מרים נאור: "לא כל החלטה או חוק שהתקבלו ברוב דעות הם דמוקרטיים"
נשיאת ביהמ"ש העליון: "ימי האופל של המשטר הנאצי לימדונו כי שלטונו של רוב הנוגש את המיעוט החי בקרבו - אינו שלטון דמוקרטי". עוד אמרה כי הערכים החיוניים לדמוקרטיה הם שלטון החוק, הפרדת רשויות וזכויות אדם וכי עצמאות בית המשפט היא הערובה לשלושתם
"לא כל החלטה או חוק שהתקבלו ברוב דעות הם גם בהכרח החלטה או חוק דמוקרטיים, שכן ההיסטוריה מלמדת כי באין ריסון לכוחו של הרוב הוא עלול להפוך לעריצות", כך אמרה היום (ד') נשיאת בית המשפט העליון בטקס השבעת שופטים בבית הנשיא. בשבוע שחל בו יום השואה, הזכירה נאור את ההקשר והלקח: "ימי האופל של המשטר הנאצי לימדונו כי שלטונו של רוב השולל מן הפרטים את זכויותיהם; רוב הנוגש את המיעוט החי בקרבו - אינו שלטון דמוקרטי. הדרך להשמדת שליש מעמנו נסללה כאשר שללו מהיהודים את זכויות האזרח ואת זכויות האדם".
- איילת שקד מציגה: מי ראש מערכת המשפט
- ועדה של סדינים אדומים: מי נגד מי בקרב על מינוי שופטי בית המשפט העליון
- בג"ץ הוציא צו על תנאי נגד נתניהו: הסבר מדוע לא תעזוב תיק התקשורת
נאור מדגישה את האבחנה בין דמוקרטיה פורמלית שמתווה את דרך קבלת ההחלטות, לבין הדמוקרטיה המהותית שעוסקת בתוכנן של ההחלטות. "שלטון הרוב הוא הצורה שלובשת הדמוקרטיה, והוא חיוני לה, אך בצידו קיימים ערכים ועקרונות המגלמים את מהותה של הדמוקרטיה, ואשר בלעדיהם הדמוקרטיה אינה קיימת - שלטון החוק, הפרדת רשויות, זכויות אדם. עצמאות בית המשפט היא הערובה לשלושתם".
"יש צורך בהגנה מתמדת על ערכים דמוקרטיים אלו, שקודשו בדמם ובחירותם של קרבנות העריצות והשנאה", אמרה נאור שהדגישה את תפקיד המשפט בשמירתם: "ובמערך האיזונים והבלמים – שאף הוא מעקרונותיה החיוניים של הדמוקרטיה - מסור התפקיד להבטיח את מימושן של הזכויות הלכה למעשה למערכת בתי המשפט, ובראשה לבית המשפט העליון".