$
בארץ

אושרה הצעת החוק שמסדירה את תשלום המס של חברי הקיבוצים

באוצר התעקשו על העברת החוק מאחר והם בונים על ההכנסות שעומדות על כ-420 מיליון שקל. למרות אישור הצעת החוק בוועדה, החוק עלול ליפול אם מיקי זוהר, יו"ר הוועדה לצדק חלוקתי, לא יקבל מהאוצר 150 מיליון שקל עבור הפריפריה

עמרי מילמן 14:2315.12.16

הוועדה לצדק חלוקתי של ח"כ מיקי זוהר, אישרה את הצעת החוק שמסדירה את תשלום המס של חברי הקיבוצים. למרות שבשבוע שעבר הכריז גפני כי הוא מוציא את הצעת החוק מהתקציב מאחר ולא יכול להקדיש לו את הזמן הדרוש בכדי להתעמק בחקיקה, בסופו של דבר שכנעו אמש אגף התקציבים להעביר את אישור הנושא לוועדה של ח"כ זוהר .

 

באוצר התעקשו על העברת החוק מאחר והם בונים על ההכנסות מהחוק שעל פי הנוסח המקורי עמדו על חצי מיליארד שקל וכעת, לאחר הסיכום עם התנועה הקיבוצית והקיבוץ הדתי עומדות על כ-420 מיליון שקל (כמס הכנסה ותשלומי ביטוח לאומי יחד).

 

האוצר ונציגי הקיבוצים חששו כי אם הנושא לא יאושר כעת, מעורבות של גורמים פוליטיים נוספים לאחר התקציב יביאו לטרפודו.

מיקי זוהר מיקי זוהר צילום: אוהד צויגנברג

 

 

למרות אישור הצעת החוק בוועדה הגיש יו"ר הוועדה זוהר רביזיה על הצעת החוק כולה, זאת כדי שיוכל להפיל אותה במידה ולא ישיג את מבוקשו מהאוצר. לפני מספר ימים הודה זוהר כי הוא ביקש 150 מיליון שקל עבור מטרות מסוימות בפריפריה, אולם הנושא טרם הוכרע. בנוסף זוהר כבר הצהיר כי לא יאפשר דיון על חוק מיסוי שלוש הדירות שצפוי לעלות בהמשך היום.

 

על פי הסיכום תשלום המס של חברי הקיבוצים המתחדשים יחושב על בסיס המשכורת שתגיע אליו מהקיבוץ, אליה יוסיפו הטבות כמו רכב או לימודים וכן את הרווח המשותף של הקיבוץ (שכולל גם את השימוש בנכסים משותפים בריכה או בחדר אוכל). על בסיס ההכנסה הכוללת הזו יחשבו ברשות המסים את המס והביטוח הלאומי שנדרש לשלם כדי להגיע לאותה שכורת נטו. בחוק המקורי ביקשו ברשות המסים למסות כל חבר לפי ברוטו ובכך למעשה להתעלם מהערבות ההדדית של חברי הקיבוץ.

 

בקיבוצים חששו כי זה יביא את חברי הקיבוץ שלא להפקיד את משכורתם בקיבוץ ולמעשה יפרק את הקיבוצים המתחדשים. על פי הסיכום חברי הקיבוץ יחלו לקבל גם דמי ביטוח לאומי, מלבד הבטחת הכנסה, שכן זו מקבלת ביטוי בקיזוז הוצאות הקיבוץ שאחראי על הערבות הדדית בעצמו. בכך נמנעת ההתחמקות ממס היום בה נקטו הקיבוצים כאשר קיזזו שיעורי מס של בעל משכורת גבוהה עם בעל משכורת נמוכה מבלי שהמשכורת באמת התחלקה בין שניהם.

 

בכל הנוגע לתשלום הביטוח הלאומי בקיבוץ השיתופי השינוי ייכנס לתוקף בינואר 2017, ובקיבוץ המתחדש ביולי 2017 והשינויים במס ההכנסה ייכנסו לתוקף כבר בינואר הקרוב.

 

ח"כ ברושי: "העדפתי שחוק ארוך, מורכב ובעל השלכות מסובכות כגון זה, יעבור בהליך רגיל וללא לחץ של זמן. ההבנות הושגו ועל כן איני מבין את הבהילות. הקיבוצים יעמדו בהתחייבותיהם וישלמו כחוק ולפי הנדרש. מעולם לא ביקשנו לשלם פחות ממה שצריך, אלא רק התנגדנו להליך חד צדדי ומקוצר שההשלכות שלו היו חיסול בפועל של הקיבוצים והאגודות השיתופיות. לאחר שהובטח לי על ידי יו"ר הכנסת שלא תהיה סטייה ולו הקטנה ביותר מהסיכומים, וכי הדיונים ילוו בייעוץ משפטי תקין ומלא, השתכנעתי לתמוך בצעד".

 

מזכ"ל התנועה הקיבוצית ניר מאיר: "הקיבוצים ישלמו מס כחוק, כפי שביקשנו לעשות תמיד. מדובר בתוספת משמעותית שתכביד מאוד על קיבוצים רבים ; החוק החדש מעגן לראשונה את מעמד הקיבוץ המתחדש ומכיר בהיותו קיבוץ".

 

ח"כ חיים ילין (יש עתיד), תושב נחל עוז וראש מועצת אשכול לשעבר, בתגובה להעברת חוק מיסוי וביטוח לאומי של חברי קיבוץ, כחלק מחוק ההסדרים: "למרות התשלומים הנוספים שיאלצו הקיבוצים לשלם בטווח הארוך, ההסדרה החוקתית שהעברנו היום תעשה סדר בכל המערכות ועל כן החקיקה היא הכרחית וחשובה. מדובר בשיתוף פעולה מבורך בין האוצר, רשות המיסים והתנועה הקיבוצית".

 

ח"כ זוהר: "מטרת החוק אינה לפגוע בקיבוצים ובערך השיתופיות אלא להביא לצדק חלוקתי והיסטורי במיסוי אזרחי מדינת ישראל. הנטל הכלכלי על תשלומי המיסים חייב להיות שווה והוגן עבור כולם. לעניות דעתי, הפשרה שהושגה עם האוצר גם לא מעקרת את הרעיון הקיבוצי מחד וגם מאפשרת חלוקה שווה של הנטל בנושאי מיסים לכלל האזרחים. החוק שעבר יכניס לקופת המדינה 840 מיליון שקל ב-2018-2017"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x