$
משפט

בלעדי לכלכליסט

הציבור נגד קרא וכבוב: מי ישפוט את השופטים?

ג’ורג’ קרא או חאלד כבוב? אחד מהם ייבחר לעליון, ולידי "כלכליסט" הגיעו ההסתייגויות שהגיש הציבור לוועדה למינוי שופטים. הן אולי לא יבלמו מינוי של מי מהשניים, אבל הן מספקות אינדיקציה למזג שלהם ברגעים פחות נוחים

ענת רואה 08:1808.02.17

בעוד שבועיים יוכרזו השופטים החדשים לבית המשפט העליון. מבין 28 מועמדים ייבחרו חמישה. סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב ג'ורג' קרא או שופט המחוזי בתל אביב חאלד כבוב ייבחרו בוודאות, ל”כיסא הערבי”, במקומו של השופט סלים ג'ובראן שפורש לגמלאות.

 

כרגע קרא זוכה לתמיכה מצד השופטים חברי הוועדה למינוי שופטים, ואילו כבוב נחשב ליקיר לשכת עורכי הדין. לפי החוק מותר גם לציבור להביע את דעתו על המועמדים ולהעביר חומר לעיון הוועדה. החומרים הללו נאספים ונשלחים בצורה מרוכזת לכל חברי הוועדה ומצורפות להם תגובות המועמדים, הכל מבלי שהדברים יתפרסמו ברבים. לידי "כלכליסט" הגיעו מקצת מהמסמכים והטענות שהועברו לעיון הוועדה, בעניינם של השניים.

 

השופט קרא: טענות ליחס בוטה

 

הטענות כלפי השופט קרא עוסקות בעיקר במזג שלו, בהתבטאויות שלו וביחס תוקפני כלפי עורכי דין. כך מובא עכשיו לעיני הוועדה מקרה מ־2006 שבו הוגשה נגד קרא תלונה לנציבות התלונות של השופטים בגין "התבטאות בלתי ראויה" כלפי סנגורים חיצוניים שמונו לנאשם על ידי הסנגוריה הציבורית ונמצאה מוצדקת: הנאשם ביקש לדעת האם הסנגורים שמונו לו "מבינים במסים". על כך, נטען בתלונה, הוא קיבל תשובה מהשופט "בחיוך מזלזל כי עו"ד ליפקין כלל אינה מוכרת לו ואילו עו"ד בר מוכר לו רק כעוסק בעבירות בתחום הסמים, 'אך כנראה שמסים וסמים בשיכול אותיות הם היינו הך'". בתגובה לתלונה קרא טען שאכן לא הכיר את הפרקליטה והשיב זאת לנאשם ובנוגע לעו"ד המוכר לו מתיקי סמים, אמר השופט כי דבריו "לא נאמרו בחיוך מזלזל" והוא העלה חשש שהתלונה הוגשה נגדו בחוסר תום לב. בהחלטת הנציבות נקבע אז כי "לא ראוי לו לשופט לנקוט עמדה לגבי עורכי הדין שנבחרו לייצג את הנאשם או להעיר על היכרותו המקצועית עמם, וזאת בפרט בנוכחות בעלי הדין ומרשיהם".

 

במסמך נוסף שהוגש לוועדה מתואר דין ודברים ב־2003 עם עורכת דין, שבסופו הגיש השופט תלונה פלילית נגדה למשטרה על זילות בית המשפט, לאחר שכינתה אותו "חוצפן". בתלונה ששלח השוט קרא לוועדת האתיקה בלשכת עורכי הדין פירט כי נקלע לחילופי דברים מול סנגורית שלדבריו איחרה לדיון והוא ביקש ממנה "לחזור בעוד שעה ולא לנהל עם בית המשפט דיאלוג". לדבריו, הפרקליטה "חשה משום מה נעלבת עד עמקי נשמתה, או אז, התפרצה כלפי בית המשפט קראה לי 'חוצפן' והרימה את קולה".

 

במשטרה זימנו את הפרקליטה לחקירה ולשכת עורכי הדין פנתה אז למפקד מחוז תל אביב ודרשה להימנע מהפעלת הליכים פליליים נגד הסנגורית, בנימוק שאין לעשות זאת בגין דברים שנאמרו במהלך דיון בבית המשפט.

 

מימין: השופט ג'ורג' קרא והשופט חאלד כבוב. מתחרים על כסא השופט הערבי מימין: השופט ג'ורג' קרא והשופט חאלד כבוב. מתחרים על כסא השופט הערבי צילום: יריב כץ

השופט כבוב: נהיגה ללא רשיון

 

בין החומרים על השופט כבוב שהועברו לחברי הוועדה למינוי שופטים מופיע מקרה שנחשף ב"כלכליסט" במאי 2013: כשכבוב נהג ברכבו, עצר אותו שוטר בטענה שהחזיק את הטלפון הנייד בנהיגה. כשהשוטר החל לרשום דו"ח, התקשר כבוב למפקד מחוז תל אביב במשטרה, ניצב אהרון אקסול, וביקש ממנו לשוחח בטלפון עם השוטר. לפי גרסת כבוב עצר אותו בזמן נסיעתו מתנדב של משטרת התנועה וטען ששוחח בסלולרי תוך כדי נסיעה, דבר שלא היה ולא נברא. "אני מודה", כתב, "שהתנהלותו המתנשאת של המתנדב, שלתחושתי היה בה אולי שמץ של גזענות ואולי התייחסות לכהונתי כשופט, הכעיסה אותי מאוד, ומתוך תסכול רגעי התקשרתי למפקד מחוז תל אביב, חבר אישי מזה שנים רבות, על מנת להלין בפניו. אין מדובר בניסיון להתחמק מדו"ח. להיפך, התעקשתי לקבל לידי את הדו"ח".

 

להסתייגות נוספת שהוגשה לוועדה בעניינו של כבוב מצורפת ידיעה עיתונאית מ־2004 ב"ידיעות אחרונות" כי נגד השופט כבוב הוגש כתב אישום בגין נהיגה ללא רשיון רכב. את ההחלטה להגיש את כתב האישום קיבל היועמ"ש אז מני מזוז. כבוב מסר בתגובה כי האדם שהגיש נגדו את ההסתייגות הוא איש שבעניינו הוא דן בבית המשפט, דבר שהוביל להליכים שניהל האיש אישית נגד השופט ונדחו. כבוב טען כי "עיון במאגרים המשפטיים מגלה שאיני השופט היחיד שנגדו הגיש תלונה במשטרה".

 

מדוברות בתי המשפט נמסר בתגובה: "אנו לא מתייחסים לפניות הנוגעות למועמדויות תלויות ועומדות בפני הוועדה לבחירת שופטים".

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x