הסיבה החדשה לניכויים בשכר ינואר של המורים: הסכם ישן
משכרם של אלפי מורים קוזזו החודש מאות שקלים בגלל הסכם שהגיע אליו מזכ"ל הסתדרות המורים הקודם יוסי וסרמן חודשים ספורים לפני שהתפטר מתפקידו בשל האשמות בשוחד ובסחיטה
משכורות ינואר ששולמו בימים האחרונים למורים כוללות ניכויים למורים ותיקים. מאות שקלים נוכו רטרואקטיבית מספטמבר משכרם של אלפי מורים ותיקים. הניכויים נובעים מהסכם שעליו חתם מזכ"ל הסתדרות המורים לשעבר, יוסי וסרמן - חודשים ספורים לפני שהתפטר לאחר שהואשם בשוחד ובסחיטה, כשהיה כבר בדרכו החוצה.
- ההשקעה עולה אבל לא מספיק: כל תלמיד בישראל מקבל פחות מהממוצע במדינות ה-OECD
- האוצר והסתדרות המורים הגיעו להסכמות חלקיות: חלק מהקיזוזים בשכר יוקפאו
- משרד החינוך סוגר פניות של מורים על שגיאות בתלושי השכר רק כי "צברו ותק"
ניכויים אלה מתלווים לניכויים בתלושי השכר למורים מאז ספטמבר בגין טעויות חישוב והרפורמה בתחבורה הציבורית.
הרקע להפחתה הנוכחית הוא הסכם "אופק חדש" מ־2007, שבו הוחלט לעבור למנגנון העלאות שכר לפי דרגות. בהסכם הוחלט כי דרגות 7 עד 9 יקבלו מורים מצטיינים וותיקים במיוחד, כשלא כל אחד יכול להתקדם לדרגות ויש עליהן מכסות. כלומר: חלק מהמורים הוותיקים יתקדמו לדרגות השכר הללו שהן הגבוהות ביותר, ואחרים — עם ותק דומה — ייאלצו להיוותר בדרגה נמוכה יותר ולקבל פחות שכר מעמיתיהם עם ותק דומה.
בשנים הראשונות לרפורמה לא התגלתה בעיה מיוחדת מכיוון שהמכסות טרם מולאו, אולם בשנים האחרונות החלו מורים ותיקים לא לקבל את הדרגות הללו בגלל שהמכסות התמלאו. מזכ"ל ההסתדרות הקודם, וסרמן, נכנס למו"מ עם נציגי האוצר כדי לשנות את ההסכם שנחתם ב־2007, וחודשים לפני שעזב את תפקידו הגיעו הסתדרות המורים והאוצר להבנות שעל פיהן כל המורים הוותיקים (לא רק חלק) יוכלו להתקדם לדרגות 7 עד 9.
בתמורה האריך ההסכם את זמן המעבר מדרגה לדרגה — מ־25 חודשים ל־30 חודשים למורים צעירים; ומ־37 חודשים ל־48 חודשים למורים ותיקים. וכן חלה הפחתה בתוספת השכר לוותיקים — מתוספת של 8.5% למשכורת לתוספת של 7.5% בלבד. כלומר, כל המורים הוותיקים יקבלו תוספת שכר, אבל היא תהיה פחותה ורק לאחר פרק זמן ארוך יותר.
ההסכם נכנס לתוקף באיחור של ארבעה חודשים והורגש בתלושי ינואר שחולקו בימים האחרונים. המשמעות: שכרם של אלפי מורים ותיקים קוזז במאות שקלים לכל אחד רטרואקטיבית לארבעה חודשים אחרונית — מתחילת שנת הלימודים הנוכחית בספטמבר, כשהיה אמור להיכנס לתוקף.
כעת מבקשים מזכ"לית ההסתדרות החדשה יפה בן דוד, והיועץ הכלכלי שמינתה הפרופ' ירון זליכה לחזור מההסכם שנחתם על ידי וסרמן בשנה שעברה, ולהביא לכך שלפחות אחת הגזירות — הריווח בין דרגות השכר או ההפחתה בתוספת — תבוטל.
בין הסתדרות המורים לאוצר מתקיימים בימים אלו דיונים גם על סוגיה זו וכן על נושאים חדשים שבמחלוקת סביב בעיות השכר, כשלחלקם נמצאו פתרונות מלאים או זמניים: באמצע ינואר סיכמו שני הצדדים על הקפאה של חודש בביצוע קיזוזים למורים בעקבות טעויות בדירוג שבו הוצבו. עדיין לא ידוע מה צפוי לקרות ב־15 לפברואר כשחודש ההקפאה יסתיים.
בנוגע לרפורמה בתחבורה ציבורית, סוכם בין הצדדים כי עובדי הוראה שהחלו לעבוד לפני 1 בינואר 2016 — התאריך שבו נכנסה הרפורמה לתוקף, יעברו מהסדר של "חופשי־חודשי" להסדר על בסיס "חופשי־יומי". המשמעות הכלכלית היא גדולה: מהחזרים של כמה מאות שקלים בשנה ישובו המורים לקבל החזרים באלפי שקלים בשנה עבור נסיעות. המורים החלו לקבל את החזרי הנסיעות הללו רטרואקטיבית. החזר הנסיעות יבוצע במלואו לכל המאוחר החל ממשכורת חודש מרץ 2017, אולם מקדמות ישולמו החל ממשכורת ינואר 2017.