הסיבות שמונעות מכם לקבל העלאה בשכר
75% מהעובדים שביקשו העלאה במשכורת אכן קיבלו אותה - כך תתגברו על החששות ותשיגו את ההעלאה שמגיעה לכם
הסיבות בגללן אנשים נמנעים מלבקש העלאה הן מורכבות, אך ברגע שמבינים את החסמים, קל יותר להתגבר עליהם. ישנן ארבע סיבות עיקריות שמונעות מעובדים לבקש שכר גבוה יותר:
1. הם מאמינים שלא מגיע להם שכר גבוה יותר
עובדים רבים, גם מוערכים ומצליחים, לא מרגישים שהם ראויים לבקש העלאה בשכר. מחקר שערכו באתר Salary.com מצא שקרוב לשליש מהנשאלים חושבים שחסרים להם הכישורים או הביטחון העצמי לנהל מו"מ על שכר גבוה יותר. "אנשים לרוב נוהגים לקשור בין הערכת השווי העצמי שלהם והשכר שלהם", אמר לטיים פול מקדונלד, מנהל בכיר בחברת היישום רוברט האלף. אם לא משלמים לכם מספיק, זה עלול ליצור ספירלה שלילית שמונעת מכם לנקוט בפעולה. זאת על אף, שהנתונים בשטח מצביעים על כך שלמרבית האנשים אכן מגיעה ההעלאה בשכר שהם מבקשים.
כיצד לפעול: ברמה הפסיכולוגית קודם כל חשוב להבין ולהכיר בערך העצמי שלכם, כתבה הקואצ'רית לולי דסקל במאמר שפרסמה בהרווארד ביזנס ריוויו. לשם כך, רשמו את ההישגים שלכם ונסחו אותם לעצמכם, כפי שהייתם מציגים אותם בפני הבוס.
כאשר אתם כבר אוזרים אומץ ומגיעים למשא ומתן על ההעלאה חשוב לזכור שאתם מנהלים את המשא ומתן ולא מנוהלים. "כמו שכל מנהל טוב יודע, ידע הוא כוח והכוח הזה זמין היום ברובו ברשת האינטרנט: אספו מידע, שוחחו עם אחרים, למדו מה מקובל לבקש, הכירו את מי שמולו אתם אמורים לנהל את המשא ומתן. כשאתם מגיעים מוכנים אתם משדרים ביטחון ויכולים לתמרן בתוך המשא ומתן", אומרת עו"ד אורנה קופלוביץ היא מומחית ניהול משא ומתן, מרצה ב HIT, מכון טכנולוגי חולון.
2. הם מאמינים שאסור לדבר על דברים כאלה (כמו כסף)
"מניסיוני, הרבה פעמים עובדים נבוכים מהעלאת נושא הכסף לדיון בפני הממונים עליהם, בייחוד בכל הנוגע לבקשת העלאה בשכר", אמר לטיים ארט גלובר מאיגוד חברות ההשמה Society for Human Resource Management. לדבריו, אנשים רבים חושבים שבקשה העלאה היא מעין עימות שמוציאה אותם מאזור הנוחות שלהם, רושם שמעסקים לא טורחים לשנות.
כיצד לפעול: קודם כל העריכו מהי מידת הפתיחות והשקיפות בארגון בנושאי שכר ותגמולים. במידה ובארגון שלכם יש תרבות שמעודדת הימנעות משיחה פתוחה על שכר עדיף להגיע לשיחה חמושים בעובדות.
"ידע מקדים גם יסייע לבחור את העיתוי לניהול המשא ומתן, האם החברה בקיצוצים, או בתנופת צמיחה. מהם האתגרים הצפויים בזמן הקרוב וכיצד ניתן למנף אתם יחד עם הכישורים והנסיון שאתם מביאים איתכם, כדי להגיע לתוצאות טובות יותר במשא ומתן", אומרת קופלוביץ.
3. הם מאמינים שהמעסיק משלם להם לפי השווי שלהם בשוק
בעיה שכיחה נוספת היא לחשוב שהבוס בעצמו יציע לכם העלאה כי מגיע לכם. "חלק מהעובדים חושבים שהעבודה של המעסיק היא לשלם להם לפי השווי שלהם, ולכן הם לא צריכים לבקשה העלאה", מציינת אמנדה אוגוסטין, יועצת קריירה באתר TopResume. יש ארגונים שבהם ישנן שיחות שכר שנתיות והנושא עולה באופן קבוע אך ישנם גם הרבה ארגונים שבהם אם לא תבקשו העלאה - אף אחד לא יציע לכם אותה. גם בארגונים שבהם נהוג לתת העלאות קבועות - עדיין חשוב להגיע מוכנים ולדעת מה השווי שלכם בשוק.
כיצד לפעול: "בתוך תהליך המשא ומתן זכרו להיות חיוביים וממוקדים, גם אם צברתם תסכול במהלך התקופה הארוכה בה לא העזתם לדרוש, בעוד אחרים ביקשו והתקדמו, הניחו לזה בצד והתקדמו. זכרו, עסקים עושים עם אנשים, וכולנו מעדיפים את מי שמשדר אווירה חיובית ואופטימיות ולא את מי שעסוק בחשבונאות על מה וכמה אחרים קיבלו", אומרת קופלוביץ.
4. הם חוששים שיגידו להם "לא"
זה רק טבעי לרצות להימנע מדחייה, אך בכך ייתכן שאתם מפסידים כסף. כאשר נכנסים למשא ומתן התרחיש המפחיד ביותר בעבור העובד הוא שפשוט ידחו את בקשתו ללא נימוק.
כיצד לפעול: חשוב לזכור שהתנועה קדימה חשובה לעיתים לא פחות מהתוצאה, אומרת קופלוביץ.
"החשש מדחייה, שגורם לנו פעמים רבות לקפוא ולא לנסות הוא לגיטמי. אבל יחד איתו יש לזכור כי התנגדות לבקשה שלנו נובעת מסיבות רבות, שלא כולן קשורות בנו. ושגם "לא" זו תשובה. במקום להשתבלל, כדאי לנסות להבין למה לא. ובמקרים שמדובר בלא זמני, אפשר לשאול, לדוגמה, "האם נוכל לדון בזה בעוד שלושה חודשים?", וכך להניח את הבסיס למשא ומתן הבא".