מתכוננים לראיון עבודה? כך תענו על השאלות השכיחות ביותר
במרבית המקרים תוכלו לצפות מראש אילו שאלות ישאלו אתכם המראיינים. ביקשנו ממומחים להציע דרכים למענה על 15 השאלות הנפוצות ביותר לפי אתר גלאסדור
1. מהן החוזקות שלך?
שאלה זו לא תמיד נשאלת בצורה ישירה, לפעמים המראיין ישאל אתכם בעקיפין מה היה אומר עליכם הממונה עליכם, חבריכם לצוות או הכפופים לכם.
רצוי לתת תשובות אמיתיות שתוכלו לעמוד מאחוריהן ולתת דוגמאות שיעידו על החוזקות שלכם. כמו כן, חשוב לתאר תכונות שמתאימות לתרבות ולערכים של הארגון ולתפקיד שאליו אתם מתראיינים. זה יהפוך את התשובה למדויקת יותר לצרכי הארגון, אומרת פראטו.
לדוגמא, אם הגעתם לראיון בסטארטאפ שחורט על דגלו ערכים כמו "מצוינות, עזרה הדדית, גמישות חריצות והוגנות" תשובה טובה תהיה כזו הקשורה לתרומתכם לצוות בו עבדתם ברמה המקצועית והאישית, על ההתגייסות והחריצות שלכם בפרויקטים בעבר לקראת דדליינים או העלאת גרסה לאוויר.
2. מהן החולשות שלך?
לחולשות יש להתייחס בעוצמה. לא להתפתל ובוודאי לא לענות שאין לכם חולשות שעשויות להשפיע על התפקוד. אין אדם מושלם והמראיין רוצה להכיר לעומק ולהבין את מי שעומד מולו. מודעות גבוהה לחולשה דווקא מוערכת על ידי מראיינים. זה מראה שאתם מתמודדים עם הקושי, עובדים על החולשות ומשתפרים.
במידה שהחולשה שלכם היא חוזקה שנדרשת למשרה רצוי לא לתאר אותה, מדגישה ברק. במקרה כזה בדקו אם התפקיד מתאים לכם. למשל, תפקיד הדורש סדר וארגון ברמה גבוהה לא יתאים למי שמפוזר ולא מאורגן.
3. מדוע את/ה רוצה לעבוד בחברה שלנו?
חשוב לעשות עבודת הכנה וללמוד על החברה לפני הראיון. התשובה לשאלה צריכה להדגים שיש לכם ידע והבנה בעסקי החברה, ולחבר את המטרות שלכם היום בקריירה, בחיפוש עבודה לתרומה שהחברה יכולה לספק לכם. לדוגמא: זו חברה גדולה ומובילה בתחום בו לכם יש ניסיון רב, זה יאפשר לכם להתקדם בתחום בו אתם טובים, להתפתח ולהתמקצע.
דוגמא אחרת: זו חברה שחושפת אתכם לתחומים חדשים שבהם אתם מתעניינים גם אם אין לכם ניסיון רב בהם.
4. היכן את/ה רואה את עצמך בעוד חמש שנים/עשר שנים?
בשאלה זו המראיין רוצה לבדוק לאן אתם מכוונים את הקריירה ומכך להסיק אם התפקיד מתאים לכם – כלומר, אם הוא אכן יכול להוביל אתכם לשם. אם לא – המראיין יסיק שאין התאמה.
הימנעו מלומר למראיין שבעוד חמש שנים אתם רוצים להחליף אותו. יש חברות שמצפות שתהיו יציבים ותעבדו בהן לאורך שנים. יש חברות שמבינות שכנראה בעוד עשר שנים תהיו במקום אחר. אבל השאלה היא אינה היכן תעבדו בעוד חמש או עשר שנים אלא מה יהיה אופי התפקיד בו תרצו להיות, מהם האתגרים איתם תרצו להתמודד, האם תרצו להתפתח מקצועית או להתקדם בניהול. חשוב לציין כיצד אתם רואים שהתפקיד אליו אתם מתראיינים מהווה בסיס טוב למטרות אותם אתם רוצים להשיג בעוד חמש או עשר שנים.
5. מדוע אתם רוצים לעזוב את מקום העבודה הנוכחי?
כאן חשוב מאוד להגיד את האמת אך לא להכפיש את החברה בה אתם עובדים כיום. התמקדו במה חסר להם היום בתפקיד, מה הפער בין מה שאתם רוצים למשרתכם הנוכחית. אם אתם רוצים לסיים את עבודתכם אחרי מספר שנים קל יותר להסביר זאת מאשר אחרי תקופה קצרה. הסיבות לעזיבה יכולות להיות למשל בחירה לא נכונה שלכם בתפקיד, או פער בין התפקיד לו ציפיתם והתפקיד בפועל.
6. מדוע יש פער בתקופות העבודה שלך בקורות החיים? (כלומר תקופות בהן לא עבדתם או לא ציינתם בקורות החיים היכן עבדתם).
רצוי להימנע משאלה זו מראש על ידי כך שלא יהיו לכם "חורים" בקורות החיים. אם לא עבדתם שנה כי נסעתם לחו"ל או התפניתם ללימודים רצוי לכתוב זאת. אם עבדתם תקופה קצרה בתפקיד עדיף לציין זאת ולהסביר מדוע עזבתם מאשר להשאיר שנה רווח בקו"ח ללא הסבר.
אם בכל זאת יש תקופות 'ריקות' חשוב להיות כנים ולהסביר בראיון מדוע. למשל, אולי העיסוק שלכם באותה שנה לא היה רלוונטי לתפקיד או הייתה תקופה שבהם לא עבדתם כי היה משבר כלכלי, השוק היה מאוד קשה ולקח לכם זמן להגיע לתפקיד ראוי, או שלדוגמא, הייתה סיבה משפחתית שמנעה מכם לעבוד.
7. מה את/ה יכול/ה להציע לנו שמועמדים אחרים לא יכולים?
בשאלה זו אתם מתבקשים בעצם להצביע על הייתרון היחסי שלכם, הערך המוסף, הייחודיות שלכם בקשר לתפקיד אליו אתם מתראיינים. רצוי למצוא סט של דברים שהאיחוד ביניהם יהווה ערך מוסף לארגון ולבסס את התשובה על הבנת צרכי הארגון, הכישורים והניסיון שלכם. לדוגמא, אם אתם מתראיינים לחברה שעוסקת בדאטה וטכנולוגיה המראיינים יצפו לשמוע שאתם מביאים איתכם כישורים אנליטיים וניתוח נתונים במודלים כאלה ואחרים לצד שימוש בטכנולוגיות מתקדמות רלוונטיות ויכולת למידה גבוהה, אומרת פראטו.
אך היזהרו מלהתרברב, "כשמרואיין אומר: 'אין כמעט אנשים בארץ שיש להם ניסיון כמו שלי זה נשמע לא אמין', אומרת ברק. לכן, דברו על עצמכם ואל תשוו לאחרים.
8. מהם שלושה דברים שהמנהל הקודם שלך היה רוצה שתשתפר/י בהם?
זו שאלה המקבילה לשאלה מהן החולשות שלך. אם באמת הממונה הקודם שלכם ביקש שיפור בדברים מסויימים חשוב לתת דוגמאות כנות ולתאר כיצד השתפרתם בעקבות המשוב. כמובן שאם הבוס הקודם לא היה מרוצה ונתן לכם רשימה ארוכה של דברים לשיפור – תבחרו בראיון את אותם אלה שפחות יזיקו לכם או שפחות רלוונטיים לתפקיד אליו אתם מתראיינים. הימנעו מלהשיב שלא ביקשו מכם מעולם להשתפר מכיוון שזו תשובה לא אמינה. גם אם לא קיבלתם משוב פורמלי בטח קרו מקרים בהם הממונה העיר לכם על משהו שרצה שתשפרו – פשוט מכיוון שאף אחד אינו מושלם.
בכל מקרה, חשוב לציין את הקונטקסט הכללי שבו נאמרו הדברים כיוון שנושאים לשיפור יכולים לקבל פרשנויות שונות בקונטקסטים שונים. ציינו שניים שלושה דברים וקחו עליהם אחריות – הסבירו את התהליך והפעולות שנקטתם על מנת להשתפר.
9. האם את/ה מוכן/ה לעשות רילוקיישן?
ברוב המקרים כאשר מדובר במשרה הדורשת רילוקיישן עובדה זו תהיה מצויינת כבר במודעת הדרושים. בכל מקרה, חשוב להשאיר את האופציות פתוחות לגמישות ולקידום וברגע שהנושא יהיה רלוונטי – לשקול ביחד עם הקרובים לכם. עדיף לא לסגור אפשרויות. תשובה כמו: "איני יודע כיום וזה תלוי בנסיבות חיי אם וכאשר יציעו זאת בהמשך" – היא לגיטימית.
10. האם תהיה/י מוכן/ה לנסיעות לחו"ל במסגרת התפקיד?
לפני שאתם משיבים על שאלה זו חשוב לברר מה היקף הנסיעות הנדרשות בתפקיד ואז לענות בכנות. אין טעם לומר שאתם מוכנים להיות שבועיים מתוך חודש בנסיעות בחו"ל כאשר אתם יודעים שזה לא אפשרי בנסיבות חייכם. כדאי לציין איזה היקף נסיעות מתאים לכם ואם זה יתאפשר תשמחו להמשיך בתהליך.
11. ספר/י לי על הישג שאת/ה גאה בו במיוחד.
בשאלה זו חשוב להראות תהליך של צמיחה והתבגרות אם זה בניהול או במשימה מורכבת בעבודה שהיוותה עבורכם אתגר לא פשוט. הראו שלמדתם ועבדתם קשה והגעתם להישגים בזכות עצמכם ובזכות המוטיבציה הפנימית שלכם.
לדוגמא, מנהל צעיר שמנהל צוות שגייס עובדים לצוות שלו ומתקשה לפטר - לא היה מסוגל להיפרד מעובד מסיבות שונות, התבגר בניהול ובחוסן המנטלי שלו ולמד גם להיפרד מעובד שלא הייתה לו תרומה לצוות ובכך להתקדם במשימות ובאחריות שלו כמנהל.
12. ספר/י לי על טעות שעשית.
כולם טועים ובעולם העבודה אוהבים להגיד שמי שלא עושה לא טועה. בשאלה זו המראיין רוצה לבחון את ההתמודדות שלכם עם קשיים ולכן חשוב לתאר בצורה ברורה את התמונה כולה ולא רק מה הטעות שנעשתה. קחו אחריות על הטעות והסבירו מה למדתם ממנה לפעמים הבאות. תשובה כמו: "מעולם לא עשיתי טעות בעבודה" היא לא אמינה.
לדוגמא, מנהל שניפרד מעובד עקב ביצועים נמוכים והעובד היה מופתע. במידה שהמנהל היה נותן פידבק לעובד במהלך השנה היכן צריך להשתפר העובד לא היה צריך להיות מופתע. המנהל טעה בכך שלא נתן משוב תמידי במהלך השנה.
13. מהי עבודת החלומות שלך?
פה חשוב שהתשובה תהיה קשורה לתחום העיסוק ולמשרה עליה אתם מתמודדים אבל חשוב גם לתת לעצמכם קצת לזרום עם הדמיון. גם אם אתם לא רואים את עצמכם עובדים בטסלה או בגוגל בשנים הקרובות אבל לשם הייתם רוצים להגיע – זה בסדר להראות שאפתנות ומוטיבציה להצלחה. תפקיד החלומות צריך להיות קשור ולהראות שאתם מחוברים לתחום התפקיד אליו אתם מתראיינים ושממנו שואפים את הסיפוק המקצועי שלכם.
14. איך שמעת על המשרה?
כאן זו ההזדמנות שלכם להראות שאתם מקושרים, אולי להזכיר את החבר שהמליץ עליכם למשרה, אך היזהרו לא להסתמך יותר מדי על הקשרים החברתיים והמקצועיים. כלומר, אל תגיעו לראיון לא מוכנים ותסמכו על כך שתתקבלו רק מכיוון שאתם מכירים אנשים בארגון. חשוב להראות שאתם מתמודדים על התפקיד ומאמינים ביכולות שלכם ללא צורך בעזרת חברים. עם זאת, המלצה של חבר יכולה רק להועיל לסיכויי הקבלה שלכם.
במידה שהגעתם למשרה בלי היכרות מוקדמת עם מישהו מהחברה, נסו להגיע למישהו כזה באמצעות רשת הקשרים המקצועיים שלכם.
15. מה את/ה מקווה להשיג ב-30/60/90 ימים הראשונים במשרה?
זוהי הזדמנות נוספת עבורכם להדגיש את הערך המוסף שאתם יכולים להביא לחברה. כל מעסיק מבין שיש תקופת למידה בכל תפקיד אך חשוב שתשובתכם תדגים שאתם רוצים להיות משמעותיים ולייצר ערך עבור החברה. תשובה כמו:"בחודשים הראשונים אני רק אשב ואלמד מחברי לעבודה", תראה למראיינים שאינכם ניגשים למשרה בצורה פרואקטיבית עם רצון אמיתי להצליח בתפקיד. תשובה טובה תתמקד במשימות פרקטיות שתעשו תוך כדי לימוד עצמאי ומעמיתכם לצוות.