכנית "נטו" לתמיכת 69 חברי כנסת ועוברת ברוב נוח במליאה.

 

נשאלת השאלה מדוע 69 חברי הכנסת הללו לא יכולים להפוך לקואליציה חלופית. בין שאר הסיבות: כחלון, ליברמן ולפיד לא ישבו בממשלה יחד עם הרשימה המשותפת. וגם: לפיד אינו מעוניין בממשלה חלופית אלא בבחירות, שיכולות להכפיל את כוחו הפוליטי. עד החלפתה של הממשלה הנוכחית יש עוד דרך ארוכה.

אדריאן פילוט

בטל שלח
    לכל התגובות
    x