משרד הבריאות קבע: ההגבלות על סיגריות אלקטרוניות יהיו בדומה למוצרי טבק אחרים
על פי החלטת המשרד שהתקבלה אתמול מכירת סיגריות אלקטרוניות ומכשירים דמויי סיגריה על בסיס אדים תוגבל בעת שיווק, פרסום ושימוש במקומות ציבוריים. כמו כן החברות המייצרות יידרשו לדווח על הרכב המוצר בהתאם לנהוג באירופה
- אחרי פיליפ מוריס, גם גלוברנדס מעלה מחירים של חלק ממותגיה בשקל לחפיסה
- כמו בסיגריות ואלכוהול: פרסומות להלוואות ילוו באזהרה
- משרד הבריאות מציג: צעדי חקיקה שיחמירו עם המעשנים וחברות הסיגריות
בנוגע למכשיר ה-IQOS של חברת פיליפ מוריס, שגם הוא מכיל טבק, הוחלט להמתין עדיין עם החלטה סופית בנושא, מכיוון שטרם גובשה רגולציה עולמית ברורה, כשה-FDA האמריקאי דן בנושא בימים אלו ובישראל צפויים להחליט להכרעתו. יחד עם זאת, בהודעת משרד הבריאות צוין כי גוף המכס של האיחוד האירופי הגדיר את המוצר כ"מוצר טבק אחר" (בשונה, למשל מטבק לסיגריות).
סוגיית הרגולציה והפיקוח על סיגריות התעוררה לאחרונה בעקבות סדרת תחקירים ששודרה בערוץ 2. בהקלטות, שחשף העיתונאי חיים ריבלין, נראה ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות פרופ' גרוטו אומר כי "היום אין שום רגולציה" על הסיגריות האלקטרוניות ותועד מדבר עם גורם שביקש לקדם כניסה לשוק של סיגריות אלקטרוניות. עוד נטען בתחקיר כי שר הבריאות יעקב ליצמן משתף פעולה עם חלק מנציגי חברות הסיגריות, טענה שהשר מכחיש.
לאחר פרסום התחקירים נשמעה ביקורת חריפה כלפי משרד הבריאות שאינו עושה די כדי לצמצם את היקף העישון בישראל, בין השאר מצד ההסתדרות הרפואית (הר"י) וח"כים מהאופוזיציה שדרשו להסדיר את התחום. כפועל יוצא הגיע בחודש שעבר פרופ' גרוטו עצמו לדיון בכנסת ובו הציג שורת צעדי חקיקה ורגולציה חדשים בנושא. בין השאר, הציג פרופ' גרוטו כוונה להגביל פרסום של מוצרי עישון וטבק בכל המדיות; להשוות בין המגבלות המוטלות על סיגריות לבין אלו המוטלות על סיגריות אלקטרוניות וכן מיסוי דומה; הרחבת האזורים שבהם יהיה אסור לעשן; פתיחת מוקד טלפוני לאומי לטיפול בנושא בעלות של 5-6 מיליון שקל וקמפיינים בנושא, בעיקר במגזר הערבי, שבו 40% מהגברים מעשנים, לעומת 19% בכלל האוכלוסייה בישראל.
בנוגע למגבלות על העישון, אמר פרופ' גרוטו במהלך הדיון כי במשרד נשקלת האפשרות "להרחיב את מספר המקומות הציבוריים שבהם יהיה אסור לעשן. כולל למשל מופע באצטדיון פתוח, להגדיל את המרחקים שבהם אפשר לעשן מגני ילדים וגני שעשועים. בנוגע לעישון במכוניות עם ילדים - זה משהו שעל הפרק, יותר קשה לאכוף את זה אז – אולי דרך חוקי תעבורה ויש מחלוקות על הנושא הזה. גם איסור בגני חיות ומופעים פתוחים נמצא בהצעה שלנו. ביטול חדרי עישון צריך לדעתנו להכניס במקומות כמו מסעדות, פאבים וגם בכנסת". לדבריו, אפשר אף לקדם את הנושאים הללו במסלול מהיר ולא בהכרח בחקיקה.
בשמונה השנים האחרונות, שברובן ניצב יעקב ליצמן בראשות משרד הבריאות כשר וכסגן שר, עברו שני חוקים בלבד להגבלת עישון. הראשון, שעבר בזמן כהונתו הראשונה של ליצמן כסגן שר הבריאות על תקן שר, הוא תיקון לחוק המגביל פרסומות ושיווק של מוצרי טבק באוגוסט 2011. במסגרתו נאסרה הצבת מכונות למכירת מוצרי טבק בקרבת בתי ספר ומוסדות חינוך. החוק השני, למניעת עישון במקומות ציבוריים שנכנס לתוקף ביולי 2014, שלפיו נאסר על עישון באצטדיוני ספורט למעט במקומות שהוקצו לכך, אושר סופית בזמן כהונת שרת הבריאות הקודמת יעל גרמן, אבל הליכי החקיקה החלו כשליצמן היה שר לפני כן.
לשם השוואה, במהלך כהונת קודמו של ליצמן בקדנציה הראשונה, השר יעקב בן יזרי בשנים 2009–2006, אושרו סופית שלושה חוקים שונים הנוגעים לעישון: תיקון להגבלת עישון במקומות ציבוריים שלפיו יוגבל העישון במבנים שבהם משרתים חיילים או שוטרים; חוק להגבלת פרסומים ושיווק של מוצרי טבק; ותיקון נוסף לחוק למניעת עישון במקומות ציבוריים.
מנגד, בשמונה השנים האחרונות שבהן מכהן ליצמן, הוסרה מסדר היום שורת הצעות חוק הנוגעות להגבלת עישון ומוצרי טבק למיניהם. האחרונה שבהן היא של גרמן, שקראה לקבוע היטל על תקבולים ממכירת סיגריות ומוצרי טבק וכן להקים קרן למניעת עישון. גרמן מתכוונת לקדם הצעת חוק נוספת שלפיה יתאפשר לקופות החולים ולמשרד הבריאות לתבוע חברות טבק על נזקים בריאותיים שנגרמו למבוטחים ולחולים.
מההסתדרות הרפואית והאגודה למלחמה בסרטן נמסר בתגובה לעיכוב ההחלטה בנוגע ל-IQOS כי "היעדר גיבוש מדיניות ואפשור שיווק המוצר ללא מגבלות משמעה בפועל מדיניות מופקרת של היעדר רגולוציה על מוצר טבק חדש ומסוכן. כפי שהזהרנו, כבר נקבעות עובדות בשטח. המוצר משווק בצורה אגרסיבית, ללא כל פיקוח וללא רגולציה".
מפיליפ מוריס נמסר: "מערכת IQOS לא מיועדת למי שמבקש להפסיק לעשן. בהתבסס על הראיות המדעיות שהצטברו, מעבר למערכת עשוי להציג פחות סיכון מעישון סיגריות. אך לאור גישתה האחראית של החברה, מצוין על המוצר כי הוא מזיק לבריאות וממכר".