ניתוח כלכליסט
הבורסה של טראמפ - ראלי אמיתי או FAKE?
טראמפ לא מפסיק לצייץ והמדדים לא עוצרים את הריצה המהירה שהשוק מתקשה למצוא את הסיבות לקיומה. גורלה של הנפקת הענק של מפעילת האפליקציה סנאפצ'ט לפי שווי של 20 מיליארד דולר, עלול לחרוץ את גורלו של השוק השורי
המילה Fake מעולם לא היתה כה פופולרית. מאז כניסתו של הנשיא דונלד טראמפ לבית הלבן היא שולטת בלקסיקון שלו ומחלחלת גם לתחומים אחרים. אחרי הכל, למה להתאמץ להסביר משהו או להגן על עמדתך, כשאפשר לפתור את הכל ב"פייק" אחד פשוט.
- MIT לסטודנטים הזרים שלו: "אל תעזבו את ארה"ב לפני פרסום הצו החדש של טראמפ"
- "טראמפ יכול לפורר את הסדר העולמי גם בלי לעשות כלום"
- האקרים במרוץ להצלת מידע על התחממות גלובלית שממשל טראמפ מוחק
בעוד טראמפ מצייץ לו בכיף ועם לא מעט עצבים, השווקים לא מפסיקים לשדר שלווה ושמחת חיים. מאז נובמבר זינקו המדדים במעל 10%, ומיטב המנתחים יעידו כי העליות הן בריאות, לכאורה - לא חדות מדי, בלי נפילות באמצע, אלא פשוט מעין עקביות כזאת של כלכלה משגשגת. למצב כזה קוראים בוול סטריט כלכלת "זהבה" (Goldilocks Economy): היא לא חמה מדי ולא קרה מדי, היא מאופיינת באינפלציה סבירה שלא דורשת העלאות ריבית חדות, היא צומחת בקצב טוב אך לא חריג, ושיעורי האבטלה נמוכים. כלכלת ארה"ב עונה היום להגדרה זו, אך השאלה ששואלים את עצמם המשקיעים, שלא רואים כמעט אדום בעיניים בחודשים האחרונים, היא אם הנשיא ההפכפך יצליח לא רק שלא להרוס את מה שנבנה, אלא גם לשפר את המצב כפי שמשתמע מהפסגות שאליהן ניתרו הבורסות.
העליות האחרונות בניו יורק היו מהירות מאוד, מהירות מדי גם עבור "זהבה". מאז הבחירות זינק מדד דאו ג'ונס ב־13%, ולאחר הדיון הארוך סביב הגעתו ל־20,000 נקודות, קשה שלא לתהות היום איך הגיע כל כך מהר לרמה של 20,700 נקודות. אם הכל יימשך באותו קצב ללא הפתעות באמצע, הרי שתוך חודשים ספורים השיח יהיה על חציית רף 21,000 הנקודות. אם את העליות המהירות בדאו ג'ונס עוד אפשר להסביר בהפחתת הרגולציה על ענף הבנקאות לאור הביטול הצפוי של חקיקת דוד־פרנק, שינוי הכיוון הדרמטי במחירי הנפט ובעיקר ציפייה להקלות המס שמתכנן טראמפ, הרי שאת העליות במדד נאסד"ק קשה יותר להסביר.
הנשיא החדש אינו מסביר פנים במיוחד לחברות הטכנולוגיה, לבטח לא אחרי שמנהלים של רבות מהן התייצבו מולו בדיון על הגבלת כניסת מהגרים לארה"ב. חברות טכנולוגיה רבות יושפעו פחות גם מההקלות במיסוי, שכן כבר היום הן אשפיות תכנוני מס יצירתיים. ועם זאת, גם מניות הטכנולוגיה נמצאות חזק במשחק העליות, וגם מדד הנאסד"ק הספיק לקפוץ ב־13% מאז נובמבר, ומשייט כעת סביב שיא היסטורי של 5,865 נקודות. רף של 6,000 נקודות כבר בהחלט נראה באופק, כשבעה חודשים בלבד מאז שנחצה רף 5,000 הנקודות בתום מסע ארוך של 15 שנה.
ברגעים כאלה מתחילים השחקנים להרגיש חוסר נוחות מסוימת ולספור לאחור לתיקון - והוא כמובן יגיע, משום שתוכנית המיסוי של טראמפ עוד לא ממש קיימת, בעוד הפד צפוי לעלות את הריבית, גם אם לא במפגש הקרוב שיתקיים ב־14–15 במרץ.
ההנפקה המתוכננת של סנאפ, החברה־האם של אפליקציית סנאפצ'ט, נכנסת בימים אלה לישורת האחרונה עם אווירה לא חיובית במיוחד שנושבת מהרוד שואו. שווי של 20 מיליארד דולר נראה גבוה מדי לחברה עם אפליקציה אחת, שחלק הארי של ההורדות שלה מארה"ב בעוד המתחרות הגלובליות שלה, ובעיקר פייסבוק, מנסות לפלוש חזיתית למגרש הביתי שלה.
כל מי שמביע סקפטיות לגבי ההנפקה זוכה בינתיים לבוז מצד הצעירים שמבהירים לו כי הוא פשוט לא מעודכן מספיק ולא מבין את האפליקציה. בינתיים גם הרבה מאוד כסף חם ממשיך לזרום לשוק, ויש מי שקורא לו בימים כאלה גם "כסף טיפש".
אלא שדווקא ההנפקה של סנאפ, בבורסת ניו יורק ולא בנאסד"ק, עשויה להיות נקודת המפנה של השוק השורי חסר התקדים. אם הנפקת סנאפ תצליח, הראלי המזויף צפוי להימשך וגם הכסף החם שנכנס עכשיו יספיק לייצר תשואה גבוהה - כנראה של פעם בחיים. אבל, כשלון ההנפקה בדמות ביטול, הפחתת שווי דרמטית או הצלחה ואז נפילת המניה שתבוא מיד אחרי, עלולים לצנן את החגיגה ולהנחית את כולם חזרה על קרקע המציאות. אחרי הכל, בחיים האמיתיים יש את ג'נט ילן שקובעת את הריבית, גם אם היא לא מצייצת בטוויטר ולא מדביקה לעצמה שפם.