כך עבדה השיטה בתע"א: התפקדו לליכוד או שלא תקודמו
המשטרה חושדת כי בכירים בוועד עובדי התעשייה האווירית סחטו באיומים עובדים במטרה לפקוד אותם לליכוד. השיטה: הבכירים מסמנים עובדים, החברים הזוטרים נפגשים איתם ומאיימים: התפקדו למפלגה או שהקידום המקצועי והביטחון התעסוקתי בסכנה; ההנהלה החלה לפעול: החשודים יושעו מתפקידם
- הותר לפרסום: חבר הוועד הבכיר שנעצר בפרשת תע"א הוא אלי כהן
- מנכ"ל התעשייה האווירית: בדקנו ביוזמתנו חשדות לאי-סדרים
- הקצין הבכיר לשעבר החשוד בפרשת השחיתות בתע"א: אמל אסעד
במסגרת החקירה נעצרו יו"ר הוועד אהוד נוף וחברי הוועד יאיר כץ, דוד פרץ ואילן אטל. מעצרם אמור להסתיים היום ואם המשטרה תרצה להאריך אותו היא תפנה לבית משפט השלום בראשון לציון.
טענות לפיהן עובדים נדרשים להתפקד לליכוד אמנם עלו בעבר, אולם בחודשים האחרונים נראה כי התופעה תפסה תאוצה נוכח תוכנית ההבראה החדשה של החברה, שבמסגרתה אמורים לפרוש כ־830 עובדים. דיוני הארכות המעצר של חברי הוועד החשודים בפרשה, לצד תלונות שהגישו עובדים ועובדים לשעבר בחברה להנהלה, מבקר המדינה ורשות החברות, שהגיעו לידי "כלכליסט", משרטטים כיצד התבצעה לכאורה הפעילות הפוליטית האסורה.
גורמים המעורבים בשלבי ביצוע תוכנית ההבראה מסבירים כי לוועד העובדים כוח רב בקביעת רשימת הפורשים בכפייה. זאת משום שהוועד רשאי להתנגד ל־15% מרשימות הפורשים שאותן מעבירה ההנהלה לוועד לאישור. המשמעות היא שעתידם התעסוקתי של חלק מהעובדים מצוי בידי הוועד, כך שקשה להם לסרב לבקשה להתפקד לליכוד מחשש שהם יוכנסו לרשימת הפורשים. יצויין כי ההנהלה מעבירה בכל פעם רשימה של 50—100 עובדים ועד כה פרשו יותר מ־500 עובדים.
לפי תלונות אנונימיות שנבדקו, הפעילות הפוליטית התרחשה על ידי חברי ועד בכירים באופן הבא: חברי הוועד הבכירים הכינו רשימות של עובדים אותם רצו לפקוד לליכוד, הרשימות הועברו לחברי ועד ופעילים, ואלו נפגשו עם העובדים כדי לפקוד אותם לליכוד. בפגישות העבירו נציגי הוועד לעובדים ולבני זוגם טופסי התפקדות לליכוד, שאותם נדרשו להחזיר עם אישור הוראת קבע לבנק. חלק מהפגישות התרחשו בשעות העבודה ובתחומי החברה.
לעובדים מסוימים הועבר מסר כי על ידי התפקדות לליכוד הם רוכשים לעצמם "פוליסת ביטוח במחיר של 5 שקלים לחודש" (עלות ההתפקדות השנתית לליכוד הנה 64 שקלים ליחיד), כך נטען בחלק מהתלונות. "הוועד פקד אנשים, ניגש לאנשים, כחלק ממערכת משומנת, ובעצם גרם לאנשים להתפקד. יש כאלה שהתפקדו מרצונם ויש כאלה שלא רצו והתפקדו", אמר נציג המשטרה בדיון הארכת מעצרו של יו"ר הוועד אהוד נוף ברביעי האחרון. קשה להעריך את סדרי הגודל, אך גורמים בחברה מעריכים כי בחודשים האחרונים התפקדו למעלה מ־400 עובדים לליכוד.
בין המתלוננים בעניין הפעילות הפוליטית נמצא אמיר חרמוני, מהנדס לשעבר בתעשייה האווירית, שפוטר לפני יותר מ־20 שנה ומאז הגיש עשרות תלונות ואף עתר לבג"ץ נגד החברה וועד העובדים. חרמוני פנה, בין היתר, לפני כחודשיים למבקר המדינה יוסף שפירא המצוי בשלבים סופיים בבדיקת התנהלותו הכספית של הוועד, ודיווח על פעילות שהתרחשה במפעל אלתא בחברה, שעליה שמע מעובדים שביקשו לא להיחשף.
בתלונה תיאר כי כמה ימים לפני כן התקיימה פגישה במשרדי הוועד בין מזכיר הוועד של המפעל וחברי ועד נוספים ובין יו"ר מועצת העובדים אילן אטל. לדבריו, לפגישה הגיע אטל עם תדפיסי מחשב הכוללים רשימות של עובדים לפי סקטורים, לצד ערימה של טופסי התפקדות לליכוד, ונתן הוראה לפקוד את אותם עובדים. ראש ועד העובדים באלתא מחה על כך וסירב לעשות זאת, אך למחרת קיבלו חברי הוועד מסר כי עליהם לפעול כנדרש.
בדיון הארכת מעצרו של אטל אמר השופט מיכלס כי "מדובר בחשוד שהיה חלק מאותה קבוצה שהטילה פחד ואימה על עובדים". סנגורו של אטל עו"ד אבי אלפסי ציין כי אטל הודה בצורה גלויה בחקירה כי מסר רשימות עובדים לחברי הוועד כדי שיפקדו אותם. נציג המשטרה ציין כי ברשות המשטרה לפחות הודעה אחת שלפיה אטל איים על עובד שאם לא יתפקד לליכוד תורע פרנסתו, וכי ישנם עוד רבים אחרים שהיו תחת סחיטה באיומים על שכר או קידום. "בהיותו של החשוד יו"ר ועד העובדים הוא אחראי על תנאי העובדים ויש באפשרותו להשפיע על קידום העובדים", אמר נציג המשטרה בדיון. עוד עלה כי נחקרו דמויות בהנהלת התעשייה האווירית וכי ההנהלה אישרה כי הנה מושפעת מלחצים מהוועד בהחלטה את מי היא מקדמת.
בתלונה אנונימית נוספת שהגיעה למבקר החברה בינואר השנה נכתב כי בשבועות שקדמו להגשת התלונה, עובדים רבים בתוך מפעלי התעשייה האווירית היו "עדים למסע איומים ולחצים לצורך התפקדות עובדי החברה לליכוד". בין היתר נכתב כי תהליך ההתפקדות מתבצע במפעלים רבים, בהם במפעלי מב"ת ביהוד, על ידי יאיר כץ, בנו של השר חיים כץ. בתלונה הוזכרו שמות של חברי ועד נוספים בהם דוד פרץ, אילן אטל ואושרי קסלסי, שנעצרו גם כן במסגרת הפרשה. עוד נכתב כי בעת שהתבצעה אחת מפעולות ההתפקדות בתחומי החברה על ידי חבר ועד, "עובד שהבחין בתופעה צעק — אני רוצה לראות מי יגיע לפקוד אותי, מיד אפנה ללה"ב 443". עוד תואר כי אף שהנושא עלה לכותרות כמה פעמים "ישנה תחושה קשה מאוד בקרב עובדים ומנהלים שכלום לא השתנה". בתלונה הוזכרו שמות של עובדים שהוצאו מרשימות הפרישה, המקורבים לאנשי ליכוד.
יו"ר חזק לוועד חזק
ועד עובדי התעשייה האווירית נחשב לאורך השנים ובייחוד בתקופתו של השר חיים כץ כיו"ר הוועד, כגוף בעל השפעה עצומה על התנהלות החברה, המינויים בה והחלטותיה. השפעה זו נחשבת למשמעותית גם ביחס לכל ועד עובדים חזק אחר. "לוועד השפעה עצומה על קידומי העובדים, התפתחות עובדים בעבודה ואף פיטורי עובדים", אמר נציג המשטרה באחד מדיוני הארכת המעצר ברביעי.
מאז נאלץ כץ לעזוב את תפקידו כיו"ר הוועד בשל מינויו לשר לפני כשנתיים, משמש אהוד נוף בתפקיד. נוף המקורב לכץ הוא טייס קרב לשעבר, בוגר הטכניון, מהנדס מכונות בכיר והיה קצין בצי הסוחר. אף שלפי הערכות גורמים בחברה, בחירתו נועדה לשמר את השפעתו של כץ בחברה, בתדמיתו הציבורית וגם בקרב חוגים מסוימים בתוך התעשייה האווירית הוא נתפס כנקי יותר בהתנהלותו וכמרוחק יותר משיקולים פוליטיים. לכן רבים בחברה ומחוצה לה הופתעו לגלות כי גם נוף מצוי בין החשודים הבכירים בוועד שנעצרו. נוף אינו פעיל ליכוד ולא ניתן לדעת אם התפקד בעצמו למפלגה.
"מחומר החקירה עולה שאין מדובר באחריות מיניסטריאלית אלא במעשים שבוצעו על פי החשד גם על ידי החשוד עצמו" ציין השופט מיכלס בדיון הארכת מעצרו של נוף. נציג המשטרה ציין בדיון כי "החשוד עומד בראש המנגנון בו פקדו אנשים וזו תחת איומים". טענות על פעילות פוליטית בתחומי החברה על ידי הוועד אינן תופעה חדשה בתעשייה האוורית. אמנם בשנים האחרונות נעשים ניסיונות מסוימים בחברה להיטהר מתופעות אלו, אך הסוגיה עלתה מדרגה לאחרונה על רקע תכנית ההבראה. מדיוני בית המשפט בהארכות מעצרם של החשודים עולה כי הבדיקה המשטרתית והחשדות אינם מיוחסים רק לחודשים האחרונים אלא נבדק מנגנון שהתקיים במשך שנים בחברה. "זו עבירה שמתבצעת לאורך שנים וגם בתקופה שהיה יושב ראש הוועד", אמר נציג המשטרה בדיון הארכת מעצרו של נוף.
מקור הכוח של השר כץ
התפקדותם של עובדי התעשייה האווירית לליכוד נחוצה ליו"ר הוועד הקודם, השר חיים כץ, כדי לשמר את כוחו בליכוד. במשך שנים התפקדו עובדים רבים לליכוד והשתתפו בהצבעה כדי לתמוך בכץ ומקורביו בפריימריז של המפלגה. ההערכות הן כי מאז אולץ כץ לעזוב את תפקידו כיו"ר הוועד, פחת משמעותית כוחו וזאת בגלל שעובדים רבים לא חידשו את חברותם במפלגה מאז.
אמנם גם אם מאלצים עובד להתפקד לליכוד, לא ניתן לפקח כיצד הצביע בפריימריז מאחורי הפרגוד, אך גורמים המעורבים מעריכים כי עובדים רבים שכבר התפקדו יעדיפו לבחור בכץ משום שהם מאמינים כי הוא ימשיך לדאוג להם. גורם אחר העריך כי ישנן דרכים לקבל סדרי גודל של דפוסי ההצבעת העובדים לפי הקלפיות בהן הצביעו. הקלפיות מרוכזות באזורים מסויימים מה שגורם לעובדים לחשוש ולהצביע בהתאם למצופה מהם.
יש לציין כי רק לפני כשבוע בעקבות המעצרים, הפיצו חברי הוועד, שמיעטו להגיב עד כה בעניינים אלו, מכתב לעובדים בו טענו כי "מדובר בעובדים ספורים, שגם אם תוכח אשמתם, אינם מייצגים את הערכים של מנהלי ועובדי התעשייה האווירית". על המכתב חתומים ראשי הוועד. עוד נכתב כי: "מתוקף אחריותנו לעתידה, לחוסנה ולאופייה הערכי של החברה, אנו קוראים לשלטונות החוק למצות את החקירה עד תום ונשתף פעולה בעניין זה ככל שיידרש".
עובד ששוחח עם "כלכליסט" מספר כי מאז החלו המעצרים לצד התחושה של ניקוי התופעות אליהם היה מודע, ישנה אווירת נכאים אצל חלק מהעובדים: "גוף שעומד מול ההנהלה ומייצג את העובדים כבר לא קיים. עובד שצריך לעמוד מול ההנהלה מופקר כרגע וניצב לבד במגרש. זאת הרגשה של חוסר אונים". העובד הוסיף כי "דבר כזה עוד לא קרה בתעשייה האווירית. היום כבר אין ועד — מזכיר הארגון במעצר וחברי ועד בחקירות. יש מקומות שמרגישים בהם הקלה, אבל במקומות אחרים עובדים חוששים כי ההנהלה תנצל את המצב הזה".
הנהלת התעשייה האווירית החלה לפעול: החשודים יושעו מתפקידם
בתוך כך, תע"א החלה בהליכים לקראת השעיית חברי הוועד החשודים בפרשת השחיתות בחברה, כך נודע ל"כלכליסט". הליכי ההשעיה צפויים להסתיים בימים הקרובים, לאחר שבשבוע שעבר נשלחו זימונים לשימוע לחברי הוועד החשודים בפרשה.
לפי ההסכם הקיבוצי של תע"א, להנהלת החברה הזכות להשעות עובד שלגביו קיים חשד לביצוע עבירה פלילית. גורמים המקורבים לחברה טוענים כי בעבר הוועד סירב לשתף פעולה עם ניסיונות השעיה.
בשבוע שעבר הצהיר מנכ"ל החברה יוסי וייס במכתב ששלח לעובדים כי בתקופה האחרונה נבדקו, ביוזמת החברה, חשדות לאי־סדרים, ביניהם אי־סדרים בקשרי גומלין עם ספקים בארץ. לדבריו, החברה העבירה את הממצאים לגורמי האכיפה והביקורת המוסמכים. המנכ"ל הנחה לשתף פעולה באופן מלא עם משטרת ישראל.
מתע"א נמסר כי "עם היוודע דבר המעצרים ובהתאם להסכם הקיבוצי של עובדי התעשייה האווירית, החלה ההנהלה בהליכים לקראת השעיה".