האם לקבל קידום בתפקיד בלי תוספת שכר
הציעו לכם תפקיד בכיר יותר, טייטל מרשים יותר ואחריות רבה יותר אך השכר שלכם יישאר ללא שינוי - האם לסרב או לקבל את ההצעה
עבדתם קשה ואתם חושבים כבר זמן מה שמגיע לכם קידום. פניתם לממונים עליכם והם הסכימו והציעו לכם את התפקיד המבוקש, טייטל נוצץ יותר, אחריות רבה יותר ותפקיד מעניין יותר. הבעיה - השכר שלכם יישאר ללא שינוי. במקרה כזה, האם משתלם להסכים לקידום או שמא עדיף לסרב בנימוס?
- רוצים העלאה? תתלבשו יפה – אנשים מטופחים מרוויחים 14 אלף דולר בשנה יותר מאחרים
- הסיבות שמונעות מכם לקבל העלאה בשכר
- מחקר: נשים מבקשות העלאת שכר כמו גברים, אך מצליחות פחות
"חד משמעית, אם אדם מקבל עליו עוד משימות או מקבל תפקיד בכיר יותר באותו ארגון זה חייב להיות מלווה בתוספת שכר", אומרת ד"ר דפנה שקד, מנטורית לקריירה ולמציאת עבודה. תוספת השכר יכולה להיות בכל מני צורות, כמו בונוסים או אופציות אך כל קידום חייב להיות מלווה בתגמול כלכלי. "אם עושים את השינוי בלי לקבל את ההטבה הכלכלית אז אחרי שנה שהאדם נמצא בתפקיד שוכחים מזה והוא לא יקבל את ההעלאה. עם כל הכבוד לזה שאדם רוצה לממש את עצמו דרך העבודה אני מאמינה שכל אדם זכאי לקבל תגמול על העבודה שהוא עושה", היא אומרת.
למרות הכלל הנחרץ, במקרה בו המטרה שלשמה מקבלים את הקידום היא כדי לעבור למקום אחר או תפקיד אחר - אז אפשר 'לספוג' קידום ללא תוספת שכר. לדוגמא, אדם שביקש לעבור מתפקיד מנהל פרוייקט למנהל מוצר בארגון שנמצא כרגע באי ודאות וברור שלא יוכל לתגמל אותו כלכלית. במקרה הזה הוא ביקש את הקידום שלווה בשינוי בטייטל במטרה לצבור ניסיון בתפקיד - מה שיאפשר לו בעתיד לעבור לארגון אחר בתפקיד של מנהל מוצר ואף הזדמנות לקפיצה בשכר במעבר לארגון אחר.
"אנשים צריכים לתכנן את הקריירה שלהם שני צעדים קדימה", אומר פרופ' יונתן סמילנסקי, מומחה בינלאומי בפיתוח קריירה ויועץ לארגונים. "לגבי כל תפקיד שמציעים לי בין אם הוא כולל תוספת בשכר או לא, צריך לחשוב מהן האופציות שהוא פותח בפני. הרבה פעמים אנשים מבינים שהם נמצאים במסלול קריירה שהם היו רוצים להתרחק ממנו. למשל אנשים שבאים מרקע טכנולוגי ומתקדמים בתחום הפיתוח מבינים אחרי שלב מסויים שהם לא בהכרח יכולים להתקדם מספיק ורוצים להתפתח יותר לכיוונים עסקיים ולכן עוברים לתחום התמיכה בתהליכי מכירה, תפקיד טכני אך קרוב יותר ללקוחות", הוא אומר. לגבי תוספת השכר, בכל עת חשוב לדעת היכן אתם נמצאים ביחס לאנשים אחרים. בתזוזה כלפי מעלה בארגון הנהוג והמקובל הוא שהיא תהיה מלווה בתוספת שכר משמעותית. "יש ארגונים לצערי שבמקום לתת תוספת שכר למישהו משחדים אותו בטייטל גדול יותר וזה סוג של רמאות, זה לא טוב לארגון. השאלה מבחינת העובד צריכה להיות אם לא משלמים לי מספיק בהתאם לערך של התפקיד בשוק אז מדוע אני עושה את זה - אם בעוד שנתיים התפקיד ייתן לי קפיצת מדרגה בקריירה זה דבר אחד אבל אם אני עושה את זה כי אני מפחד משינוי, זה עניין אחר", הוא אומר.
ההמלצה של טלי ברק, יועצת קריירה, Head Hunter ויועצת משאבי אנוש היא לקחת את הקידום מכיוון שכאשר מסתכלים על קידום קריירה ,שכר הוא רק היבט אחד. אם מדובר בתפקיד בכיר או משמעותי יותר, עם סמכויות רבות יותר, טייטל בכיר יותר וזה משהו שמקדם את נתיב הקריירה צריך לעשות את השיקול אם לוותר שלב בקריירה שבונה עבורכם את הרזומה. אם מדובר בתפקיד שעונה על צרכי הקריירה יש ערך בתקופת הניסיון הזאת גם ללא תוספת שכר, מכיוון שהערך של העובד בשוק יעלה מהעמדה החדשה שבה הוא נמצא בארגון. זה אמנם לא כסף אבל זה שווה כסף, היא אומרת. לגבי תוספת השכר, היא מציעה לתחום את זה בזמן: "אם נראה לכם שהארגון לא יכול עכשיו לתת תוספת שכר ורוצה שתוכיחו לו שאתם ראויים לתפקיד אפשר לעשות כל מני הסכמים ולהציע באופן יצירתי איך סוגרים את הפער הזה לאורך זמן. אם, לעומת זאת אתם יודעים שהארגון כן יכול להרשות לעצמו לתת לכם תוספת שכר ומרגישים שהוא 'מתקמצן' עליכם, כאן יש מקום לחשיבה האם אתם רוצים לעבוד בארגון שמתנהג אליכם בצורה לא הוגנת", היא אומרת.
האם כדאי לעבור לארגון אחר גם אם בלי תוספת שכר?
"במעבר לארגון אחר צריך להסתכל על כל הפרמטרים של התפקיד, אם המעבר הוא בשביל חברה שיותר מעניינת את העובד, או מטרת קריירה שהוא רוצה להשיג, קידום ניהולי, קידום מקצועי, מקום קרוב יותר לבית - אז השכר הוא רק אחד מהשיקולים. כמובן שאם התפקיד מדרדר אתכם כלכלית - חכו להזדמנות הבאה", אומרת ברק. אנשים לא עוברים מארגון לארגון בגלל שכר אלא בגלל שהתפקיד קוסם להם. אם הציעו לכם תפקיד והשכר שמוצע לא תואם את התפקיד לפי טבלאות השכר - זה צריך להדליק נורה אדומה. במקרה כזה יכול להיות שהטייטל לא תואם את התפקיד בפועל.
במעבר בין ארגונים שלא כולל קידום ברמות השכר אחד השיקולים המרכזיים הוא המיתוג של הארגון אליו עוברים. "ישנם מקרים שבהם השכר הנוכחי בטווח הקצר מתגמד לעומת האופציות שנפתחות", אומרת שקד. לדוגמא, אדם שעובר מחברת סטארט אפ לא ידועה לארגון גדול וידוע יותר בו הוא יוכל לקבל יותר ביטחון תעסוקתי, ולשפר את פוטנציאל ההשתכרות שלו. ברגע שאדם נמצא בחברה ממותגת זה מעלה את פוטנציאל ההשתכרות שלו גם אם באופן נקודתי הוא לא מקבל את השכר שלו קיווה. שימוש בשם של החברות הגדולות בקורות החיים ממצב את העובד גבוה יותר מכיוון שהדרישות גבוהות, יש הרבה מועמדים ומי שמצליח להגיע לאותו הארגון כנראה שהוא באמת טוב. עם זאת, שקד לא ממליצה לרדת ברמת השכר בצורה משמעותית גם אם מדובר בארגון גדול וממותג.