$
בארץ

ראיון כלכליסט

רקטור העברית נגד רוטשטיין: "מנכ"ל הדסה יורה לכל הכיוונים ופוגע בחפים מפשע"

רקטור האוניברסיטה העברית פרופ' אשר כהן יוצא למתקפה נגד מנכ"ל הדסה פרופ' זאב רוטשטיין. כשברקע המחלוקות על שטחי הקמפוס המשותף והקיצוץ בפקולטות ללימודי רפואה בבית החולים, כהן טוען כי "פרופ' רוטשטיין מתנהל בצורה כוחנית ולפי המוזיקה של עצמו"

ספי קרופסקי 06:4807.03.17

"עושה רושם שמנכ"ל הדסה יורה לכל הכיוונים, לא רק אלינו, בתקווה שמאיזשהו מקום ייצא לו משהו. ואם הוא יורה בדרך באנשים חפים מפשע — אז שיהיה. אני מוצא את ההתנהגות הזו מקוממת, זה לא מינהל ציבורי תקין" — את הדברים החריפים האלה אומר רקטור האוניברסיטה העברית פרופ' אשר כהן נגד מנכ"ל בית החולים הדסה פרופ' זאב רוטשטיין בראיון ל"כלכליסט", על רקע הסכסוך בין שני המוסדות הירושלמיים הוותיקים.

 

המשבר בין שני המוסדות מורכב משתי מחלוקות: האחת נוגעת לחלוקת השטחים בקמפוס המשותף והשנייה לתשלומי שכר הרופאים המלמדים בבית החולים ובהתאם לתקציב שמעבירה האוניברסיטה להדסה. בשבוע שעבר נרשם שיא נוסף בסכסוך, לאחר שהנהלת הדסה שלחה 52 מכתבי פיטורים לרופאי שיניים מהפקולטה לרפואת שיניים. בהנהלת בית החולים תלו זאת בהחלטת האוניברסיטה לקצץ כ־900 אלף שקל בתקציבים שמועברים על ידיה לבית החולים כדי לממן את הפעלת הפקולטות.

 

"הוא הרי מסתכסך עם כולם"

 

כהן, שמתעמת עם רוטשטיין מאז נכנס האחרון לתפקידו לפני כשנה, מוצא את התנהלותו של מנכ"ל הדסה כוחנית, לא לפי הכללים ולטענתו היא מזכירה לו "פוליטיקה אמריקאית". דוגמה לכך היא תגובתו של רוטשטיין מהשבוע שעבר על החלטת האוניברסיטה לקצץ בתקציב בית החולים. "הצעתי פתרונות שבהם גם האוניברסיטה וגם משרד האוצר לוקחים חלק, אך הם נדחו. על מנת למנוע את הפיטורים נדרשים כל הגורמים לתת כתף".

 

 צילום: ohad_z

 

העברית לא מסייעת להליך ההבראה של הדסה כפי שטוען רוטשטיין?

"זו טענה מגוחכת. נתחיל מהעובדות הפשוטות: לאוניברסיטה יש הסכם עם הדסה מאז 1936. לאורך השנים היו מדי פעם שינויים בהסכמים וישנם כללים כיצד משנים אותם. ואכן, מדי פעם חלו שינויים כשהפעם האחרונה היתה ב־2007", מסביר כהן. "אנחנו עומדים בכל כללי ההסכם ככתבם וכלשונם, ואם רוצים לשנות אותם, יש איך לעשות זאת. אך לפתע בא רוטשטיין והכל השתנה — שום דבר הוא לא לפי הכללים, פשוט השתוללות מוחלטת".

 

כדוגמה לכך מספר כהן על המחלוקת הנוגעת לשטחים בקמפוס שאותו האוניברסיטה ובית החולים חולקים. "בית החולים רצה להרחיב את מבנה ה־MRI שלו. ואז מה עשה המנכ"ל? פלש לשטח ששייך לאוניברסיטה והתחיל לבנות עליו. כשנאמר לו שהשטח שייך לעברית — הוא המשיך לבנות עליו". האוניברסיטה פנתה לבית המשפט שהחליט על מינוי בורר, מסביר כהן. "אבל לפני כן, כשפנינו אליו, הוא האשים אותנו שאנחנו לא דואגים לחולים. זה כמו שיבנו על המרפסת שלך MRI וכשתתנגד לכך — יענו לך שאתה פוגע בחולים".

 

קיימת מחלוקת נוספת, שבעקבותיה קיצצתם להדסה 900 אלף שקל

 

"זה סיפור נוסף. לפני כמה שנים הדסה חתמה על הסכם הבראה עם משרד האוצר שבמסגרתו היא קיבלה סכומי כסף למען הבראת המוסד, כשההסכם מסתיים ב־2020", מסביר כהן. "תמורת ההסכם הזה הדסה התחייבה להמשיך בהפעלת כל בתי הספר להוראה במשותף איתנו, וזה כולל את בית הספר לריפוי בעיסוק. לפתע, בתחילת השנה, אחרי שכבר גובשה תוכנית לימודים, מודיע מנכ"ל הדסה שהתקציב לא ראוי, ולכן הוא לא הולך לשלם את משכורתם של המורים שנשכרו".

 

יש לציין כי הפקולטות לרפואה של האוניברסיטה העברית מצויות בפועל בהדסה. בית החולים הוא מי שמעסיק רופאים שעיקר עיסוקם הוא הוראה. בתמורה, האוניברסיטה מעבירה להדסה 36 מיליון שקל מדי שנה. ובמקביל המל"ג מעבירה לבית החולים עבור השירותים האלו 70 מיליון שקל נוספים מדי שנה.

 

לטענת כהן, רוטשטיין לא הודיע על המהלך הזה בצורה נאותה. "לפיכך, בתיאום עם הוועדה לתכנון ותקצוב במועצה להשכלה גבוהה (ות"ת) שגם היא צד בהסכם ההבראה, הוחלט שנשלם לאותם מורים שאמורים ללמד בתוכנית, ואת מה ששילמנו להם קיזזנו מהסכום שאנחנו מעבירים להדסה". זאת, לטענתו, כדי שהתלמידים שנרשמו לריפוי בעיסוק ימשיכו בלימודיהם מבלי להיפגע.

 

"רוטשטיין הרי מסתכסך עם כולם", מטיח כהן. "הדוגמה האחרונה היא שבגלל 900 אלף השקלים האלו, שקשורים בכלל לריפוי בעיסוק, הוא הוציא הודעות פיטורים ל־52 רופאי שיניים המלמדים בפקולטה לרפואת שיניים. זו כוחנות לשמה".

 

"האיש מספר לנו בפגישות שהדסה עומדת להתמוטט, ויוצא למסיבת עיתונאים ואומר – 'איזו שנה מופלאה הייתה להדסה'. אתה לא יודע מה נכון ומה לא נכון, דבר והיפוכו".

 

"נעמיד מולו קירות"

 

במקביל להליך ההבראה בהדסה, גם האוניברסיטה העברית נמצאת במשבר פיננסי קשה ועוברת הליך דומה. דו"ח פיננסי של המועצה להשכלה גבוהה חשף בשנה שעברה כי לאוניברסיטה גירעון של 100 מיליון שקל בשנה, הנובע בעיקר מגיבנת הפנסיה התקציבית שהיא סוחבת על גבה שמגיעה ל־20% מהוצאותיה. במקביל, בית החולים הדסה נקלע למשבר חמור בתחילת 2014 לאחר שנודע שצבר גירעון של כ־1.3 מיליארד שקל. זאת בעיקר בשל הסכמי שכר מנופחים, הסכמים נדיבים עם קופות החולים ותרבות ניהולית קלוקלת.

 

אם שני המוסדות נמצאים בהליכי הבראה, מדוע הם לא משתפים פעולה?

"אנחנו מוסד שנמצא בקשיים כספיים וכרגע נמצאים בדיונים עם ות"ת והאוצר כדי לייצר תוכנית הבראה ארוכת טווח", אומר כהן. "איתו אי אפשר לנהל אפילו דיון סטנדרטי. הוא מתנהל לפי המוזיקה של עצמו. לכן, אף שהיינו שמחים בהחלט לייצר דבר כזה, אני לא רואה את זה קורה, אלא אם הוא ישנה משמעותית את ההתנהלות שלו".

 

מה בכוונת האוניברסיטה לעשות הלאה מול ההתנהלות הזו?

"במילים לא דיפלומטיות - אנחנו נעמיד מולו קיר בכל מקום שבו הוא תוקף, ואופי הקיר ישתנה ממקום למקום. אם הוא ירצה לדבר בצורה נורמלית כמו בני אדם תרבותיים - נשמח".

 

מהדסה לא נמסרה תגובה עד לירידת הגיליון לדפוס.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x