הותר לפרסום: חבר הוועד הבכיר שנעצר בפרשת תע"א הוא אלי כהן
כהן הוא חבר ועד מטעם סקטור הייצור ובין תפקידיו בוועד הוא אחראי על תזונת העובדים, מפקח על חדרי האוכל וספקי המזון. בין החשדות נגדו: ביצוע עבירות שוחד, הלבנת הון וגניבה
חבר הוועד הבכיר העצור במסגרת פרשת 630 בתעשייה האוויירת ששמו הותר לפרסום היום הוא אלי כהן. כהן הוא חבר ועד מטעם סקטור הייצור ובתפקידו הרשמי עובד במפעל אביזרים בחטיבת בדק. כחלק מתפקידו בוועד אחראי כהן גם על תזונת העובדים, מפקח על חדרי האוכל וספקי המזון.
- פרשת השחיתות בתע"א: הוארך מעצרו של תא"ל (במיל') אמל אסעד
- מנכ"ל התעשייה האווירית: בדקנו ביוזמתנו חשדות לאי-סדרים
- החקירה בתעשייה האווירית הגיעה לגבינה ולמשכנתאות
כהן חשוד בביצוע עבירות שוחד, קשירת קשר לביצוע פשע, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, רישום כוזב במסמכי תאגיד ומרמה והפרת אמונים. לחשדות נוספו גם עבירות איסור הלבנת הון וגניבה בידי עובד.
מעצרו הוארך עד יום ראשון הקרוב ה-26 לחודש. זאת לאחר שהוארך תחילה ב-15 יום עד ל-29 לחודש, פרק זמן הנחשב חריג להערכות מעצר ועשוי להצביע על חומרת החשדות כלפיו. "יש לי הרגשה שאדוני לא ראה את החומר ולא בדיוק יודע מה יש כאן", אמר בשבוע שעבר השופט מיכלס לסנגוריו של חבר הועד שהתנגדו להארכת מעצרו. "אנחנו לא מדברים על האם ייעצר, אלא לכמה זמן. החשש משיבוש גבוה במיוחד, חלקו מרכזי והחשדות מהותיים".
עורך דינו ליאור אפשטיין: "בית המשפט מצא דרך נאותה ראויה ואנושית להגן על צלם האדם ולהבטיח את החקירה".
כהן עומד במרכזן של כמה מהפרשיות הנחקרות, ביניהן קידום חברה המספקת שירותים לתע"א תמורת שוחד. על פי החשדות, אלי כהן פעל באופן פלילי לקדם חברה המספקת שירותים לתעשייה אווירית שאינה אמורה לספק אותם, אותה פעל כהן לקדם, היבט המהווה את מסוכנותו על פי המשטרה.
פרשיה נוספת הנחקרת שכהן עומד במרכזה היא מתן טובות הונאה לחשוד נוסף שעצור בפרשה זו עמוס בן דוד, המנהל לשעבר של סניף בנק הפועלים בתע"א, תמורת אישור הלוואות ומשכנתאות חריגות לעובדים.
לטענת נציג המשטרה בדיון הארכת מעצרו, חרג מתפקידו כמנהל הבנק בביצוע פעולות חריגות אלה, שלא היה אמור לאשר. כתוצאה מכך לדברי נציג המשטרה, קיבל טובות הונאה מאלי כהן, בין היתר. עו"ד יעל גרוסמן שיצגה את עמוס בן דוד, טענה כי אינו נמצא בשמונת החודשים האחרונים בתע"א וציינה שכל הלוואה נעשית באישור.
שמו של כהן עלה בהקשר לפרשיות שונות בתעשייה אווירית בעבר. בין היתר דו"ח שהוכן ברשות החברות הממשלתיות ונשלח ב-2014 ליו"ר התעשייה האווירית העלה טענות כי משרדו של אלי כהן שופץ בכ־320 אלף שקל - כ־10% מתקציב ההשקעות של מפעל אביזרים בו עובד. "זו התנהלות חסרת אחריות המעלה חשש למתן הטבות מיוחדות לחברי הוועד" נכתב בדו"ח.
עוזרו של כהן, שמואל אלבכרי, מצוי גם כן בין החשודים. העבירה המיוחסת לו היא גניבה. בין העצורים חשוד נוסף, טכנאי מנועים, שחשוד כי גנב כמויות מזון גדולות, בעיקר גבינות, מחדרי האוכל של תע"א עבור כהן.
כחלק מתפקידו בוועד אחראי כהן על תזונת העובדים, מפקח על חדרי האוכל וספקי המזון. סמכות זו נלקחה ממנו, ככל הנראה בעקבות טענות שעלו גם כן בדו"ח מבקר המדינה מ-2006 שמצא כי תע"א התקשרה עם קבלני מזון והסעדה בנתב"ג ב-167 מיליון שקל בין 2002 ל-2005. סמכות זו של יו"ר ועדת ההזנה הוחזרה אליו ב-2014.
במסגרת הדיון בבית משפט השלום בראשון לציון, הסכים השופט מיכלס להיעתר לבקשת בא כוחו של כהן ואפשר לו באופן חריג להתקלח בביתו בליווי משטרתי פעמיים. עם זאת, ציין השופט כי מדובר בחשוד המרכזי בפרשה וקבע כי כהן כשיר מבחינה רפואית למעצר.
בדיון אמר נציג המשטרה כי "הדרברים הדרמטיים המשמעותיים של העבירות הפליליות והחיזוק שלהן נאספו במהלך הבדיקה המשטרתית הגלויה והסמויה".