שר הבריאות: פרטי הרפורמה בסיעוד הממלכתי יסוכמו עד פסח
צוות בראשותם של מנכ"ל המשרד והממונה על התקציבים באוצר מגבשים מתווה שמטרתו יצירת כתובת אחידה למבקשי השירות הסיעודי
19:2726.03.17
בלשכתו של שר הבריאות יעקב ליצמן מציבים תאריך יעד לרפורמה בסיעוד הממלכתי שעודנה מתעכבת, ואמרו היום ל"כלכליסט" כי פרטיה יסוכמו עד לערב פסח הקרוב.
קראו עוד בכלכליסט:
- סלינגר מרחיבה חזרה את הביטוח הסיעודי של קופות החולים בעקבות ביקורת ציבורית
- לאחר האיום של ליצמן: משרדי האוצר והבריאות יקימו צוות משותף לשיפור הטיפול בקשישים
- ליצמן: לא אצביע עם הקואליציה עד שלא תיושם הרפורמה בסיעוד
בימים אלו פועל צוות באחריות מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב והממונה על התקציבים באוצר אמיר לוי המגבש מתווה לייעול ושיפור הטיפול בקשישים הסיעודיים, כשהמטרה המרכזית היא להוציא את הרפורמה המדוברת לדרך. שר הבריאות הציע לממן את הרפורמה באמצעות העלאת מס הבריאות במסגרת דמי הביטוח הלאומי בכחצי אחוז, אולם באוצר מסרבים נכון לעכשיו לרעיון.
שר הבריאות יעקב ליצמן צילום: אלכס קולומויסקי
רק בסוף ינואר פרסם משרד הבריאות נתונים על הזדקנות האוכלוסייה בישראל ועל מערך הסיעוד. מנתוניו עולה כי בתוך 25 שנה אוכלוסיית בני ה־75 ומעלה תכפיל את עצמה ותעמוד על 811 אלף ב־2039. בנוסף, תוחלת החיים עלתה בשנתיים בעשור האחרון. בישראל מוגדרים כ־200 אלף בני אדם כסיעודיים, שנכון ל־2013 הוא המספר הגבוה ביותר במדינות ה־OECD, ביחס לגודל האוכלוסייה. בנוסף, ההוצאה הלאומית על כך עולה על 13 מיליארד שקל בשנה, ועל ביטוח סיעודי פרטי עמדה ב־2015 על 3.4 מיליארד שקל, פי שישה מב־2003, אז עמדה על 541 מיליון שקל.
לרפורמה בסיעוד שעודנה מתעכבת הונחו קווי מתאר כלליים בלבד, אולם השאיפה היא ליצור כתובת אחידה למבקשי השירות הסיעודי במקום ריבוי הגופים המטפלים כיום באוכלוסייה זו. בין השאר המדינה מעוניינת ליצור תמריץ לרצף הטיפולי בקשיש הסיעודי על ידי הגופים המטפלים (בין אם יהיו הקופות או כל גוף אחר), וזאת בשונה מהיום כשלחברות הביטוח אין אינטרס להשקיע באוכלוסייה הסיעודית הנדרשת לאמצעים. כמו כן הרפורמה תשאף לספק כיסוי בהיקף ראוי ורב יותר לתקופה ארוכה (כשהיום חברות הביטוח מבטחות לפרקי זמן מוגבלים בלבד), וגם המדינה תשאף במסגרת הרפורמה להגביר את יעילות מערך אספקת השירותים וכן את איכותם, תוך מתן עדיפות לשדרוג השירותים בקהילה.